Dacia vill förlänga imponerande pallsvit i STCC på Solvalla

Efter dubbla pallplatser i Karlskoga kommer Mattias Andersson till STCC-deltävlingen på Solvalla 11-12 september fulltankad med självförtroende.

Dacia-föraren trivs dessutom på travbanan i Stockholm, som för fjärde året i rad asfalteras för att ta emot svensk racings kungaklass. 

– Jag blev tvåa i fjol och hoppas att min fina svit från de tre senaste racen i mästerskapet får en fortsättning, säger Andersson.

Dacia Dealer Team är på väg mot sin bästa säsong i STCC. Debutåret blev det en åttondeplats, i fjol slutade Anderson sexa och inför Solvalla ligger han femma, bara sju poäng bakom fjärdeplacerade Richard Göransson.

– Vi har tagit ytterligare ett kliv framåt i år och kommer att toppa vår tabellplacering från i fjol oavsett hur duellen med Göransson kommer att sluta.

På tio race har det blivit fem pallplatser hittills.

– I de tre sista heaten är vårt placeringsfacit 3-3-2. Självklart hoppas jag kunna förlänga den sviten på Solvalla.

Insatsen på Gelleråsen var teamets bästa helgfacit någonsin racemässigt. Poängmässigt är emellertid premiären i Skövde den bästa tävlingen hittills. Där noterades Andersson för två tredjeplatser. Han blev också trea i kvalet vilket gav ytterligare 15 poäng.

Pallplatser i all ära, men Andersson drömmer givetvis om en seger – Dacias första i STCC och Anderssons 100:e i karriären.

– Jag har haft två riktigt bra lägen hittills i år. Först på Mantorp Park och senast i Karlskoga, konstaterar han.

På Mantorp tog Andersson ledningen det andra heatet, men dömdes för tjuvstart och bestraffades. I Karlskoga blev han passerad av Fredrik Ekblom och fick nöja sig med andra plats.

– Efter tävlingen i Karlskoga har jag fått frågan om varför jag inte stängde dörren hårdare för Fredrik. Med facit på hand skulle jag nog agera annorlunda i dag över de tio sista varven, men vi hade inte riktigt speeden i bilen och dessutom överraskade Fredrik mig med att attackera direkt när han kom ifatt.

Fyra chanser återstår emellertid och kanske, kanske kommer den hett efterlängtade triumfen redan på Solvalla på lördag. Trivs på banan göra Andersson under alla omständigheter. Fjolårets andraplats i det avslutande racet vittnar om det och erfarenheten av teamnets arbete då tar man givetvis med sin in i årets tävling, vars upplägg blir lite annorlunda. Bland annat kommer kvalet att avgörs i skymning fredag kväll.

– Häftigt och kul. Roligt att STCC AB provar lite nya grepp, säger Andersson, som efter framgången senast kommer att få 10 kg extra vikt i bilen.

STCC i Sveriges Television

Svt Play lördag 12 september kl 14.50-20.20 (live).

Svt 2 söndag 13 september kl 18.00-19.00 (sammandrag).

Tidsschema STCC, Solvalla 11-12 september

Fredag 11 september.

Kl 13.50: Test 1.

Kl 16.40: Test 2.

Kl 19.30: Kval, Q1

Kl 19.50: Kval, Q2

Lördag 12 september

Kl 13.40: Gridshow.

Kl 14.45: Heat 1.

Kl 17.50: Heat 2.

STCC 2015

Förarmästerskapet efter 5 av 7 deltävlingar

1) Thed Björk, Volvo, 270 poäng

2) Fredrik Ekblom, Volvo, 260

3) Fredrik Larsson, BMW, 212

4) Richard Göransson, Saab, 166

5) Mattias Andersson, Dacia, 159

6) Erik Johansson, Kia, 94

Teammästerskapet

1) Volvo Polestar Racing, 531 poäng

2) WestCoast Racing/BMW Dealer Team, 214

3) Team Tidö, 197

4) PWR Racing Team, 184

5) Dacia Dealer Team (enbilsteam), 164