Guldläge i junior-SM för årets nykomling i Renault Clio Cup

På Kinnekulle Ring såg Julius ”Julle” Ljungdahl sin chans att avgöra, men förivrade sig, hamnade utanför banan och tappade poäng. Det misstaget tänker inte JSM-ettan i Clio Cup göra om på Solvalla på lördag.

– Nej, den här gången ska jag bara gå ut och göra som jag brukar, säger 14-åringen från Norrtälje.

”Julle” Ljunghdahl är årets nykomling i Renault Clio Cup. Han är åttonde man totalt i mästerskapet – och främste junior. Med tre deltävlingar kvar – och 75 poäng att köra om – toppar han JSM-tabellen 52 poäng före Marcus Annervi.

Titeln är nära, men på det örat vill han inte riktigt lyssna.

– Jag tänker inte så mycket på det där, gör som jag brukar göra och tar det som det kommer, säger han lugnt.

”Julle” Ljungdahl är en rätt cool klassdebutant. Han gör inte mycket väsen av sig, låter resultaten tala i stället. Hittills har han åtta racesegrar och fem andraplatser på 14 race. Enda, lilla, plumpen i protokollet var fjärdeplatsen på Kinnekulle senast.

Inför sin debut på Solvalla är han ordentlig taggad – och full av självförtroende. Helgen som gick körde Ljungdahl Göteborgs Stora Pris i gokart och nådde en mycket stark fjärdeplats i KF Junior.

– Det räckte inte riktigt till pallen, men ett bra genrep var det, konstaterar han.

Bakom Ljungdahl i JSM är ovan nämnde Annervi tvåa. Han började säsongen starkt och ledde mästerskapet efter de inledande sex heaten. Efter det har han tappat och är en bit bakom Ljungdahl inför avslutningen. Men har å andra sidan är luckan ner till Joel Jern och Anthon Caldana, som båda kör för STC Racing Team, ointaglig. Mellan teamkompisarna och bästa vännerna skiljer däremot bara fyra poäng till Jerns fördel. Den duellen kan bli mycket intressant att följa i de race som återstår.

Bakom STC-duon återfinns Otto Tjäder, som bytte från Formel Renault efter premiären i Skövde. Redan i formelbilsdebuten på Anderstorp erövrade han sin första pallplats. Det har blivit fem till sedan dess och trots att han kraschade och bröt det senaste racet kan han fortfarande blanda sig i medaljstriden.

Clio Cup, Solvalla 11-12 september

Tidsschema

Fredag 11 september

Kl 15.10: Test

Lördag 12 september

Kl 09.50: Kval

Kl 16.00: Race

Clio Cup i Sveriges Television

Svt Play lördag 12 september kl 14.50-20.20 (live).

Svt 2 söndag 13 september kl 18.00-19.00 (sammandrag).

Junior-SM efter 7 av 9 deltävlingar

1) Julius Ljungdahl, Norrtälje, Ljungdahl Racing, 302 poäng

2) Marcus Annervi, Heberg, Rent A Wreck, 250

3) Joel Jern, Skara, STC Racing Team, 174

4) Anthon Caldana, Lidköping, STC Racing Team, 170

5) Otto Tjäder, Mölnlycke, KAK, 145

6) Heidi Ryrlén, Nosserbro, Ryrlén Racing, 111

7) Klas Ekstrand, Furulund, Klas Ekstrand Racing, 36