Robert Dahlgren kvalkung i Skövde

Ingen kunde stoppa Robert Dahlgren under lördagen i Skövde. Han var snabbast i samtliga pass och säkrade pole position och 25 mästerskapspoäng. Han var snabbast i både Q1 och Q2 och utöver 25 mästerskapspoäng startar han etta i race 1 imorgon, och med omvänd startordning 10:a i morgondagens andra race.
– Det är en ära att köra för det här teamet och man har inga ursäkter, sa Robert efteråt. Teamet hade förberett en riktigt snabb bil och det var upp till mig att leverera.

Robert erkände att det var lite nerver inblandat efter att inte ha tävlat på ett år och att det även känns smånervöst inför imorgon.
– Jag är lättad att det gått så bra idag men visst är det lite nervöst. Jag har inte tävlat på ett år men jag känner mig väldigt taggad.

Han har sin teamkamrat från Australienåret bakom sig. Scott McLaughlin har gjort framsteg under hela dagen och tog en andraplats i kvalet. Ett litet misstag gjorde att han blev fyra i shoot-out kvalet och McLaughlin ser nu fram emot race imorgon.
– Ännu ett pass för mig att känna mig bekväm med bilen och banan, konstaterade han. Jag är väldigt nöjd med min andraplats i Q1. I Q2 gjorde jag ett litet misstag som kostade tid. Racen borde bli bra imorgon, jag ser fram emot att tävla mot de andra och det är ganska coolt att komma hit utan träning och vara med. Förhoppningsvis kan jag ha en teamkamrat bakom mig imorgon.

Det har varit mycket Polestar Cyan Racing i topp under dagen, men i Q2 kunde veteranen Mattias Andersson slå sig in med ett bra varv och säkra en tredjeplats.
– Jag är nöjd med båda kvalpassen och varvet i Q2 var till 99% perfekt, berättade Mattias. Det var två riktigt bra varv och då är vi med där. Vi är ett litet team, och på vintern är det bara jag och en till i teamet som jobbar med bilen men vi är väl förberedda och jag ser fram emot en solid dag imorgon.

En andra- och tredjeplats för Richard Göransson i kvalet beskrev han som en ok dag på jobbet.
– Jag är inte supernöjd men ett ok kval åtminstone. Jag körde på säkerhet i Q2 så det fanns nog mer att ta av. Nu blir det att gå igenom lite data och finjustera för imorgon. Jag ser med glädje fram emot racen, sa Richard om sitt kval.

Ett som under dagen gått från klarhet till klarhet är Linus Ohlsson som i sin comeback i STCC levererat bra för återvändande Flash Engineering. En nöjd ”Flash” kunde följa Linus under kvalet som tog en sjätte- och en femteplats i de två passen.
– Jag fastnade i trafik när däcken var som bäst i Q1 så jag är ganska missnöjd över det, sa Linus. I Q2 blev det ett bra varv men jag fegade lite så helt nöjd är jag inte. Men jag tror det blir bra imorgon och ser fram emot att tävla igen!

Ett team som kämpat med problem under dagen är PWR vars nya SEAT-bilar har lite kvar till att utmana i toppen. Daniel Haglöf kunde trots att han på grund av en skadad bil missade den andra träningen kvala in femma i Q1. I Q2 var Emma Kimiläinen bästa förare i teamet med en sjätteplats trots en inte fullt fungerande bil.
– Vi har haft tekniska bekymmer hela dagen och det är inte helt löst än, sa Emma. Jag är inte nöjd men vi vet att vi har mycket jobb framför oss och att det här skulle bli en tuff helg. Jag tror det blir intressant imorgon.

Imorgon söndag är det racedag i Skövde. STCC heat 1 startar 12:40 och heat 2 16:00. Tävlingarna direktsänds i SVT och SVT Play.

Resultat, Q1 Skövde (omvänd startordning till race 2): 
1. Robert Dahlgren 49.518
2. Scott McLaughlin + 0.181
3. Richard Göransson + 0.296
4. Mattias Andersson + 0.496
5. Daniel Haglöf + 0.676
6. Linus Ohlsson + 0.764
7. Emma Kimiläinen + 0.845
8. Johan Kristoffersson + 1.093
9. Reuben Kressner + 1.357
10. Rasmus Mårthen + 1.465

 

Resultat Q2 Skövde Shoot-out (startordning 1-8 race 1): 
1. Robert Dahlgren 49.919
2. Richard Göransson + 0.152
3. Mattias Andersson + 0.233
4. Scott McLaughlin + 0.336
5. Linus Ohlsson + 0.343
6. Emma Kimiläinen + 0.828
7. Daniel Haglöf + 1.092
8. Johan Kristoffersson + 1.931