Team Tidös Race4Health: Göransson i svensk välgörenhetssatsning i Afrika

I veckan inleds East African Safari Rally, en av motorsportens tuffaste och mest historiska tävlingar. Med startpunkt i kenyanska Mombasa ska närmare 60 bilar ta sig an ett nio dagar långt äventyr över den afrikanska savannen – och med på startlinjen finns det svenska välgörenhetsinitiativet Race4Health, anfört av motorprofilerna Stig Blomqvist och Richard Göransson. Med i teamet finns även meriterade kartläsaren Emil Axelsson, nybliven mästare i Asia-Pacific Rally Championship tillsammans med Pontus Tidemand, samt de framgångsrika juniorerna Robin Friberg och Mattias Adielsson.

Race4Health lanserades 2012 av Team Tidö-ägaren David von Schinkel med syftet att sammanföra motorsport och välgörenhet. Under East African Safari Rally 2013 – projektets första stora internationella åtagande – samlades drygt två miljoner svenska kronor in till sex öronmärkta hjälporganisationer, var och en representerade av varsin Porsche 911 med fullt upplåten reklamplats.

I årets upplaga av den afrikanska tävlingen finns fem organisationer företrädda: Alzheimerfonden, Project Playground, Drying-Little-Tears by Sixt, Riders samt Zelmerlöw & Björkman Foundation. Varje organisation kommer liksom 2013 att få använda rallyt som plattform för sina respektive kampanjer, återigen med varsin bil till start. Donationer sker huvudsakligen på www.Race4Health.com.

Stig Blomqvist, rallyvärldsmästare 1984, kommer att köra en av bilarna med den legendariske belgiske kartläsaren Stephane Prevot i högerstolen. Med i Race4Healths föraruppställning finns även den fyrfaldige STCC-mästaren och Team Tidö-chauffören Richard Göransson.

– Ambitionen med Race4Health är att skapa en plattform där motorsporten blir något viktigare än bara en tävlingsform, säger initiativtagaren David von Schinkel. Det känns verkligen fantastiskt att kunna kombinera välgörenhet med rally på det här sättet, i en extrem miljö där både team och bilar genomgår en obeskrivlig påfrestning. Vi har förberett oss ordentligt och går ut med målsättningen att dels få alla bilar i mål – en tuff uppgift i Afrika – och dels att slåss om segern. Vi hoppas att så många som möjligt följer oss och är med och stöttar det här projektet till förmån för vårt gemensamma samhälle.

Årets insamling genomförs under parollen ”Tribute 2 Björn Waldegård”, i en hommage till 1979 års rallyvärldsmästare Björn Waldegård. Den mycket populäre upplänningen gick tragiskt bort i augusti 2014, 70 år gammal, och stöttade Race4Health genom att bland annat köra en av projektets bilar 2013.

East African Safari Rally avgörs mellan den 19-27 november.