Dahlgren hoppas på fortsatt succé och önskerepris

Robert Dahlgren fick en smakstart på STCC-säsongen. Efter 68 poäng av 75 möjliga i premiären kommer han till kvällsracet på Mantorp Park i klar mästerskapsledning.
– Jag lovar att försöka mig på en önskerepris, säger norrlänningen inför starten på torsdag.

Robert Dahlgren gör sin tionde STCC-säsong.
– Men den här starten kan vara min bästa någonsin. Hur som helst är den en av de bättre och det kändes skönt med tanke på att man haft några rätt usla genom åren, säger han och ler.
36-åringen från Skellefteå utstrålar ett härligt självförtroende efter den magiska helgen i Skövde där han tog full pott i kvalet, vann det inledande heatet och blev tvåa efter teamkompisen i Polestar Cyan Racing, Richard Göransson, i det andra.
Dahlgrens facit fick effektivt tyst på de som tvivlat på hans kapacitet. Efter den mindre lyckade säsongen i Australien – åtminstone resultatmässigt – och fjolårets tävlingsuppehåll var det en och annan som satte ett frågetecken för Volvo-föraren i bil nummer 11.
– Säkert finns det folk som funderat, men det är inget jag tänkt på. Jag har aldrig tvivlat på mig själv.
Och varför skulle han det? Comebacken i STCC bevisar att Dahlgren fortfarande är en stekhet racer och titelkandidat. Premiären blev en succé!
– Det var jäkligt kul att vara tillbaka i STCC igen. Jag kände mig riktigt sugen på att raca, men också lugn och trygg inför starten.
– När det första heatet väl var igång kändes allt helt naturligt. Men innan dess, under själva startproceduren, var det som om ljudet från motorn och alla andra ljud försvann. Då hörde jag bara mitt eget hjärta bulta och leende konstaterade jag: just det här momentet har jag saknat.

Det är med 28 poängs försprång till närmaste konkurrent som Robert Dahlgren tar sig an den korta slingan på Mantorp Park på torsdag kväll. Han har kört den förr. För länge sedan.
– Det var faktiskt just på den korta slingan jag körde min första tävling i bil. Året var 1997 och jag tävlade i en Swift -97 i Formel Ford 1600, minns han.
Korta eller långa bansträckningen spelar inte Dahlgren någon roll. Han lägger heller inte speciellt mycket fokus på det faktum att han efter succén i premiären kommer att ha placeringsvikt på 60 kg i sin Volvo.
– Jag ska verkligen försöka fixa en önskerepris, men är medveten om att det blir en tuff uppgift. Bredden på toppen i årets STCC är imponerande. Alla fick inte till det i Skövde och många är revanschsugna. Dessutom gör Björn Wirdheim debut i mästerskapet, säger Dahlgren och tillägger:
– Jag har inte satt upp någon egentlig målsättning inför tävlingen på Mantorp Park.
Men taktiken är klar och tydlig:
– Jag ska ut och köra så fort bilen bara går.

STCC-deltävlingen på Mantorp Park den 26 maj visas live i SVT Play kl 18.30-21.45. Dagen därpå summeras den i STCC Magasin i SVT2 kl 18.00-19.00.

Tidsschemat för STCC-klassen på Mantorp Park den 26 maj ser ut enligt följande:
Kl 11.00: Test 1 (30 min)
Kl 14.00: Test 2 (30 min)
Kl 16.15: Kval, Q1 (15 min)
Kl 16.35: Kval, Q2 (20 min)
Kl 18.45: Race 1 (25 min)
Kl 21.00: Race 2 (25 min)