Dubbelseger för Team Tidö/Race4Health i East African Safari Rally 2015!

Det blev dubbelt svenskt i toppen i East African Safari Rally 2015, när Stig Blomqvist körde hem segern före teamkollegan Richard Göransson i en historisk framgång för Team Tidö och välgörenhetsprojektet Race4Health i vad som beskrivs som ”världens tuffaste rally”.

Efter nio dagars slit, i allt från stekande sol till ihållande regn på Afrikas svårnavigerade savann, korsade Blomqvist och kartläsaren Stephane Prevot till slut mållinjen i kenyanska Mombasa som segrare på fredagen – åtta minuter före Göransson (med Emil Axelsson i högerstolen) efter totalt mer än 15 timmars fullfartssträckor. 

 – Det har varit ett tufft rally, men att stå här som segrare gör verkligen mödan värd, säger Blomqvist. Safarirallyt är aldrig enkelt. Jag är glad att ha vunnit det, och vi kan vara stolta över teaminsatsen.

 Göransson, tidernas mest framgångsrike STCC-förare, tvingades å sin sida hantera en rad hinder på sin väg mot andraplatsen. Lerhål, trasiga växellådor och punkteringar var bara några av de besvär som satte käppar i hjulen för 37-åringens framfart, men örebroaren höll alltid humöret på topp och blev till slut alltså näst bäst bland tävlingens totalt 46 ekipage.       

 – Det här är en helt unik tävling, en otrolig upplevelse, säger Göransson. Vi har haft våra bakslag, men det har alla andra också. Just nu är jag trött men glad. Ett bra resultat i min andra start här i Afrika!

 Rallyt – som sträckte sig genom Kenya och Tanzania – var dock långt mer än bara en tävling. Inom ramarna för konceptet Race4Health samlades pengar in till fem dedikerade hjälporganisationer;Alzheimerfonden, Project Playground, Drying-Little-Tears by Sixt, Riders samt Zelmerlöw & Björkman Foundation. 

 – En helt otrolig resa, konstaterar initiativtagaren David von Schinkel. Det vi har upplevt under de här veckorna kommer att stanna i mitt minne för evigt. Människorna vi mött här nere, och deras blickar… Allt är äkta. Jag är så glad och stolt över att vi har kunnat bidra på vårt sätt genom Race4Health. Att Stig sedan gick och vann, med Richard som tvåa, visar vilket gäng det här är. Stort tack till våra underbara mekaniker som slitit – och då menar jag slitit – dag som natt för det här resultatet.

 Med sig till Afrika hade teamet också 800 par glasögon, donerade av privatpersoner och insamlade, rengjorda och uppmätta före avfärd. Bågarna justerades sedan av två optiker på plats och delades efter korrelerande syntester ut till behövande vid olika stopp längs rallyts väg.

 – Att inte kunna se ordentligt är ett handikapp för vem som helst, men i den här delen av världen är det inte bara att gå till optikern och få det löst, fortsätter von Schinkel. Vi noterade att många hade synsvårigheter när vi var här för två år sedan, och bedömde att det var något vi kunde hjälpa till med. Responsen och tacksamheten har varit enorm. Det värmer att se att man faktiskt kan göra skillnad i människors vardag. 

Årets Race4Health-insamling genomfördes under parollen ”Tribute 2 Björn Waldegård”, i en hommage till 1979 års rallyvärldsmästare Björn Waldegård. Den mycket populäre upplänningen gick tragiskt bort i augusti 2014, 70 år gammal, och stöttade Race4Health genom att bland annat köra en av projektets bilar 2013.   

 Bakom Blomqvist/Prevot och Göransson/Axelsson slutade teamets övriga ekipage på följande placeringar: 21:a (David von Schinkel/Per Björkman), 23:a (Christer Johansson/Mattias Adielsson) och 41:a (Roger Samuelsson/Robin Friberg). Samtliga kom till start i varsin Porsche 911.