Ny tvekamp att vänta i Renault Clio Cup – eller bli det en trekamp?

Förra säsongen var Albin Wärnelöv trea och Nicklas Oscarsson fyra i Renault Clio Cup. Och när fjolårets dominanter Henric Skoog och Andreas Wernersson gått vidare i sina karriärer, känns det som att kampen kommer att stå mellan 28-årige Wärnelöv och 17-årige Oscarsson. Eller ska en 17-årig finländare lura de svenska favoriterna på konfekten?

Clio Cup ser ovisst och spännande ut inför premiären i Skövde. Förra säsongen vann antingen Henric Skoog eller Andreas Wernersson racen (med ett undantag). I år blir det förmodligen mycket jämnare.
Det är svårt att komma förbi fjolårets stjärnskott Nicklas Oscarsson när årets favoriter ska utses. Oscarsson var en frisk fläkt när han kom in i serien 2015 och han utvecklades som förare i varje race.

XLmoto, Photoshoot, 2016, Spain, ActionOch 17-åringen från Trångsund har ingenting emot att bära favoritskapet.
— Albin och jag var trea och fyra förra säsongen och de två som var före oss är inte med längre. Det är logiskt att vi kommer att vara i toppen. Dessutom tror jag att Ilmari Korpivaara kommer att slåss om topplaceringarna, säger han.
Oscarsson har ett tydligt mål med sin säsong.

”Kör för att vinna”

— Jag kör för att vinna mästerskapet och för att nå dit behöver jag vara mer taktisk än förra året.
Oscarsson var snabb redan från premiären men ibland lyste orutinen igenom. Ju längre säsongen gick, desto stabilare blev körningen. Och han var den enda som lyckades lura Skoog och Wernersson på den finaste pokalen (första racet på Kinnekulle). Och i år ska det bli fler segrar.
— För mig handlar det om att fortsätta att utvecklas och undvika misstag. Ska man vinna Clio Cup måste man plocka poäng hela tiden, det känns som att topp-fem kommer att bli tuffare i år än förra året.
Nicklas Oscarsson har redan smygstartat säsongen med ett inhopp i franska Clio Cup-serien, en lyckad sejour där han blev bästa junior.

Bättre än 2015

Albin Wärnelöv har också höga mål med årets säsong.STCC, Karlskoga, Test,
— Vi går in i det här med målet att placera oss bättre än 2015 och det innebär att vi ska vara etta eller tvåa, säger han.
Men Tranås-bon vill samtidigt hålla ner förväntningarna inför sin tredje säsong i klassen.
— Jag har inte lyckats vinna något race än och vi har haft det tufft på försäsongstesterna. Vi har kommit på villovägar med inställningarna och det var först i slutet på sista testet som vi hittade farten.
Albin Wärnlöv tror att Nicklas Oscarsson och nykomlingen Ilmari Korpivaara blir de tuffaste konkurrenterna om titeln.
— Det kändes på testerna som att resten av startfältet också tagit ett steg till, jag tror det blir en spännande säsong och allting kan hända. Jag är ödmjuk inför uppgiften men visst vill jag fajtas om slutsegern, annars är det ett misslyckande, säger han.
Wärnelöv säger att han har förberett sig så bra han kan.
— I år har vi lagt ner mycket tid på träning och jag hoppas att vi får kvitto på att det vi gjort är rätt.

”Julle” siktar på dubbel

I JSM-klassen ska Julius ”Julle” Ljungdahl försöka försvara SM-guldet från 2015.
— Det är tuffa konkurrenter i klassen och de har utvecklats sedan förra säsongen och jag måste också vara snabbare för att kunna vinna igen, säger han.
Förra säsongen var han ofta tillräckligt snabb för att även kunna utmana förarna i Clio Cup (bilarna i Clio-serien är snabbare än i JSM).
— Det är i sig ett mål även i år, jag vill försöka placera mig så högt upp jag kan även i Clio, säger han.

Startfältet 2016

Clio Cup

Axel Mörner, 40 år från Stockholm.
Tävlade i Clio Cup även 2015 och blev sjua i serien. Främsta merit sedan tidigare är en andraplats i Ginetta-serien (2012). Tävlar för Magic Racing och han representerar KAK.

Ilmari Korpivaara, 17 år från Kauniainen, Finland
Har kört Formel Renault 1,6 de senaste säsongerna och blev tvåa i serien 2015. Hans team heter Finndrive och hans klubb är EMSC.

Albin Wärnelöv, 28 år från Tranås
Gör sin tredje säsong i Clio Cup. Han blev femma 2014 och trea 2015. Har totalt tagit tio pallplatser så här långt. Han tävlar för Experion Racing och klubben är MK Scandia

Peter Larsson, 47 år från Trollhättan
Gör sin fjärde säsong i Clio Cup och har tidigare placeringarna 11, 10 och 6. Larsson tävlar för Magic Racing och Karlskoga MF är hans klubb.

Anders Gustavsson, 41 år från Norrköping
Han driver trebilsteamet Magic Racing och kör själv en av dem. Han slutade tolva i mästerskapet förra året. Hans klubb är Östgöta BF.

Linda Johansson, 26 år från Norrtälje
Hon gör comeback i Clio Cup efter att ha provat på V8-serien förra säsongen. Hon vann ett lopp 2014 och har totalt fem pallplaceringar i Clio Cup. Hon tävlar för J:son Motorsport och klubben är MK Rimo.

Emelie Moe, 24 år från Östersund
Hon gör sin femte säsong i Clio Cup och tog sin första pallplats förra säsongen. Hon tävlar för Office Racing och klubben är Jämtlands MK.

Marcus Annervi, 19 år från Falkenberg
Han blev tvåa i JSM förra säsongen och tar i år steget upp i Clio Cup. Han tävlar för Rent A Wreck Racing och klubben är Falkenbergs MK.

Nicklas Oscarsson, 17 år från Trångsund
Han blev fyra totalt i sin debutsäsong i Clio Cup. Han tog fyra pallplatser varav en seger 2015. Han tävlar för Team A/Brovallen Design och klubben är KAK.

Johan Carlström, 33 år från Stockholm
Tävlade  i Clio Cup 2015 och slutade tia totalt. Han tävlar för Carlström Racing och hans klubb är KAK.

Mark Eckerström, 30 år från Stockholm
Deltog i fem race i Clio Cup 2015. Han tävlar för PFI-racing och klubben är KAK.

JSM

Julius ”Julle” Ljungdahl, 15 år från Norrtälje
Han tog JSM-guld första året i klassen med 15 pallplaceringar på 17 lopp. Han tävlar för Ljungdahl Racing och klubben är Karlskoga MF.

Joel Jern, 15 år från Skara
Tävlade i JSM 2015 och blev fyra. Han representerar STC Racing Team och klubben är Lidköping KK.

Anthon Caldana, 16 år från Lidköping
Blev trea i JSM 2015 och tog fem pallplaceringar. Tävlar för STC Racing Team och klubben är Lidköping KK.