Skoog v/s Wernersson när Clio Cup ska avgöras

20 poäng skiljer ledande Henric Skoog och tvåan Andreas Wernersson åt inför sista deltävlingen i Renault Clio Cup.
Vem har störst press på sig i finalen på Ring Knutstorp i Skåne?
– Henric, säger Wernersson.
– Båda. Bara en kan ju vinna, säger Skoog.

På lördag, 26 september, ska Renault Clio Cup 2015 avgöras. Mästerskapet avslutas med två race på Ring Knutstorp i Skåne. Totalt är det 54 poäng kvar att kriga om. 50 för segrarna i de båda heaten, samt fyra bonuspoäng – två för pole position och lika många för snabbaste varv i de båda finalheaten.

Henric Skoog från Torshälla har varit i ledning ända sedan segern i premiärheatet i Skövde i början på maj månad. En tredjeplats är hans sämsta resultat hittills och inför avgörandet toppar han alltså tabellen 20 poäng före tvåfaldige Clio Cup-mästaren Andreas Wernersson från Öttum i Västergötland.

Oavsett vad den sistnämnde hittar på i finalen räcker det för Skoog, som kör för PFI Racing, att bli tvåa i de båda finalheaten för att erövra sin första Clio Cup-titel.

– Jag kan avgöra av egen kraft och det ser jag som en stor fördel. Även om konkurrensen blivit tuffare och tuffare under året ser jag en rimlig chans att klara av det, säger 19-åringen, som tycker att Wernersson, i kraft av sin ålder, har en del att leva upp till.

– Han är några år äldre och borde väl besegra oss yngre, säger han och ler.

Henrik Skoog kan blicka tillbaka på en mycket framgångsrik säsong där snabbhet och stabilitet kännetecknat hans agerande bakom ratten.

”Henke” har kört mycket bil i år, både här hemma och utomlands, och tagit nya steg i sin utveckling som förare. Framgångar mäts självklart i både segrar och pallplatser, men också i förmågan att ta sig i mål i alla race och undvika nollpoängare.

Hur viktigt det är vet Wernersson allt om. I kraft av sina tidigare titlar i mästerskapet (2012 och 2013) var han favorit när han i våras kom tillbaka till Clio Cup efter en säsong i STCC. Men han gjorde bort sig i premiären, sladdade in i muren när han skulle värma däck och tvingades bryta redan på formationsvarvet till det första heatet.

– Jo, det misstaget har jag väl funderat lite över då och då. Tänkt om det inte hade hänt och jag blivit tvåa efter Henke i det racet i stället – då hade jag varit 18 poäng närmare och kampen om mästerskapet varit en helt öppen affär. Som det är nu kan jag bara göra allt för att vinna och hoppas att någon av de andra förarna i mästerskapet, exempelvis min teamchef i STC Racing Team, Janne Gustavsson, Albin Wärnelöv eller Nicklas Oscarsson, ska kunna klämma sig in mellan mig och Skoog på lördag, säger Wernersson, som inte känner någon press på sig inför finalen.

– Nej, jag har allt att vinna och kommer att köra för två fullpoängare. Henke däremot har allt att förlora och förhoppningsvis kan det bli lite mentalt jobbigt för honom.

Nedräkningen inför finalen har börjat – liksom psykkriget.

Bakom Skoog och Wernersson har Albin Wärnelöv kopplat grepp om tredjeplatsen. Placeringen bakom honom ser det ut att bli en betydligt tuffare fight om. Janne Gustavsson är fyra med 124 poäng, bara tre fler än en jagande Nicklas Oscarsson.

Nästa duell att se fram emot är den mellan Axel Mörner och Peter Larsson om sjätte plats i tabellen.

I junior-SM är det guldläge för ”Julle” Ljungdahl. Fortfarande fattas emellertid nio poäng till titeln och på andra plats i tabellen ruvar Marcus Annervi, beredd att ta alla chanser som finns på Ring Knutstorp.

Bronsmedaljör inför säsongens sista två race är Joel Jern, men han har valt att stå över Ring Knutstorp till förmån för kartingserien Rotax Max Junior. Där toppar Jern inför sista deltävlingen, som avgörs i Linköping i helgen, och skulle han vinna väntar en plats i världsfinalen.

Utan konkurrens av sin teamkompis i STC Racing Team har Anthon Caldana bronsläge. Han ska ta in 22 poäng på Jern, men får samtidigt se upp med Ottto Tjäder som skuggar 13 poäng bakom.

Tidsschema Renault Clio Cup, Ring Knutstorp, 25-26 september
Fredag 25 september

Kl 11.00-11.30: Test
Kl 14.55-15.15: Kval

Lördag 26 september
Kl 10.30-10.50: Race 1 (16 varv)
Kl 14.10-14.30: Race 2 (16 varv)

Renault Clio Cup i TV
Sverige Television sänder enligt följande från finalen på Ring Knutstorp:
Lördag 26 september: SVT Play kl 12.35-16.05. Live.
Söndag 27 september: SVT2 kl 18.00-19.00. Sammandrag.