Fördel Henric Skoog inför Renault Clio Cup på Solvalla

Med 29 poängs ledning kommer Henric Skoog till Solvalla och årets åttonde deltävling i Renault Clio Cup. Titeln hägrar, men ännu är mästerskapet långt ifrån avgjort. Bakom jagar en segersugen Andreas Wernersson, som inte gett upp.

Henric Skoog från Torshälla och västgöten Andreas Wernersson har spelat huvudrollerna i Clio Cup den här säsongen. De var förhandstippade och har levt upp till högt ställda förväntningar. Skoog är den som imponerat mest hittills. För PFI Racing har han noterats för sju segrar, fem andraplatser och en tredjeplacering. Han har inte missat pallen i ett enda race.

Dubble Clio Cup-mästaren Wernerssons facit är nästan lika bra. Utöver sina sex segrar han har stått på pallen som antingen tvåa eller trea lika många gånger. Det är en nollpoängare från premiären som spökar för STC Racing Teams ankare. Med en andraplats bakom ”Henke” i årets första heat hade avståndet nu bara varit elva poäng.

– Att ta in 29 poäng på de tre race som återstår blir givetvis tufft, men mycket kan hända och även om vi kommer att behöva hjälp för att lyckas har vi inte gett upp. Jag kommer att ösa på för seger på Solvalla där målsättningen självklart är att ta in så många poäng som möjligt på Henke, säger Wernersson, som inte bara kommer att köra Renault Clio i den kungliga huvudstaden.

Han kommer även att göra ett inhopp i RallyX (rallycross-SM) vars sista deltävling avgörs just på Solvalla. Wernersson ska köra Supercar Lites.

Västgöten trivs på Solvalla. Han facit där är imponerande läsning. 2012 avgjorde han Clio Cup och året därpå tog han en dubbel på sin väg mot andra raka titeln. I fjol körde han STCC och vann sin första deltävling i det mästerskapet.

Kanske blir det seger igen?

Henric Skoog tänker inte ge bort någon fullpoängare gratis, men med tanke på läget i tabellen kommer vi inte att få se någon dumdristig satsning från hans sida.

– Vi har vunnit tillräckligt för att ta hem mästerskapet och därför gäller det att tänka längre än racevinster just nu, säger han.

Oavsett vad Wernersson hittar på räcker det med tre andraplatser för Skoog och titeln är hans.

Bakom Skoog och Wernersson ser Albin Wärnelöv ut att vara på väg mot cupbronset medan Janne Gustafsson och Nicklas Oscarsson troligtvis gör upp om fjärdeplatsen.

Efter dessa är det jämnt i tabellen. Axel Mörner har 86 poäng och Peter Larsson 82. De två skuggas av JSM-ledande ”Julle” Ljungdahl, som i den äldre Clion fått ihop 80 poäng så här långt.

Clio Cup, Solvalla 11-12 september

Tidsschema

Fredag 11 september

Kl 15.10: Test

Lördag 12 september

Kl 09.50: Kval

Kl 16.00: Race

Clio Cup i Sveriges Television

Svt Play lördag 12 september kl 14.50-20.20 (live).

Svt 2 söndag 13 september kl 18.00-19.00 (sammandrag).

Mästerskapet efter 7 av 9 deltävlingar

1) Henrik Skoog, PFI Racing, 309 poäng

2) Andreas Wernersson, STC Racing Team, 280

3) Albin Wärnelöv, Experion Racing Team, 160

4) Janne Gustafsson, STC Racing Team, 112

5) Nicklas Oscarsson, Brovallen Design, 106

6) Axel Mörner, Magic Racing, 86

7) Peter Larsson, PFI Racing, 82

8) Julius Ljungdahl (JSM), Ljungdahl Racing, 80

9) Marcus Annervi (JSM), Rent A Wreck Racing, 60

10) Anders Gustavson, Magic Racing, 37

11) Emelie Moe, Office Racing, 35

12) Johan Carlström, Carlström racing, 30

13) Joel Jern (JSM), STC Racing Team, 24

14) Otto Tjäder (JSM), Power@, 18

15) Anthon Caldana (JSM), STC Racing Team, 17

16) Mark Eckerström, PFI Racing, 2

17) Erik Bohlin, 2

18) Heidi Ryrlén (JSM), Ryrlén Racing, 1

19) Alex Andersson, 1

20) Klas Ekstrand (JSM), Klas Ekstrand Racing, 0