Oscarsson siktar mot titeln – och får Clio-sällskap i Brovallen?

Årets nykomling 2015!
 Mästare i år?
 Nicklas Oscarsson siktar högt inför sin andra säsong i Renault Clio Cup.
– Målet är seger. Det kommer säkert att bli tufft, men jag vet att jag har kapaciteten, säger 17-åringen från Trångsund.

Förra året fick Nicklas Oscarsson en mardrömsstart med en jättekrasch redan i premiären. Då var har en ifrågasatt debutant i klassen.

Men startfältets yngste förare i den nya Renault Clio-modellen kom tillbaka starkt och innan säsongen var över hade han inte bara vunnit konkurrenternas respekt. Han var också den ende som lyckades snuva dominanterna Henric Skoog och Andreas Wernersson på en seger i klassen.

Den historiska triumfen kom i Clio Cups gästspel i på Kinnekulle Ring.

– Jag drömmer om fler segrar som den. Jag är in it to do it, säger han och ler.

Nicklas Oscarssons första säsong i Clio Cup hade allt. Mellan ytterligheterna – kraschen i Skövde och segern på Kinnekulle – erövrade han bland annat ytterligare tre pallplatser, men missade också en start i Falkenberg, vattenplanade på Anderstorp Raceway och körde i blindo med immig ruta så fort det regnade. Bland annat.

– Det hände mycket och blev därmed en väldigt lärorik säsong. Samtidigt som jag var överraskad över att vi hängde med hyfsat från början, blev resultatnivån ojämn och min största lärdom från premiäråret var nog att tänka ett steg längre när jag tävlar. Jag mognade som förare, säger han.

Nicklas Oscarsson kommer att köra vidare för Brovallen Design, som också driver bilar i STCC.

– Det stämmer. Jag fick mycket värdefull hjälp där i fjol och trivdes verkligen i teamet.

Då var Nicklas Oscarsson Brovallens ende Clio Cup-förare. I år kan det bli fler.

– Vi är nära en lösning med en andrabil och har plats för ytterligare en Clio hos oss, hälsar teamchefen Tobias Johansson.

I väntan på en definitiv bekräftelse om en utökad Clio Cup-satsning från Brovallens sida jobbar Nicklas Oscarsson vidare för att komma så väl förberedd som möjligt till säsongen.

Jämte gymnasiestudierna tränar han både styrka och kondition och på lediga stunder jobbar han dessutom hårt med att hitta samarbetspartners för att trygga ekonomin i sin satsning, som inte bara kommer att omfatta tävlande i Sverige 2016.

– Mitt mål är att vinna Clio Cup i år, vilket självklart innebär att mästerskapet här hemma är viktigast för oss. Men vi har även långt gånga planer på att köra flera deltävlingar i Clio Cup Central Europe, där Henric Skoog var så framgångsrik förra säsongen. Ambitionen är att vi ska köra samtliga tävlingar som inte kolliderar med de här hemma. Tyvärr krockar två stycken, säger Oscarsson.

Kanske blir det till och med så att 17-åringen inleder säsongen utomlands.

– Det finns mästerskap som drar igång innan vår premiär i månadsskiftet april-maj, säger han och låter oss förstå att han gärna kör bort lite rattrost i exempelvis Italien senare i vår.

2015 dominerade ovan nämnda Skoog och Wernersson Clio Cup totalt. Skoog har redan offentliggjort en satsning i Porsche Carrera Cup 2016 och även Wernerssons har nytt på gång.

Även om Nicklas inte kommer att få möjlighet att mäta sig med Skoog och Wernersson på banorna 2016 kommer han på sätt och vis att tävla mot dem ändå. Jämte sin ambition att försöka vinna varje heat och dessutom ta snabbaste varv, som ger bonuspoäng, vill han ta nästa steg i sin utveckling som förare.

Det är där Skoog och Wernersson kommer in i bilden.

– Jag lärde mig mycket genom att åka bakom dem i somras. Nu vill jag upp på deras nivå och kommer att ha koll på deras tider från i fjol och jämföra dem med mina egna i år, berättar han och gör sig beredd på en kamp mot konkurrenterna – och mot klockan.