Lyckad STCC-test för toppförarna i Clio Cup och Formel Renault

Det var idel glada leenden när årets toppförare i Renault Clio Cup och Formel Renault 1,6 fick chans att provköra STCC-bil på Karlskoga Motorstadion under tisdagen.

– Sjukt kul, konstaterade bland annat Albin Wärnelöv.

– Otroligt mäktigt, tyckte Linus Lundqvist.

STCC-säsongen tog slut för några veckor sedan. Under tisdagen var bilarna från Team Kia, WestCoast Racing/BMW Dealer Team och Team Tidö ute på banan igen – på Karlskoga Motorstadion där årets test för bland annat toppförarna i Clio Cup och Formel Renault 1,6 genomfördes.

Testen som arrangerades av STCC i samarbete med ovan nämnda team, Touring Car Team Association, Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobilklubben, Renault Nordic och CTEK var mycket uppskattad bland deltagarna. Extra exalterade efter provkörningen var givetvis de förare som tidigare aldrig fått chansen att sitta bakom ratten i en STCC-bil.

En av dem var Clio Cup-föraren Albin Wärnelöv, som villigt medgav att han var ganska nervös innan han rullade ut för sina tolv varv med en av Team Kias bilar.

– Men spänningen släppte snart och jag tyckte att jag fick upp tempot bra efter några varv. Självklart är det stor skillnad på den här bilen och den Clio jag är van vid, men var sjukt kul, sa årets bronsman i Clio Cup.

Mästaren Henric Skoog och silvermannen Andreas Wernersson fanns också på plats i Karlskoga. Båda har tidigare erfarenhet av STCC-bilarna. Wernersson körde hela mästerskapet för Team Kia förra året. I tisdags testade han en BMW för WestCoast Racing.

– Det var kul att få sätta sig bakom ratten i den här typen av bil igen, men det kändes att det var ett tag sedan och det tog några varv innan jag kom in i det, se Wernersson.

Skoog fick möjlighet att testa både för Team Kia och Team Tidö. Han var också mycket belåten efteråt.

– Det var riktigt kul att få komma hit och få tillbaka känslan för de här bilarna och det är verkligen häftigt att teamen ställer upp på det här och varje år låter pristagarna i Renaultklasserna få chansen att testa, sa Clio Cup-mästaren från Torshälla.

Från Formel Renault 1,6 fick mästaren Oliver Söderström, silvermedaljören Ilmari Korpivaara och JSM-tvåan Linus Lundqvist chansen att prova på bilarna i svensk racings kungaklass.

– Det var kul och eftersom jag fick möjlighet att testa redan i fjol kom jag in i körningen direkt. STCC är inte mitt nästa mål i karriären men jag ser definitivt klassen som en möjlighet för framtiden, sa Söderström

Linus Lundqvist skulle gärna köra STCC-bil igen redan i morgon om han fick chansen.

– Häftigt! Otroligt mäktigt! Kul och inspirerande, tyckte Lundqvist som var imponerad av kraften i bilen och näst intill chockad över de effektiva bromsarna.

På testdagen medverkade även året JSM-vinnare i Clio Cup, Julius ”Julle” Ljungdahl, från Norrtälje. Han testade Renault Clio RS4.

– Det var riktigt roligt att få testa den nya bilen och det kändes bättre och bättre ju fler varv jag fick i den, konstaterade den 15-årige mästaren belåtet.