Henric Skoog har gjort sitt val – kör Porsche Carrera Cup Scandinavia 2016

Nu är det klart: Henric Skoog kör Porsche Carrera Cup Scandinavia 2016. 19-åringen från Torshälla debuterar i klassen i STCC-premiären i Skövde 30 april-1 maj.
– Porsche har varit vårt huvudspår länge och vägde tyngst när vi kom till ett avgörande beslut för några dagar sedan, säger Henric.

Henric Skoog är talangen som på tre säsonger etablerat sig i toppen i svensk racing. Största framgången hittills är 2015 års seger i Renault Clio Cup. I fjol tävlade han dessutom i Clio Cup Central Europe och körde hem en tredjeplats i mästerskapet, en insats som dessutom gav honom titeln bland juniorerna.
Förra årets prestationer gjorde att Henric Skoog tilldelades ett stipendium ur Ronnie Petersons Minnesfond på Bilsportgalan i Karlstad den 23 januari. Samma dag hade Porsche Carrera Cup Scandinavia informationsmöte och det var efter det som Henric och teamet bestämde sig för att köra den nya Cup-bilen i år.

Från Clio Cup till Porsche Carrera Cup Scandinavia är steget stort, men Henric är inte helt obekant med tyngre och betydligt snabbare Porsche 911 GT3 Cup. Han ingick i den kvintett som för PFI Racing körde just en sådan bil till en imponerande 20:e plats i Dubai 24-timmars för ett par veckor sedan. Tidigare har Henric, tillsammans med pappa Patrik, kört samma Porsche 997 till racesegrar i Swedish GT i Sverige.
I Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer han emellertid att tävla i en helt ny Porsche 911 GT3 Cup (991).
– Stämmer bra. Den är beställd, bekräftar Henric, som självklart fortsätter att tävla för PFI Racing, teamet som ägs av pappa Patrik.

Henric Skoog, som fyller 20 år i sommar, blir en av de yngsta förarna i säsongens Porsche Carrera Cup. 2015 visade emellertid en kvartett ungdomar att de kan konkurrera med äldre, mer erfarna förare. Dansken Mikkel O Pedersen imponerade med en slutgiltig fjärdeplats och trion Robin Hansson, Lukas Sundahl och Philip Morin gjorde alla besök på prispallen.
– Eftersom jag kört biltypen tidigare vet jag ungefär vad jag ger mig in på och självklart hoppas jag kunna nå en liknande nivå som Pedersen, Hansen, Sundahl och Morin. Om vi förbereder oss ordentligt hoppas jag att körningen kommer att sitta där, men klassbytet innebär att både jag som förare och vi som team måste upp en nivå för att vara konkurrenskraftiga. Därför kommer jag att lägga mycket tid och energi på att komma så väl förberedd som möjligt.

Porsche Carrera Cup Scandinavia var under 2015 års säsong den största och starkaste supportklassen i STCC. Totalt deltog 21 förare i mästerskapet, som vanns av tidigare STCC-mästaren Johan Kristoffersson före Oscar Palm och Jocke Mangs.
STCC, svensk racing kungaklass, var ett alternativ till Porsche Carrera Cup Scandinavia för Henric Skoog. Han var erbjuden en styrning, men PFI Racing valde efter helgens informationsmöte i Karlstad att hålla fast vid teamets tidigare huvudspår.
– Det finns många fördelar med Carrera Cup. Förutom att mästerskapet kan erbjuda ett stort startfält med bra förare här hemma så finns det många möjligheter att även tävla utomlands. Tyska Carrera Cup är ett alternativ, Porsche Supercup, supportklass till Formel 1, ett annat. Under informationsmötet i Karlstad i lördags presenterades bland annat nyheten att den skandinaviska serien, i ett samarbete med Porsche Motorsport, erbjuds tre gästplatser till en rimlig kostnad i sommarens Supercuptävlingar i Ungern och Belgien. Det låter väldigt intressant, inte minst med tanke på att vi har många samarbetspartners som uppskattat det vi hittills gjort utomlands.

Thomas Johansson, sporting director för Porsche Carrera Cup Scandinavia, välkomnar självklart Henric Skoogs inträde i klassen.
– Roligt med en Skoog i mästerskapet igen. Pappa Patrik har gjort flera säsonger i Porsche Carrera Cup och nu ska det bli intressant att följa sonen Henric, som kommer till oss som mästare i Clio Cup, säger Thomas.