Thed Björk säkrar viktiga poäng i tung STCC-helg på Solvalla

Polestar Cyan Racing-förare Thed Björk säkrade viktiga poäng i STCC-helgen på Solvalla trots 50 kilos straffvikt.

– Jag är nöjd med poängen vi plockade i helgen och jag har säkrat ett bra utgångsläge inför säsongsfinalen, säger Björk.

Den regerande mästaren tog pole position för första tävlingen men tappade två platser till tredje. Björk klättrade från nionde plats till sjätte plats i den händelserika andra tävlingen.

Teamkompis Fredrik Ekblom hade en tung helg, även han med 50 kilos straffvikt. Den tredubbla STCC-mästaren slutade på sjunde plats i första tävlingen, en placering han förbättrade till femte plats i andra tävlingen efter en spännande kamp med Björk på sista varvet.

– Jag är inte nöjd med resultaten, vi fick bara inte till bilen och kunde inte utmana förarna i toppen. Jag har tappat poäng och Thed har ett rätt stort avstånd till mig i poängen inför finalen. Men jag kommer åka till Knutstorp med öppna ögon, köra för seger och se var det tar oss, säger Ekblom.

Prins Carl Philip hade också en tung helg där han kvalade elva för båda tävlingarna, en placering han behöll i första och andra tävlingen.

– Vi kom aldrig in i zonen med inställningarna som gjorde livet svårt för oss. Jag har redan lagt den här helgen bakom mig med full fokus på säsongsfinalen på Knutstorp, säger prins Carl Philip.

BMW-förare Fredrik Larsson, Björk och Ekbloms huvudrival om mästerskapet, segrade i sista tävlingen på Solvalla och tog in något på Volvo-förarna i poängen. Björk leder mästerskapet med 23 poäng över Ekblom och 56 poäng över Larsson med 75 poäng kvar att köra om i finalen på Knutstorp den 25-26:e september.

– Teamet har kämpat hårt i helgen med nya förhållanden och straffvikter. Thed och Fredrik har utmärkta positioner inför säsongsfinalen och de kommer att köra hårt på Knutstorp, säger Christian Dahl, vd för Cyan Racing.