Mårthen siktar högt inför 2016

2015 var Rasmus Mårthens comeback i racingsporten. Efter den allvarliga olyckan, där han skadade ryggen, var det många som undrade om han någonsin skulle kunna ta sig tillbaka till sporten.

Men i år är det nya spännande förutsättningar och en rejält laddad dalmas som ska visa upp sin talang på allvar.

-Jag är mer mentalt förberedd inför den här säsongen, förklarar Rasmus Mårthen.
Förra säsongen gick jag mycket i ovisshet. Skulle min rehab hjälpa? Kommer ryggen verkligen bli bra? Skulle jag hinna köra några tävlingar?
Nu finns inga frågetecken. Jag vet att jag klarar av att köra igen. Jag är mer förberedd uppgiften och att köra denna säsong, säger Rasmus.

2014 kraschade Rasmus och gjorde illa ryggen. Han blev tvungen att köra rehab och ingen visste om han skulle kunna komma tillbaka.

-Under den tiden började jag och Tobias Johansson, på Brovallen Racing Team, att prata med varandra. Vi följde upp hur rehabiliteringen gick.
I och med att Tobias visade så stort intresse för mig så bestämde vi oss för en plan där jag skulle köra de tre sista racen, i fjolårets STCC, med Team Kia.

Comebacken blev en succé. Rasmus kom femma i sitt första lopp efter skadan och tog sina livs första STCC-poäng

-Jag var nästan gråtfärdig efter racet. Innan tävlingen i Karlskoga hade jag bara kört några varv i bilen, berättar Rasmus Mårthen. De andra hade kört en hel säsong. Många av konkurrenterna, jag mötte, har flera år av erfarenhet av STCC. Därför var det inte långt ifrån tårar när jag placerade mig så bra. Känslan efter femteplatsen i Karlskoga är något som jag tar med mig när jag nu förbereder mig inför årets säsong, menar Rasmus.

Målet är att kunna överträffa sig själv. Ramus ska uppnå resultat. Den här gången med ett helt nytt koncept och med bättre förutsättningar.

-Vi är i slutförhandlingar med en rad partners om årets STCC-säsong. Vi finjusterar de sista detaljerna och det ser väldigt ljust ut för att kunna göra en bra säsong i STCC.

Men det är inte bara STCC som är i fokus för Rasmus Mårthen och hans team.

-Vi är i en process där vi ska fylla på med fler bilar i andra serier, med fler chaufförer.

Den egna verksamheten kommer att ha sin bas i Leksand, mer om den framöver. Men Dalarna fortsätter att vara en viktig del av den här satsningen.

-Dalarna betyder allt. Jag kommer fortsätta att representera och lyfta fram Dalarna precis som jag tidigare har gjort, säger Rasmus. Det märktes förra året vilken respons vi fick när vi kom in med vår kultur och tradition. Vi målade bilen som en dalahäst och hade en kulla, i kulladräkt, kring racen och runt tävlingarna. I år kommer vi, ännu mer, att lyfta fram Dalarnas historia, #racingbydalarna och självklart min egen story, avslutar Rasmus Mårthen.