Linda Johansson siktar mot toppen i sin comeback i Renault Clio Cup

Renault Clio Cup kan presentera ett lika hett som intressant nyförvärv inför säsongen 2016. Snabba racingtjejen Linda Johansson, 26 år, från Norrtälje gör nämligen comeback i klassen.

– Jag är otroligt taggad redan nu, säger Linda, som inte gör någon hemlighet av att hon har höga ambitioner i sin nystart i Clio Cup.

Säsongen 2014 skrev Linda Johansson historia i Renault Clio Cup, supportklass till STCC. I premiären blev hon första tjej att ta en pallplats i klassen och i tävlingen därpå, som avgjordes i Göteborg, noterades hon för en historisk seger.

Hon stod på pallen fem gånger under säsongen, men på grund av en mindre lyckad avslutning räckte det inte till medalj sammanlagt. Linda blev fyra, men kunde trösta sig med brons i junior-SM bakom Robert Helling och Henric Skoog.

– Jag fick inte riktigt till det i slutet på serien. Har man väl tagit klivet upp på pallen vill man vara där varje race. Jag tror helt enkelt att jag fick lite för mycket press på mig.

I fjol valde Linda Johansson att prova lyckan i V8 Thunder Cars. Debutsäsongen i klassen blev emellertid inte riktigt vad hon hade hoppats på.

– Konkurrensen var hård och jag tror kanske att jag inte var riktigt redo. Dessutom var klassen tuff rent fysiskt för lilla mig, säger hon och skrattar.

Linda funderade länge över hur hon skulle göra inför 2016 års säsong: fortsätta i V8 eller gå tillbaka till Clio Cup.

– Jag vill inte att folk ska tro att jag gett upp, men just nu känns Clio Cup bäst för min del. Jag fick möjlighet att provköra den nya Clio-modellen i höstas och jag kom in i körningen direkt. Bilen kändes jättebra och jag ser verkligen fram emot att få tävla in den.

Linda Johansson är dokumenterat snabb och hennes tidigare resultat i Clio Cup indikerar att hon kommer att blanda sig i toppen på mästerskapet. Det är också hennes ambition.

– Pallplatser, säger hon först och tillägger sedan:

– Och kanske guld. Det vore kul och det är mot titeln jag siktar.

Norrtäljetjejen kommer att köra vidare för familjeteamet J:son Motorsport med pappa Tony som teamchef. Nytt för året är emellertid att hon får tillbaka Joakim Forsell som mekaniker och förarcoach. Forsell var under fjolåret ”utlånad” till Julius Ljungdahl, som i sin debutsäsong i Clio Cup gjorde succé och erövrade guldet i junior-SM.

– Det känns bra att få samarbeta med Jocke igen. Han betydde mycket för mig och min utveckling 2015, konstaterar Linda, som redan nu börjat förberedelserna inför säsongstarten i Skövde 30 april-1 maj.

Jämte fysisk träning har hon köpt en Ford Fiesta rallybil som hon ska träna med på snö och is under vintern.

– Jag har svårt på regn och att träna med rallybilen tror och hoppas jag ska utveckla min körning på halt underlag, säger Linda, som trots en intensiv vardag med arbete och barn inte haft några tankar på att lägga hjälmen på hyllan.

– Nej. Jag älskar racing, jag älskar att tävla, intygar hon med eftertryck.