Pontus Fredricsson klar för Porsche Carrera Cup Scandinavia

Nu gör en ny, ung förare entré i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Pontus Fredricsson, 18 år, tar steget från formelbil för att prova lyckan i en Porsche 911 GT3 Cup.
– Jag vill prova något nytt och tycker det ska bli kul att köra Porsche Carrera Cup. Jag testade Oscar Palms bil på Mantorp Park i höstas och fick en bra känsla för den direkt, säger Fredricsson.

Pontus Fredricssons intresse för Porsche Carrera Cup Scandinavia ledde honom under hösten ganska snabbt till Håkan Ricknäs. I fjol köpte Ricknäs Ingvar Mattssons 991:a och körde de två sista deltävlingarna i mästerskapet – Solvalla och Ring Knutstorp.
– Men i år tycker jag det är bättre att någon yngre förmåga får chansen i bilen. Fredricsson hyr bilen och Ricknäs Motorsport kommer att driva den, berättar Håkan, som också kommer att synas på de svenska banorna i sommar.
– Stämmer. Jag ska köra Swedish GT med min 997:a. Men den satsningen kommer jag att göra ihop med en annan förare. Pontus ska i första hand koncentrera sig på Porsche Carrera Cup.

Pontus Fredricsson kommer närmast från tävlande i Formula Renault 2,0 Northern European Cup, som han körde 2015. Innan dess gjorde han två säsonger i Formel Renault 1,6. 2014 blev han trea i junior-SM och fyra totalt efter en seger och sju pallplatser.
De framgångarna ledde fram till fjolårets internationella satsning för talangen från Länna i Huddinge kommun.
– NEC-serien var kul med många jämna och bra race. Säsongen i Europa var lärorik, men konkurrensen var hård och för mig som nykomling i ett enbilsteam var det tufft, berättar Pontus som ändå noterades för en 15:e plats totalt.

I slutet på 2015 började Pontus, som tävlar för Tornfrakt Racing, att fundera över nästa steg i karriären. Då dök möjligheten att få testa Oscars Palms Porsche på Mantorp Park upp.
– Bilen var riktigt rolig att köra och jag fick som sagt en bra känsla för den direkt.
Och på den vägen är det.
Den 9 april, i Karlskoga, deltar Fredricsson på säsongens första officiella test och 30 apri-1 maj är det tävlingspremiär i Skövde.
– Det ser jag verkligen fram emot och all erfarenhet från fjolårssäsongen tar jag med mig in i den här satsningen. Det ska bli intressant att redan på testen i Karlskoga, och den i Anderstorp den 21 april, få ett kvitto på hur jag ligger till i förhållande till de andra förarna i klassen.
Extra intressant för Pontus blir det givetvis att mäta sig med mästerskapet andra ”juniorer” – Robin Hansson, Lukas Sundahl, Philip Morin och Henric Skoog.
– Jag känner samtliga. Lukas och Robin har jag dessutom tävlat mot tidigare.
Med Fredricsson på gridden får Porsche Carrera Cup Scandinavia ytterligare en ung, snabb förare med ambitioner.
– Som alla nykomlingar får jag jobba mig uppåt, men självklart är målsättningen att vara med och slåss i toppen, säger han.

Pontus Fredricsson ser sitt deltagande i Porsche Carrera Cup Scandinavia som en nystart som förhoppningsvis ska ta honom ut i internationell racing igen. Porsche Carrera Cup Tyskland eller Porsche Mobil1 Supercup är mästerskap som självklart hägrar.
Men redan i år är det mycket troligt att Pontus får tävla utanför Sveriges gränser.
– Tillsammans ska jag och Pontus göra en eller ett par tävlingar i min Porsche 997. Bland annat har vi siktet inställt på ett GT-framträdande på Silverstone i England den 12 juni, berättar Ricknäs.