Lundqvist ute efter fler segrar i Formula STCC Nordic

Linus Lundqvist toppar Formula STCC Nordic inför andra deltävlingen, som avgörs på Mantorp Park torsdag 26 maj. Lundqvist levde upp till högt ställda förväntningar i premiären i Skövde. Den unge stockholmaren blev tvåa i det inledande heatet och tog i det andra sin första seger i klassen.
– Äntligen, jublade han då.
På torsdag vill han stå överst på prispallen igen. Helst efter båda racen.

Linus Lundqvist var givetvis mycket belåten efter den lyckade premiären. Känslan sitter i inför tävlingen på Mantorp Park.
– Det blev en otroligt bra första helg för min del, även om vi kände att vi inte riktigt hade speeden på tidsträningen och i kvalet. Men jag kan inte klaga på utdelningen i racen. Tvåa och etta och en ledning med 14 poäng i tabellen, konstaterar Lundqvist, som siktar högt på Mantorp Park, men som också räknar med tufft motstånd.
Fjolårstrean Juuso Puhakka, Finndrive, är en minst lika het titelkandidat och han kommer till Östergötland full av revanschlust efter premiären. Den unge finländaren dominerade test och kval och vann det första heat från pole position. Det andra tvingades han bryta.
– Jag var i en mur och efter det fick jag problem med växellådan, säger Puhakka, som nollade och därmed har 18 poäng upp till Lundqvist från sin fjärde position i mästerskapstabellen.
– Varje poäng är viktig nu, konstaterar han inför sitt första besök på Mantorp Park där Formula STCC Nordic precis som alla andra klasser i STCC-paketet (STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia och Renault Clio Cup) kör den korta banslingan.

Lundqvist och Puhakka får, precis som inför premiären i Skövde, gälla som favoriter, men utmanare saknas inte. Hugo Nerman, Ward WestCoast Junior Team, är tvåa i mästerskapet efter en fjärde- och en andraplats i Skövde. Sedan dess har Nerman fått ytterligare stärkt självförtroende med en lyckad debut i det italienska touringcarmästerskapet. Nerman vann båda racen i sin klass, TCS 2,0.

Robin Fredriksson från Gyttorp stod också pall i årets första deltävling där han blev trea i det första heatet. Han hade chans på ytterligare en pallplats i det andra, men hamnade långt ner efter en sammanstötning och fick nöja sig med fjärde. På sin väg mot mål klockades han emellertid för snabbaste varv och tog därmed en bonuspoäng.
Pallplats i Skövde blev det något överraskande även för unga värmländskan Emma Svensson, teamkompis med Lundqvist i LL Motorsport. Jagad av Fredriksson lyckades hon hålla undan till tredje plats i det andra heatet.

Edward Jonsson från Karlskrona hade också pallvittring i premiären. Två femteplatser och bra fart visar att han tagit ett steg i sin utveckling sedan förra året.
Danskan Amalie Wichmand gjorde en godkänd debut i klassen. För teamkompisen Philip Hall, som också tävlar för Ward WestCoast Junior Team, kunde emellertid säsongen börjat bättre. I det första heatet fick han känna på muren och tvingades bryta. I det andra hamnade han på efterkälken efter en kollision med en annan förare.
– Ingen bra inledning, men jag får ta det här som en nyttig erfarenhet. Det positiva är att jag gjorde två bra starter och att farten fanns där, säger Hall.
Gissa om han är revanschsugen inför starten på torsdag då Formula STCC Nordics heat avgörs klockan 14.40 och 19.25. Dessförinnan är det test (kl. 09.00) och kval (kl. 11.40).

Tävlingen på Mantorp Park den 26 maj visas live i SVT Play kl. 18.30-21.45. Dagen därpå summeras den i STCC Magasin i SVT2 kl. 18.00-19.00.