Tvekamp eller trekamp när slutfasen inleds

Björk, Ekblom och Larsson – tre förare som på helt olika vägar tagit sig genom STCC-säsongen och fram till deltävlingen på Solvalla. 150 poäng finns kvar att köra om, poäng som kan vara skillnaden mellan en succésäsong och ett rent fiasko.

Regerande mästaren Thed Björk har haft ledartröjan på sig sedan premiärtävlingen i Skövde. Volvo-föraren har varit stabil säsongen igenom och har aldrig varit sämre än fyra över mållinjen i något race. Den imponerande statistiken kombinerat med att Björk bara har en nollpoängare i bagaget gör att han ser oerhört stark ut inför avslutningen.

Fredrik Ekblom gjort en av sina starkaste STCC-säsonger i karriären, när han inte stått vid sidan av banan med en trasig bil förstås. Plumpar Ekbloms säsongsfacit är de brutna loppen i Skövde och i Falkenberg. Utan de nollorna hade situationen inom Volvo Polestar Racing troligtvis sett annorlunda ut inför avslutningen. Ekblom har nämligen en imponerade placeringssvit under säsongen då han aldrig varit sämre än trea när han tagit sig i mål.

Utgångsläget inför Solvalla är att Björk toppar tabellen tio poäng före Ekblom. Totalt återstår fyra tävlingsheat och två kval av säsongen – och kampen mellan närkingarna.

Men Polestar-förarna kan inte räkna med en enkel resa mot guldet. WestCoast Racing och Fredrik Larsson har nämligen långt ifrån gett upp och tänker göra allt för att sätta käppar i hjulet för Björk och Ekblom inför avslutningen av säsongen. Larssons hopp står till en perfekt helg på Solvalla. Lyckas han kommer han att sätta press på sina titelkonkurrenter. Larsson har 58 poäng upp till Thed Björk med Solvalla och Ring Knutstorp kvar i kalendern.

 

Fördelar och nackdelar för dem tre huvudkombatanterna.

 Thed Björk Volvo Polestar Racing 270 poäng

Fördelar

 1. Har allting i egna händer
 2. Formkurvan talar för Björk
 3. Alltid oerhört snabb på Solvalla

Nackdelar

 1. Hela startfältet vill slå Björk till varje pris
 2. 50 kg placeringsvikt på Solvalla
 3. En oerhört segersugen teamkollega

 

Fredrik Ekblom Volvo Polestar Racing 260 poäng

Fördelar

 1. Den oerhörda rutinen
 2. Viljan att återigen ta en STCC-titel
 3. Förmågan att vässa armbågarna i avgörande lägen

Nackdelar

 1. Har fältets svåraste motståndare inom det egna teamet
 2. 50 kg placeringsvikt på Solvalla
 3. De två nollorna från Skövde och Falkenberg

 

Fredrik Larsson WestCoast Racing 212 poäng

Fördelar

 1. Allt att vinna
 2. Endast 10 kg placeringsvikt på Solvalla
 3. Kan vara desperat och ta enorma risker för att vinna

Nackdelar

 1. Det oerhört svåra utgångsläget
 2. Avsaknaden av jämnhet under året
 3. Finns risk för mycket placeringsvikt på Knutstorp