Mästerlige Kristoffersson obesegrad i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Johan Kristoffersson gjorde det omöjliga möjligt: vann samtliga 13 race i Porsche Carrera Cup Scandinavia. De två sista tog han i finalen inför 7.900 åskådare på Ring Knutstorp.
– Som förare har man alltid ambition att segra i alla race man ställer upp i, men att lyckas med det är egentligen mer än vad man vågar hoppas på, sa han efter den lyckade avslutningshelgen i Skåne där Oscar Palm och Jocke Mangs blev tvåa och trea i mästerskapet.

Med två tidigare titlar i bagaget kom Johan Kristoffersson och Kristoffersson Motorsport in som storfavorit i årets mästerskap. Johan vann båda racen i premiären och har sedan samlat segrar på hög. Inför finalen på Ring Knutstorp hade han chans att skriva ett stycke unik racinghistoria – och lyckades. Han kvalade bäst och från pole position vann han båda racen. De två sista i mästerskapet. Ingen av konkurrenterna hängde med.

Bakom Kristofferssons fantastiska facit ligger ett professionellt arbete av såväl förare som team. Johan har vid upprepade tillfällen under säsongen hyllat sin ingenjör Ronnie Bergström och sina mekaniker. Han gjorde det självklart på nytt efter finalen.
Men med tredje titeln i tryggt förvar lyfte han även fram sina konkurrenter som en förklaring till framgången.
– De har pushat mig att ta ut hundra procent av min körning. Därför har jag kört bättre och bättre under säsongen, säger han.

Palm höll undan
Oscar Palm, GP Xperience, höll undan för Jocke Mangs och erövrade andraplatsen i tabellen.
– Det hade varit kul att få avsluta med en bättre racehelg, men totalt sett är jag nöjd med säsongen. Den har varit stabil, sa Oscar, som nådde sjätte och fjärde plats i finalheaten.
Mästerskapstrean Jocke Mangs, som tävlar för team Benny:s, avslutade Porsche Carrera Cup 2015 med två pallplatser (trea och tvåa), men har varit betydligt närmare Kristoffersson i tidigare race under säsongen. Vem minns inte de fantastiska duellerna i premiären i Skövde.
Mangs försökte utmana mästaren den här gången också, men hade inte tillräcklig fart för att snuva Kristofersson på en seger och spräcka hans unika svit.

Sunddahl på pallen
Bakom Johan Kristoffersson var 19-årige Lukas Sundahl från Växjö finalhelgens förare. Fredagens tredjeplats i kvalet följde han upp med sina två första pallplatser i mästerskapet. Han var tvåa i det första heatet, trea bakom Kristoffersson och Mangs i det andra.
– Självklart känns det härligt att få avsluta premiärsäsongen i Carrera Cup med två pallbesök. Varför de kommer nu har jag ingen riktigt förklaring till, men jag och teamet har utvecklats under hela säsongen och nu fick vi betalt för vårt arbete, konstaterade en glad Sundahl.

Pantzar Approved-mästare
I Porsche Approved Cup, där förarna tävlar i 997-modellen av Porsche 911 GT3 Cup, avslutade Anders Conradzon, Xlander Racing, på topp med en dubbelseger.
– Skön avslutning, konstaterade stockholmaren, som ändå fick se sig besegrad i mästerskapet.
Trots tekniska problem i det första heatet säkrade nämligen Kenneth Pantzar, PFI Racing, titeln redan i det första heatet. Med vinnardekal på motorhuven avslutade han säsongen med en andraplats.
– I det andra heatet gick det bättre, då fungerade tekniken i bilen och jag hade varken bekymmer med gashäng eller krånglande växellåda, sa Pantzar och flaggade för att vi kanske får se honom i en 991:a nästa säsong.