14 race och nytt namn för STCC:s formelbilsklass

Formelbilsklassen i STCC byter namn. 2016 ska den unga generationen tävla i Formula STCC Nordic.

Mästerskapet kommer att omfatta sju deltävlingar. Sex körs med STCC, den sjunde avgörs på Alastaro Circuit i Finland.

Namnbytet till trots blir mycket sig likt i Formula STCC Nordic 2016. STCC kommer precis som tidigare att driva klassen i samarbete med Svenska Bilsportförbundet, reservdelshanteringen är säkrad genom Signa Tech och jämte mästerskapstiteln kommer förarna även 2016 att tävla i både junior-SM och NEZ. Enda skillnaden jämfört med tidigare är att Renault inte längre finns med som partner.
– I och med sitt intåg i Formel 1 har Renault valt att ta bort supporten för klasserna 3,5 och 1,6. Deras beslut kom inte överraskande för oss och påverkar inte vår inställning till klassen. För STCC är det en självklarhet att under eget namn driva mästerskapet vidare 2016 och många år framåt. Formula STCC Nordic är den perfekta klassen för unga förare som väljer formelbilsspåret i sin karriär. Sedan vi började tävla med den här biltypen i vårt mästerskap för tre år sedan har många förare provat lyckan i klassen. Några utav dem har gått vidare till större formelbilsklasser i Europa medan andra avancerat hela vägen till STCC, säger Jonas Lundin, vd STCC AB.

Även för Svenska Bilsportförbundet är det en självklarhet att klassen ska rulla vidare i Sverige.
– För oss är det viktigt och angeläget att vara med och stötta ungdoms- och juniorsatsningar som den här. Vi har en långsiktig plan för klassen som självklart får behålla sin JSM-status, säger Claes G Elofsson, ordförande i Svenska Bilsportförbundets racingutskott.

Formula STCC Nordic inleder säsongen i Skövde i månadsskiftet april-maj och avslutar den på Ring Knutstorp i Skåne 23-24 september. Totalt väntar 14 intensiva race.

Intresset för klassen är på topp och startfältet ser ut att bli minst lika stort som 2015. Bland annat gör West Coast Racing, i samarbete med Ward Racing, en ambitiös trebilssatsning under namnet Ward WestCoast Junior Racing Team. Där väntas tre tidigare kartingförare ta plats. Vilka är ännu inte offentligt. Jämte en lång rad nykomlingar kommer flera av 2015 års förare att återvända till klassen. Bland annat kan publiken vänta sig att återigen få stifta bekantskap med bland annat Linus Lundqvist, Edward Jonasson och Julia Holgersson.
– Vi kommer även att ha finländskt deltagande i form av Finndrive och det är deras engagemang som tar oss till Alastaro i slutet på augusti. Det känns helt rätt med en tävling utomlands som en del i utbildningen av klassens unga förare, säger Lundin.

Mer detaljer om 2016 års säsong i Formula STCC Nordic kommer att presenteras i samband med Bilsportgalan i Karlstad den 23 januari.

Kalender Formula STCC Nordic 2016

30 april-1 maj: Skövde (STCC)

26 maj: Mantorp, kvällsrace (STCC)

18-19 juni: Anderstorp (STCC)

9-10 juli: Falkenberg (STCC)

13-14 augusti: Karlskoga (STCC)

26-27 augusti: Alastaro, Finland

23-24 september: Knutstorp (STCC)