CTEK och PWR Racing Team – Tillsammans på gridden, i Vikmanshyttan

Vikmanshyttan, en gammal bruksort på drygt 800 invånare i södra Dalarna som huserar batteriladdarspecialisten CTEKs huvudkontor och utvecklingscenter. Under det kommande året blir Vikmanshyttan även hem för en av Sveriges största racingsatsningar när CTEK och PWR Racing Team genom ett unikt partnerskap bygger teamets nya bas integrerat med CTEKs nya utvecklings- och utbildningscenter. Byggnationen markerar också familjen Wallenbergs återkomst till orten efter nästan 65 års frånvaro.

Den teknologiska plattform som skapas i Vikmanshyttan kommer att bli över 1400 kvadratmeter stor och rymma ett showroom, en helt ny racingverkstad med egen kolfibertillverkning, ett testlab och ett utbildningscenter. Den toppmoderna anläggningen möjliggör underhåll och optimering av upp till tio racingbilar av olika slag.

De nya lokalerna blir därmed hem för den verksamhet som Peter ”Poker” Wallenberg och racingprofilen Daniel Haglöf byggt från grunden sedan 2012. En satsning som numer rymmer flertalet bilar i STCC, en Lamborghini i Swedish GT och ett juniorteam i Formel Renault 1.6. Något som under 2015 bar frukt i form av mästerskapssegrar i både Swedish GT och Formel Renault 1.6.

– Teamet har växt snabbare än vad jag någonsin kunnat drömma om och drivs från och med i år som en året runt-verksamhet med heltidsanställda mekaniker, teamchef och mediaenhet. En oerhört viktig del i vår fortsatta tillväxt är partnerskapet med CTEK och den investering som görs i de nya lokalerna. När de står klara om sex månader ser jag fram emot att jobba med och utvecklas tillsammans med CTEK, säger teamets VD Daniel Haglöf.

Partnerskapet med CTEK och teamets etablering på orten innebär inte bara nya arbetstillfällen utan markerar också familjen Wallenbergs återkomst till Vikmanshyttan. Jacob Wallenberg var nämligen Stockholms Enskilda Banks representant i Wikmanshytte Bruks styrelse mellan 1921 och 1951, då banken ägde järnbruket. Nu återvänder alltså familjen Wallenberg efter två generationer, denna gång i ett helt annat ärende.

–Förutom att denna nya bas för teamet är ett oerhört viktigt steg att ta känns det kul att det blir just i Vikmanshyttan. Tro det eller ej, men jag minns sedan många år tillbaka stora järnplattor med texten ”Wikmanshyttan” som Jacob fått från järnbruket. Dessa stod i en gammal öppen spis i Jacobs bostad. Att jag såhär många år senare skulle ha ett av mina hjärteprojekt stationerade på orten var det nog ingen som trodde när vi satt framför den öppna spisen, säger Peter Wallenberg.

Jon Lind, VD på CTEK ger uttalandet
–Vi har en stark koppling till våra kunder och ser kundutbildning som en stark drivkraft i vår framgång. Som ett globalt företag i framkant av teknik för bilindustrin är det också oerhört viktigt att vi investerar i fortsatt utveckling av våra produkter. Samarbetet med PWR Racing Team ger oss möjligheten att jobba med denna utveckling och utbildning i en modern, högteknologisk och inspirerande miljö. Den här typen av samarbete mellan ett teknikföretag och ett racingstall passar oerhört bra och vi ser fram emot många givande år tillsammans.