Richard Göransson i toppslag under kvällstävlingarna på Mantorp Park

Richard Göransson hade en närmast perfekt tävlingsdag på Mantorp Park och Björn Wirdheim gjorde en stark STCC-debut och var på vippen att vinna sitt allra första STCC-race.

I Skövde var Robert Dahlgren en andraplats ifrån att göra den perfekta STCC-helgen. På Mantorp upprepade Richard Göransson sin teamkamrats bedrift och tog närmast full pott efter pole position, dominant seger i första racet och uppkörning från tionde till andraplats i det andra racet.

Göransson tog död på all spänning i det första av två kvällsrace på Mantorp Park med en kanonstart från andraplats på gridden upp i en ledning han aldrig släppte. Med 25 poäng säkrade redan från pole position i det första kvalet var 50 poäng bärgade.
– Det ser alltid enkelt ut från läktaren men jag pushade hårt för att få en lucka och det känns fantastiskt skönt, sa Göransson efteråt.

Lika enkelt var det inte i det andra där Göransson startade tia på ett mörkt och regndrabbat Mantorp Park. Han hade en tät fight med teamkollegan Dahlgren där de körde sida vid sida på sin väg upp genom fältet. Det blev till slut en andraplats och nu är Richard bara sju poäng efter Dahlgren i mästerskapet.
– Det här var ett sjukt kul race! Det var halt, mörkt och sladdrigt vilket fick mig att längta till Nürburgring. Det blev en närmast perfekt racedag och jag är självklart supernöjd, summerade Richard sin superdag på Mantorp.

– En härlig fight med Richard och det är kul att kunna racea sida vid sida med en teamkamrat och lita fullt ut på varandra. Segern i andra racet var otroligt skön. Vi har jagat ett fel hela dagen som vi lyckades hitta innan det sista racet och jag var sjukt taggad. Nu ser jag fram emot Anderstorp, summerade Dahlgren som är i fortsatt mästerskapsledning.

En annan med all anledning att vara nöjd var Björn Wirdheim som gjorde succé i sin STCC-debut. I det andra kvalet var han snabbast av alla och säkrade pole inför det första racet. Endast en dålig start hindrade honom från seger i STCC-debuten, men Wirdheim visade att han blir att räkna med i år. Han tog en andra- och en fjärdeplats och viktiga poäng åt Flash Engineering. Andraplatsen i det första racet säkrade han efter en fräck omkörning i sista kurvan på det allra sista varvet när han fightades med Johan Kristoffersson.
– Jag får vara nöjd med det här, sa Wirdheim efteråt. Det blev ingen seger men en andraplats och mycket poäng är fantastiskt efter omständigheterna. Vi har en skarp inlärningskurva i teamet och hade bland annat helt förbisett att öva starter vilket märktes tydligt. Det här är ändå lite av en drömstart och jag är väldigt glad för hela Flash Engineerings skull. Det finns betydligt mer att hämta framöver.

Ett annat team som var nöjd med tävlingsdagen på Mantorp var SEAT Dealer Team som efter en tuff start på säsongen lämnade Mantorp med varsin tredjeplats för Johan Kristoffersson och Daniel Haglöf i respektive race. Johan Kristoffersson var väldigt snabb på träningarna och tycker att man nu visade att man är på gång.
– I Skövde kändes en pallplats väldigt avlägset och allt gick på chansning men teamet har gjort stora framsteg sedan dess och här kändes det bra. Det är aldrig kul att bli omkörd på sista varvet men Björn hade bestämt sig och vi måste vara nöjda med pallplatsen redan nu, tyckte Johan.

I mästerskapet leder Robert Dahlgren fortsatt men nu bara sju poäng före Polestar Cyan Racing-kollegan Richard Göransson som knappade in mycket. Johan Kristofferson är nu trea medan Björn Wirdheim klättrade till en sjätteplats efter en stark STCC-debut där han tog 45 poäng.

Närmast väntar Anderstorp där deltävling tre i årets mästerskap körs 18-19 juni.

Resultat – Race 1, Mantorp Park

 1. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, 47.494
 2. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +6.496
 3. Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +6.684
 4. Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +9.460
 5. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +13.286
 6. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +19.659
 7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +21.313
 8. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +23.806
 9. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +27.729

DNF. Reuben Kressner, Flash Engineering, DNF

Resultat – Race 2, Mantorp Park

 1. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, 53.699
 2. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +3.204
 3. Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +9.694
 4. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +18.641
 5. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +25.374
 6. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +30.797
 7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +38.969
 8. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +1 Lap

DNF. Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, DNF

DNS. Reuben Kressner, Flash Engineering, DNS

Mästerskapsställning STCC förarmästerskap – topp 6

 1. Robert Dahlgren 115
 2. Richard Göransson 108
 3. Johan Kristoffersson 59
 4. Daniel Haglöf 55
 5. Mattias Andersson 51
 6. Björn Wirdheim 45