Morin och Larsson premiärbäst i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Inför säsongen stack Philip Morin ut hakan och sa att han skulle vinna Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter premiären i Skövde toppar 19-åringen från Luleå mästerskapet knappt före rutinerade Fredrik Larsson och nykomlingen Henric Skoog.
– En bra start på säsongen och det var skönt att jag lyckades vinna det andra racet. I det första gav jag bort segern på ett misstag efter omstarten, sa Morin.

Morin tog ledningen från pole position i båda racen inför 8.790 åskådare i STCC-premiären. Han ryckte åt sig en lucka, men på grund av krascher och säkerhetsbil tappade han hela sitt försprång. I det andra heatet lyckades ingen ta vara på ”andra chansen” i kampen om segern. I det första utnyttjade Fredrik Larsson ett misstag från Morins sida, tog sig förbi och vann.
Både Morin och Larsson lämnade Sövde med en seger och en andraplats i bagaget. I poängtabellen är det fördel Morin eftersom han med sina pole positions och snabbaste varv i race två också fick ihop tre bonuspoäng.
Framgången till trots var Morin, som debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia förra året och som då var tvåa som bäst i ett race, behärskat belåten efteråt.
– Vi är bättre förberedda i år och jag börjar få bra känsla i bilen. Jag fokuserar på mitt eget och försöker göra mitt bästa hela tiden. Det har räckt rätt bra så här långt i min karriär och fungerade även den här helgen, sa Morin och tackade sitt team, Cirkus Karlsson Racing för en perfekt Porsche 911 GT3 Cup (991) i premiären.

Lika glad som Morin var Fredrik Larsson, som den här säsongen tagit klivet tillbaka till Porsche Carrera Cup från STCC.
– Att vinna första och komma tvåa i andra racet var precis den start jag hade hoppats på. Det visar att vi är med i toppen, men jag vet också att vi måste jobba vidare för att behålla vår position. Det kommer att bli ett tajt mästerskap. Toppen är bredare nu än när jag körde klassen 2009 och 2010. Det är många som har kapacitet att vara med och slåss om racesegrar, säger Larsson, som tävlar för team bennys vars andre förare, fjolårstrean Jocke Mangs, bröt det andra racet efter en fjärdeplats i det första.

Det var inte bara Morin av de unga förarna som visade framfötterna i Skövde. Nykomlingen Henric Skoog från Torshälla slog till med dubbla tredjeplatser.
– Vad jag hoppades på innan helgen? Realistiskt var kanske topp fem, pallplats kändes som bonus. Jag är positivt överraskad över mitt facit. Jag trodde kanske inte att jag skulle stå mig så bra direkt i premiären, sa PFI Racing-föraren med ett leende.

För många fler än topptrion gav premiären positiva besked. Pontus Fredricsson, nykomling även han, bröt visserligen det andra heatet men vad glad femma i det första och visade bra tempo genom hela helgen. Lukas Sundahl hade växellådsbekymmer i det första loppet där han fick nöja sig med sjätte plats. I det andra skuggade han Skoog över mållinjen och var vass fyra.
Mtech Competitions Thomas Karlson slog personligt rekord med en femteplats i det andra heatet. I det första korsade hallänningen mållinjen som åtta.

För andra slutade premiären i moll. Kenneth Pantzar och Anssi-Jukka Kasi bröt båda det andra heatet. Öhman nollade i det första, men kom igen med en sjätteplats innan helgen var över.
För trion ”Snickar-Matte” Karlsson, Oscar Palm och Robin Hansson slutade dessvärre helgen i moll. ”Snickar-Matte”, som var stark tvåa i kvalet, kraschade i muren efter en sammanstötning i det första heatet. När han studsade ut på banan igen blev han först träffad av Magnus Öhman och därefter Oscar Palm. Ingen utav dem hade en chans att undvika en kollision.
Skadorna på Karlssons och Palms bilar var så omfattande att de inte kom till start i dagens andra race. Det körde inte heller Robin Hansson, teamkompis med Palm i Fragus BR Motorsport. Han gjorde ett besök i muren redan på kvalet och på formationsvarvet till race ett tvingades han bryta med drivaxelbrott. Efter det vågade inte teamet riktigt lita på bilen, tog det säkra före det osäkra och valde att stå över.

I Approved Cup – för 997-modellen av Porsche 911 GT3 Cup – tog Johan Andersson segrarna i båda heaten i sin premiärtävling.

Porsche Carrera Cup Scandinavia, Skövde, 1 maj
Race 1

1) Fredrik Larsson, Falkenbergs MK, bennys, 21.53,896
2) Philip Morin, Luleå MS, Cirkus Karlsson, + 1,291
3) Henric Skoog, Karlskoga MF, PFI Racing, + 7,620
4) Jocke Mangs, KAK, bennys, + 9,002
5) Pontus Fredricsson, KAK, Ricknaes Motorsport, + 11,945
6) Lukas Sundahl, Wäxjö MS, Sundahl Racing, + 12,221
7) Kenneth Pantzar, PCS Racing, PFI Racing, + 13,782
8) Thomas Karlsson, Falkenbergs MK, Mtech Competition, + 16,255
9) Anssi-Jukka Kasi, Finland, Steber Racing, + 28,708
10) Johan Andersson, PCS Racing Club, PFI Racing, + 59,057
Mats Karlsson, Karlskoga MF, Cirkus Karlsson, bröt
Magnus Öhman, KAK, Mtech Competition, bröt
Oscar Palm, KAK, Fragus BR Motorsport, bröt
Robin Hansson, Team 13, Fragus BR Motorsport, bröt

Race 2
1) Morin, 15.22,177
2) Larsson, + 2,399
3) Skoog, + 5,764
4) Sundahl, + 6,156
5) T. Karlsson, + 28,118
6) Öhman, + 29,900
7) Andersson, + 43,468
Mangs, bröt
Fredricsson, bröt
Pantzar, bröt
Kasi, bröt
M. Karlsson, ej till start
Palm, ej till start
Hansson, ej till start

Mästerskapet efter 1 av 7 deltävlingar.
1) Morin, 41 poäng
2) Larsson, 39
3) Skoog, 32
4) Sundahl, 24
5) T. Karlsson, 20
6) Andersson, 15
7) Mangs, 14
8) Fredricsson, 12
9) Öhman, 10
10) Pantzar, 9
11) Kasi, 7