Söderström tillbaka i toppen efter dubbelseger på Kinnekulle

Med dagens dubbel på Kinnekulle Ring återtog Oliver Söderström ledningen i Formel Renault 1,6. Med bara tre race kvar i kalendern börjar 17-åringen från Bjärred känna lukten av guld.
– Jag är så sjukt sugen på att vinna det här mästerskapet, medgav han efter succén i Västergötland.

Oliver Söderström, som tävlar för PWR Racing Team, hade 13 poäng upp till mästerskapsledande finländaren Ilmari Korpivaara inför deltävlingen på Kinnekulle Ring. Hem till Skåne åkte han med en ledning på tio.
– Jag toppade tabellen tidigare under säsongen också men tappade ledningen i Falkenberg. Den här gången tänker jag behålla den, säger han och tillägger klokt:
– Men det här är racing och allt kan hända.

På Kinnekulle Ring var Söderström överlägsen sina konkurrenter. Har var snabbast på de förberedande testerna, toppade kvalet och vann båda racen i stor stil. Juuso Puhakka, Finndrive, försökte utmana i det andra racet, men kom bara nära.
– Söderström ökade tempot mot slutet och då fick jag svårt att hänga med, konstaterade finländaren vars andraplats var en skön revansch för misslyckandet i det första heatet.
Där gick växelvajern av när han låg tvåa och han fick nöja sig med en blygsam sjundeplats.

Bäste finländare var inte helt oväntat Ilmari Korpivaara vars dubbla tredjeplatser alltså inte räckte till att försvara ledningen i mästerskapet. Men tio poängs underläge är egentligen ingenting med tanke på att det finns 81 poäng kvar att köra om. Korpivaara såg också mycket sammanbiten ut när han drog av sig hjälmen och ställde in en revanschsugen blick på nästa deltävling, som avgörs på Solvalla i Stockholm. Där kör Formel Renault ett race, i finalen på Ring Knutstorp blir det två som vanligt.

Lika många poäng som Korpivaara blev det för stockholmaren Linus Lundqvist, Team Tidö, som från tredje startposition i båda racen noterades för en andra- och en fjärdeplats. Andraplatsen var personligt rekord för Linus.
– Jag är ganska nöjd med helgen, men självklart hade jag hoppats på ett bättre resultat i det andra heatet. Men jag missade starten och den här banan är inte den lättaste att ta sig om på, sa Lundqvist vars insats på Kinnekulle Ring gjorde att han befäste sin sjätteplats i mästerskapet och tredjeplats i junior-SM där han nu bara är tio poäng bakom tvåan Robert Svensson från Söderhamn.
JSM-tabellen toppas överlägset av Söderström.

Ovan nämnde Svensson hade lätt att hålla sig för skratt efter framträdandet i Västergötland. I kvalet körde han sönder växellådan och det första heatet tvingades han bryta när motorn gick varm. Då låg han fyra med häng på tredjeplacerade Korpivaara.
I det andra heatet höll bilen, men bättre än en femteplats blev det inte – även om han ett tag vara riktigt nära både Lundqvist och Korpivaara.
– Men jag fick aldrig något riktigt slagläge, konstaterade Robert och tillade besviket:
– Det var inte så här jag hade tänkt mig den här helgen.

Robin Fredriksson från Gyttorp gjorde sin bästa deltävling sedan utflykten till Finland tidigare i år. Hans facit blev en fjärde- och en sjätteplats.
På grund av ett missförstånd körde emellertid Fredriksson det andra racet på fel typ av bränsle, vilket upptäcktes på efterkontrollen. Han uteslöts därmed.

Bättre gick det för Edward Jonasson från Karlskrona som med sin femteplats i det första heatet noterades för personbästa under sin debutsäsong i klassen. Jonasson följde upp den insatsen med en sjundeplats i det andra racet.

Julia Holgersson, teamkompis med Oliver Söderström i PWR Racing Team, visade bra fart i det första heatet där han blev sexa. Det andra tvingades hon dessvärre bryta sedan växelvajern gått av.
För Daniel Johansson från Mattmar i Jämtland blev det en mörk helg. Han kraschade på en av fredagens tester, men teamet fick ihop bilen till lördagens kval och race. Efter kvalet kände emellertid Johansson av den skada i ena ljumsken som han ådrog sig i mötet med ett av Kinnekulles räcken. Smärtan satte dessvärre stopp för deltagande i båda racen.
Nästa deltävling i Formel Renault 1,6 avgörs på Solvalla 11-12 september.

Resultat
Formel Renault 1,6, Kinnekulle Ring 22 augusti
Race 1

1) Oliver Söderström, KAK, PWR Racing Team, 20 varv
2) Linus Lundqvist, KAK, Team Tidö, + 7.080
3) Ilmari Korpivaara, Finland, Finndrive, + 9,078
4) Robin Fredriksson, SMK Örebro, Fredriksson Racing, + 17,485
5) Edward Jonasson, Kalmar MK, Trojnar Racing, + 30,587
6) Julia Holgersson, Järfälla MKS, PWR Junior Team, + 31,736
7) Juuso Puhakka, Finland, Finndrive, – 4 varv
8) Robert Svensson, SMK Söderhamn, Svensson Racing, – 8 varv
Daniel Johanson startade ej

Race 2
1) Oliver Söderström, KAK, PWR Racing Team, 20 varv
2) Juuso Puhakka, Finland, Finndrive, + 3,600
3) Ilmari Korpivaara, Finland, Finndrive, + 9,742
4) Linus Lundqvist, KAK, Team Tidö, + 10,074
5) Robert Svensson, SMK Söderhamn, Svensson Racing, + 10,885
6) Edward Jonasson, Kalmar MK, Trojnar Racing, + 36,416
Julia Holgersson bröt
Robin Fredriksson utesluten
Daniel Johansson startade ej

Mästerskapet efter 12 av 15 race
1) Oliver Söderström, 222 poäng
2) Ilmari Kopripvaara, 212
3) Juuso Puhakka, 147
4) Robert Svensson, 122
5) Laurents Hörr, 115
6) Linus Lundqvist, 109
7) Robin Fredriksson, 72
8) Edward Jonasson, 50
9) Reuben Kressner, 45
10) Julia Holgersson, 30
11) Rasmus Ericsson, 24
12) Nicolas Otto, 18
13) Paul Blomqvist, 12
14) Otto Tjäder, 10
15) Daniel Johansson, 7

Junior-SM efter 12 av 15 race
1) Oliver Söderström, 236 poäng
2) Robert Svensson, 167
3) Linus Lundqvist, 157
4) Robin Fredriksson, 126
5) Edward Jonasson, 112
6) Julia Holgersson, 71
7) Reuben Kressner, 71
8) Rasmus Ericsson, 47
9) Daniel Johansson, 27
10) Otto Tjäder, 23
11) Paul Blomqvist, 15