STCC-säsongen 2015 – summering del 1

Inför STCC-säsongen 2015 var förväntningarna skyhöga på Polestar Cyan Racing-teamet. Förarna Thed Björk och Fredrik Ekblom var favorittippade och i experternas tips nämndes knappt det övriga teamen och förarna. Teamet satte ribban högt och på försäsongstestet pratade man hela tiden om vikten av att vinna och att jobba som ett lag. Redan där kunde man ana vart STCC-säsongen 2015 skulle bära iväg. Även om resan blev långt ifrån enkel så var det Polestar Cyan Racing som tog taktpinnen från början.

I föraruppställningen för 2015 fanns tre rookies: Erik Johansson, Kevin Aabol och Emelie Liljeström, samtliga var baserade i Team Kia. Just Erik Johansson blev den tidiga uppstickaren och var under flera gånger ett stort hot mot de rutinerade toppförarna i mästerskapet.

Förarporträtt STCC 2015
Förarna som var på plats på Ring Knutstorp inför säsongen 2015.

 

Flygande premiär med betongsmak

STCC-premiären avgjordes på den nyanlagda flygplatsbanan i Skövde. En utmanande bana för förare och ingenjörer med sin karaktär och sina ojämnheter . Helgen kom att handla om Thed Björk och Fredrik Ekblom som tog kommandot och var topp-2 under både Q1 och i det första racet, vilket gav 72 viktiga poäng till Polestar Cyan Racing. Bakom Volvo-grabbarna var Mattias Andersson överraskande snabb i sin Dacia och gjorde Björk och Ekblom sällskap på pallen i ett övrigt ganska lugnt race.

Det andra racet i Skövde fick betydligt större rubriker eftersom bilarna redan från start försvann åt alla håll och kanter. Både Richard Göransson och Emma Kimiläinen blev stående i depån och på banan blev det snabbt safety-car efter att Erik Jonsson kolliderat med Carl-Philip Bernadotte och betongmuren nere i startkurvan. I täten under allt plåtskrammel så var Erik Johansson iskall i sin Kia Optima och drog ifrån övriga fältet tillsammans med Fredrik Larsson. Säkerhetsbilen gynnade dock Volvo-förarna Ekblom och Björk och snabbt så var Björk både ifatt och förbi Johansson och Larsson i täten. Ekbloms väg var något krokigare och till sist satte en punktering stopp för hans framfart vilket resulterade i säsongens första nolla.

Med några varv kvar från mål hettade även fighten om andraplatsen till och Erik Johansson tvingades till sist ge vika för Fredrik Larsson efter en fysisk duell med kontakt bilarna emellan. Larsson avancerade till andra plats bakom Björk och med Mattias Andersson som trea efter ett stökigt race i Skövde.

JK150509_0561_001

Det var Polestar Cyan Racing för hela slanten i Skövde på flygplatsbanan.

Regn bestraffningar och uppkörningar i Anderstorp

Kontrasten mellan deltävlingarna i STCC var stor när mästerskapet lämnade Skövde och kom till den andra deltävlingen på den forna Formel 1-banan i Anderstorp. Det blev en helg i Småland där vädrets makter spelade in redan från star, och på en upptorkande bana var Richard Göransson kvalificeringens stora stjärna med sin Team Tidö-preppade SAAB. Göransson fick dock inte njuta av framgången då en bestraffning från premiären i Skövde låg och cirkulerade över huvudet på Örebroaren. På racedagen var förutsättningarna blöta och från första startled var Thed Björk omutlig i det första racet. Fredrik Larsson avancerade till en andraplats efter en bra start och lämnade Fredrik Ekblom i ingenmansland på en tredjeplats. Unge Erik Johansson var länge med på en fjärdeplats men föll tillbaka ju längre racet led. Vätan passade dock PWR Racing-bilarna utmärkt och både Daniel Haglöf och Emma Kimiläinen slutade topp-5.

Det andra racet präglades av uppkörningar från de bakre leden där framförallt Fredrik Larsson flög fram från sin sjunde startruta. På två varv passerade Larsson samtliga framförvarande bilar och tog över ledningen i målkurvan efter en sen inbromsning förbi Daniel Haglöf. Samtidigt skaffade sig Fredrik Ekblom ett bra slagläge och gjorde snabbt Larsson sällskap i toppen. Bakom var det nu en fight mellan Daniel Haglöf, Richard Göransson och Thed Björk där Göransson var den starkaste under början på racet. Men ju längre fighten led desto starkare blev Thed Björk och han avancerade förbi både Göransson och Haglöf under den sista delen av heatet. I täten kontrollerade Larsson loppet och kunde ta sin första seger för säsongen. På pallen fick han sällskap av Fredrik Ekblom och Emma Kimiläinen. Pallplatsen var finländskans andra i STCC-karriären.

Anderstorpshelgen var annars den helg under säsongen där flest förare tog för sig i racen och det bjöd på hårda, tuffa dueller i hela fältet på den hala banan.

DA1X2272

Larsson, Ekblom och Kimiläinen på pallen i Anderstorp.

Het-rookie i skymningen på Mantorp Park

Säsongens tredje deltävling kördes på Mantorp Park där ett nytt koncept för STCC-serien presenterades – test, kval och två race under samma kväll och med det sista racet i skymning på den korta slingan på Mantorp Park. Den korta banan passade Fredrik Ekblom bäst från start och han tog sin andra fullpoängare i det första kvalet. Men lagom till shoutoutkvalet hittade teamkollegan och mästerskapsledaren Thed Björk speeden och till det första racet så var det Björk i pole-position med Fredrik Ekblom bredvid sig på gridden. Björk drog iväg direkt i starten och från tredjerutan flög Fredrik Larsson snabbt upp till en andraplats på första varvet. Racet blev sedan en kontrollerad historia och inte ens en säkerhetsbil kunde få Björk i gungning . Säsongens fjärde fullpoängare var därmed ett faktum.

Det andra racet var betydligt mer spännande. Erik Johansson och Erik Jonsson delade första startled, men snabbast iväg var dock Mattias Andersson. Tyvärr var han för snabb och tilldömdes en drive-through för tjuvstart. Erik Jonsson tog då tillbaka täten och bakom samlades fältet till en tuff fight. Erik Johansson och Daniel Haglöf var hetast från start och med Richard Göransson där bakom så sattes pressen direkt på Jonsson. Fem varv in i racet bromsade sig Johansson upp i ledningen och fick direkt Haglöf med sig i ryggen. De både ryckte ifrån övriga fältet och istället fastnade Richard Göransson, Fredrik Ekblom och Thed Björk bakom Erik Jonsson. Efter en raceincident var dock Jonsson ute ur leken och plasten rök åt alla håll från bilarna där bakom. I täten var Daniel Haglöf fortsatt stenhård mot Erik Johansson och när Haglöf tryckte sig upp jämsides ner mot startsvängen så fick fighten att abrupt slut – Johansson satsade hårt med hjälp av insidan och bilarna slog ihop och snurrade av banan.

Med Haglöf och Johansson ur vägen var nu Fredrik Ekblom i täten och med säkerhetsbil på banan såg segern ut att vara säkrad. Men med ett varv kvar blev det omstart och Björk var het som en blodigel i ryggen på Ekblom. Även Richard Göransson var het vilket kostade honom hela fronten på sin Tidö-SAAB. Ekblom pallade dock för trycket från teamkollegan Björk och Polestar Cyan-förarna fick med sig Emma Kimiläinen upp på pallen i skymningen på Mantorp Park.

STCC Mantorp. Foto: Jerry Karlgren
Säsongens kanske tightaste race gick av stapeln på Mantorps korta banslinga.

 

I nästa del kommer vi titta på mitten av säsongen med Falkenberg och Karlskoga i fokus.