Björn Wirdheim – Sveriges okända racingproffs debuterar i STCC på torsdag

Imorgon torsdag väntar ny STCC-tävling. En fullmatad tävlingsdag på Mantorp där allt avgörs på en och samma dag. Efter premiären i Skövde är det många som är revanschsugna och det är också ett nytt namn som gör entré i STCC.

Ett av våra största racingproffs, Björn Wirdheim, återvänder för att tävla på svensk mark för första gången sedan 1997. Då vann han Formel Ford. Nu debuterar han i STCC.
– Ingen press alls, skrattar Björn. Det är väldigt annorlunda nu och det blir inte enkelt. Jag underskattar verkligen inte motståndet men det är klart att jag är här för att göra ett bra jobb.

Björn Wirdheim är ett av våra mer okända racingproffs men har en diger meritlista i bagaget. 2003 vann han F3000, mästerskapet direkt under F1, och stod på tröskeln i F1 som testförare för Jaguar. Ett racingkontrakt i F1 blev det aldrig, istället blev det USA och Champ Car innan han åkte till Japan där han sedan 2006 tävlat i Formula Nippon och den japanska GT-serien, ett av världens tuffaste mästerskap. Ifjol blev han också mästare i ELMS, Europeiska Le Mans-serien, och i år kombinerar han tävlandet i Japan med fortsatt tävlande i ELMS och nu även STCC.
– Det är alltid bra att köra och jag har haft kontakt med lite team i Sverige för att se om det skulle gå att kombinera STCC med tävlandet i Japan och i år gick det att få ihop det och allt föll på plats. Jag har kört långlopp länge nu och trivs väldigt bra med det, men har börjat sakna sprintracingen lite och känslan att hela teamet är helt fokuserade på bara dig och din bil.

Björn kommer att tävla för Flash Engineering, teamet som blev klart i elfte timmen och höjde på en del ögonbryn i Skövde där Linus Ohlsson ersatte Björn. På Mantorp kommer kör både Linus och Björn varsin bil för teamet.
– Janne är duktig på att få ihop saker rätt och det kändes rätt när chansen kom med honom, säger Björn. Jag minns Janne redan från min tid i Formel Ford, han var en av de som gjorde det på riktigt. Det kändes bra i testet på Gelleråsen och nu ska vi få till det på Mantorp. Det ska verkligen bli jättekul att komma tillbaka till de svenska depåerna igen och träffa alla, avslutar en laddad Wirdheim.

Mästerskapsstrid hos ett tungt Volvoteam

Efter succén i Skövde är det ett par tunga Volvobilar som kommer till Mantorp. Robert Dahlgren har 60 kg extra i bilen och Richard Göransson har 40 kg, men båda är hungriga och jagar årets mästerskapstitel.
– Det blir första gången jag kommer köra ett kvällsrace i STCC och jag ser fram emot det, säger Robert. Det blir så klart tufft med 60 kg extra i bilen men det gör bara att det kommer kännas ännu härligare med bra resultat. Jag siktar utan tvekan på pallen.

Richard Göransson tog sin 40:e STCC-seger i Skövde. Han har inga planer att stanna där.
– Premiären var fylld av känslor för mig med allt från brinnande bil till min 40:e STCC-seger. Jag kör alltid för seger och vet att vi har alla möjligheter till det imorgon.

Prins Carl Philip återvänder till den tredje Volvobilen efter att stått över Skövde och han gör sin säsongsstart i STCC.

Mattias Anderssons rekordjakt på hemmaplan – jagar sin 100:e raceseger

Hemmaföraren Mattias Andersson är också på jakt. Han har vunnit 99 race i sin karriär. Den 100:e segern jagas och han är dessutom ute efter Dacias första seger i STCC. Ska det lyckas på hemmaplan på Mantorp?
– Det gäller att vara på hugget men jag är kvällsmänniska så det ska nog gå bra, säger Mattias.

Det lilla teamet gjorde en säker helg i Skövde och tog en pallplats, något vi har kommit att räkna med från Mattias lilla privatteam. Man är väl förberedda och det lär bli en blå Dacia med i övre delen av fältet.
– Vi är redo, kommer väl förberedda och laddade. Målet är pallplats i båda racen, haka på Volvo i tabelltoppen och inte släppa upp någon annan.

Träningar, kval och race avgörs allt på torsdag och dagens avslutande STCC-race startar 21:00. Mantorps korta slinga används och allting sänds live i SVT Play