Generationskampen går vidare i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Philip Morin och Henric Skoog såg till att första ronden fick till 90-talisterma.
Nu fortsätter generationskampen i Porsche Carrera Cup Scandinavia med kvällsrace på Mantorp Park.
Fredrik Larsson, som matchade den nya generationen bäst i premiären, räknar med att ungdomarna sticker upp även på torsdag.

Inför den andra deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia toppas tabellen av 19-årige Philip Morin, som tävlar för Cirkus Karlsson. Luleågrabben har två poängs försprång till förhandsfavoriten Fredrik Larsson, STCC-stjärnan som är tillbaka i Porsche-familjen.
Morin och Larsson vann var sitt race i premiären på flygplatsbanan i Skövde. I båda heaten slutade en annan 90-talist, nykomlingen från PFI Racing, Henric Skoog, trea.
Fyra totalt inför kvällsracet i Östergötland är smålänningen Lukas Sundahl, född 1996 även han, precis som Morin och Skoog.
– Det finns många unga och snabba förare i klassen. Flera utav dem tror jag har goda möjligheter att etablera sig inom racingen och skapa sig en möjlighet att leva på sin sport, säger Larsson, som fyller 40 år i höst.
Fredrik hade själv samma drömmar i mitten på 1990-talet. Under några år bodde och tävlade Falkenbergssonen till och med i USA.

Larsson hyser stor respekt för det nya, unga gardet i Porsche Carrera Cup. Störst intryck på honom hittills har Morin gjort.
– Han är kanske den av de yngre som känns mest mogen i sitt körsätt och i sitt tänk. Han var en svår motståndare i premiären och kommer säkert att fortsätta vara det. Men även de andra, unga killarna är snabba och tuffa, säger Larsson.
Totalt är fem förare födda 1996 eller 1997 i mästerskapet. Förutom ovan nämnda är det Pontus Fredricsson och Robin Hansson. 90-talister – om än något äldre – är även Anton Marklund (född 1992) och Oscar Palm (1991).
Kanske är det i den här gruppen vi hittar 2016 års mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia? Fredrik Larsson tror självklart inte det. Han ser sig själv överst på prispallen efter finalen på Ring Knutstorp i slutet på september. Men Larsson har varit med alldeles för länge för att redan efter en deltävling börja tänka guldtankar.
– Segerkandidater saknas inte och vi kommer säkert att få se många olika racevinnare under säsongen. Vi fick en bra start på mästerskapet och tar med oss känslan och självförtroendet ut på Mantorp Parks korta slinga, säger Larsson, som tävlar för starka team bennys där han har tidigare Porsche Carrera Cup-mästaren Jocke Mangs som kollega.
– Men, avslutar Larsson. Vi sitter inte trygga i båten och får absolut inte slappna av. Det kommer att filas, kluras och testas för fullt i den här klassen genom hela säsongen. Det här är racing och i den här branschen kan det vända fort.

STCC-deltävlingen på Mantorp Park den 26 maj visas live i SVT Play kl 18.30-21.45. Dagen därpå summeras den i STCC Magasin i SVT2 kl 18.00-19.00.

Tidsschemat för Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park den 26 maj ser ut så här:
Kl 10.20: Test (30 min)
Kl 12.40: Kval, Q1 (17 min)
Kl 13.02: Kval, Q2 (8 min)
Kl 15.40: Race 1 (20 min)
Kl 20.25: Race 2 (15 min)