Lundqvist och Puhakka vill göra upp om titeln i Formula STCC Nordic

De var trea och fyra 2015. Nu tänker Linus Lundqvist och Juuso Puhakka fightas om titeln i Formula STCC Nordic.
Men duon får se upp. Bakom lurar konkurrenter som gärna överraskar och snuvar titelfavoriterna på poäng i mästerskapet.

Till helgen, 30 april-1 maj, inleds den svenska racingsäsongen på elitnivå. Till premiärtävlingen i Skövde kommer Linus Lundqvist och finländaren Juuso Puhakka ordentligt laddade. I fjol räckte de inte riktigt till för att utmana om titeln i STCC-seriens enda formelbilsklass, som då hette Formel Renault 1,6. Övertygade gjorde de emellertid.
I sin första säsong i klassen blev Lundqvist fyra totalt och stod på pallen som tvåa och trea vid inte mindre än fem tillfällen sammanlagt.
I junior-SM blev han dessutom tvåa bakom Oliver Söderström.
– I år är siktet inställt på dubbla titlar. Vi har haft lyckade förberedelser inför säsongen och jag har varit snabbast på mästerskapets båda, officiella testdagar, säger 17-åringen från Tyresö som tävlar för LL Motorsport Junior Team där den unge formelbilsförarens styvpappa Benny Hanner är teamchef.
Lundqvist rankar inte helt oväntat Puhakka som sin främste konkurrent om titeln.
– Vi hade många roliga fighter redan förra säsongen och jag ser fram emot fler i år. Det är positivt och utvecklande med bra motstånd.

18-årige FinnDrive-föraren Juuso Puhakka har stor respekt för Lundqvist, men är också inställd på att stå överst på pallen när säsongen är slut.
– Mitt enda mål är att vinna mästerskapet, men jag vet att jag måste göra mitt absolut bästa för att besegra Linus, säger han.
Puhakka har inte bara kört försäsongstesterna i Sverige. Han har även testat utomlands.
– Vi har varit både på Hockenheim i Tyskland och i italienska Adria så jag känner mig hundra procent klar för att fightas om poäng i den första deltävlingen i Skövde. Linus var lite snabbare i Karlskoga och Anderstorp, men jag är inte orolig över min kapacitet inför premiären, säger Puhakka.

Nu handlar inte Formula STCC Nordic bara om Lundqvist och Puhakka. Långt därifrån. I startfältet återfinns många förare med kapacitet för – och ambitioner att – vara med och slåss om pallplatser.
Robin Fredriksson, ”ålderman” i klassen med sina 21 år, är en.
– Jag ser fram emot en bättre säsong i år. I fjol erövrade jag inte någon pallplats. Att lyckas med det i år tycker jag är en rimlig målsättning i kombination med att sluta bland de tre främsta i mästerskapet, säger Robin, som är från Gyttorp men studerar på universitetet i Karlstad.
Fredriksson har tidigare erfarenhet av bilarna i Formula STCC Nordic. Det samma gäller för Karlskronas Edward Jonasson, som debuterade i klassen förra säsongen. Då ville inte resultaten infinna sig riktigt, men på vårens tester har han visat betydligt bättre speed i bilen.
– Jag vill fortsätta att utvecklas som förare och målsättningen i år är att erövra pallplatser, slår han fast.

Andra halvan i startfältet är debutanter i klassen och kommer från kartingen. Nystartade Ward WestCoast Racing Junior Team bidrar med tre förare: 17-åriga skåningarna Philip Hall och Hugo Nerman samt Amalie Wichmand, 18 år, från Helsingör.
Den unga danskan blev klar för teamet kort innan den första, officiella testen i Karlskoga.
– Steget från karting till Formula STCC Nordic är stort, men jag är inte rädd för utmaningar och är tuffare än jag ser ut, säger Amalie.
På testerna här hemma har både Philip Hall och Hugo Nerman visat bra fart i bilen. Hall var fyra i Karlskoga, Nerman tvåa i Anderstorp.
Det överraskade inte på Juuso Puhakka.
– De testade samtidigt som vi i Adria och jag såg redan då att de är snabba, berättar finländaren bland annat.
Även Dick Jönsson Wigroth är nöjd med sitt teams unga förartrio.
– Jag tycker att vi i Philip, Hugo och Amalie hittat precis den typ av förare vi gör den här satsningen för. Samtliga är lovande unga talanger från go-kart som nu får en chans att ta nästa kliv i sina tävlingskarriärer, säger han.

Amalie Wichmand är inte enda tjej i Formula STCC Nordic. Hon får sällskap av Emma Svensson, 16 år och yngst i klassen, från Forshaga i Värmland. Hon bildar tvåbilsteam med Linus Lundqvist i LL Motorsport Junior Team.
– Jag har kört karting i många år och nu ska det bli roligt att prova något nytt. Att tävla i Formula STCC Nordic har funnits med i våra planer ett tag och att få möjlighet att representera LL Motorsport och dra nytta av Linus erfarenheter från 2015 känns bra, säger Emma, som självklart drömmer om att
få kliva upp på pallen under någon av de sju deltävlingarna, men i första hand ser hon 2016 som ett läroår.

Under säsongen kommer även Rasmus Ericsson att göra inhopp i mästerskapet.

XLmoto, Photoshoot, 2016, Spain, Action