Mästerlige Ljungdahl vill försvara sin JSM-titel

• Hallå där Julle Ljungdahl, 15 år, fjolårets svenske juniormästare i Clio Cup.
Snart drar säsongen igång och du har för första gången i ditt unga racingliv övervintrat som mästare. Hur har det varit?

– Det har varit bra. Jag avslutade fjolårssäsongen med test av den nya bilen och under vintern har jag tränat en hel del, raggat sponsorer och förberett mig inför årets mästerskap. Bland annat är jag på väg att hitta en mekanikerlösning efter Joakim Forsell, som går tillbaka till Linda Johansson. Men vi kommer troligtvis att dela på Jocke som förarcoach.
– I januari var jag dessutom på Bilsportgalan i Karlstad och fick ta emot JSM-pokalen. Jag hoppas verkligen att jag kommer att få vara med på galan även när 2016 års säsong ska summeras.

• Vad kommer du bäst ihåg från fjolårssäsongen?
– Höjdpunkt var Falkenberg där jag vann alla fyra race och segrade i det sista med 32 tusendelars marginal. Det var riktigt ballt.

• 15 pallplatser, varav 8 segrar, på 17 race blev det. Överraskad över att du var så framgångsrik redan under din första säsong i klassen?
– Det var definitivt inget vi hade räknat med innan. Några pallplatser hoppades jag givetvis på, men åtta segrar! Nej, det var mer än godkänt.

• Hur har du förberett dig till årets säsong och hur ser perioden fram till premiären i Skövde 30 april-1 maj ut?
– Vi hämtade bilen, som fått ny motor och renoverad växellåda, från lack i går. Designmässigt kommer den att påminna väldigt mycket om hur den såg ut i fjol.
– Vi kommer att köra de officiella testerna i Karlskoga och Anderstorp i april månad. Jag hade dessutom hoppats kunna tävla med bilen i SSK innan Clio Cup drar igång, men SSK-seriens premiär är inte förrän efter vår så i stället försöker vi förmodligen få till en test till.

• Vilken blir din målsättning i år?
– Försvara titeln såklart, men jag vill också fortsätta att utvecklas och inte göra om misstagen från i fjol. På Kinnekulle hamnade jag under press när jag skulle säkra titeln och när jag hade samma möjlighet på Solvalla snurrade jag. Exakt varför det hände vet jag än i dag inte.
– Även om målet är ännu ett guld räknar jag inte med att det blir lätt. Tvärt om, mina konkurrenter i JSM gav mig tufft motstånd redan i fjol och är säkert revanschsugna i år.

• Kommer du att köra annat än Clio Cup 2016?
– Bilen går som sagt in i en av SSK-seriens klasser och att delta i någon eller några av deras tävlingar är ett bra alternativ för att få mer körträning. Vi har dessutom köpt en kart, en KZ-värsting, som jag planerar att träna en hel del med på banan i Järfälla för att hålla igång mellan tävlingarna i Clio Cup. Vi har även planer på att köra en tävling, Prins Carl Philips Racing Pokal i Lidköping.

• Det ryktas att Ljungdahl Racing också planerar att köpa en Clio RS4 och komma igång med testerna inför 2017 års säsong redan i höst. Stämmer det?
– Jajjamen! Vad jag vet har pappa redan bokat in sig på en bil som vi eventuellt kommer att ta med till Brands Hatch i England för att köra finalen i deras Clio Cup-mästerskap i början på oktober. Då har jag hunnit fylla 16 år och får köra bilen internationellt. Jag sökte dispens för att köra den här hemma redan i år, men fick avslag. Jag hade självklart hoppats på ett annat svar, men accepterar beslutet och har förståelse för det. Jag får använda årets säsong till att fortsätta att utvecklas i JSM och se till att komma så väl förberedd som möjligt till säsongen 2017.