GT-klassen visar sig för TV-publiken

SVT:s tittare kommer att få njuta av fina sportbilar i år när Swedish GT kommer in i TV-fönstret. Klassen som funnits sedan 2011 och under åren samlat många intressanta bilar och förare visar nu upp sig för en betydligt bredare publik.

– GT-racing är den tävlingsform som vuxit mest de senaste åren. Så är det ute i Europa och jag hoppas vi kan få en liknande utveckling här hemma, säger Leif Lindström, som är ansvarig för serien.

Sedan fjolåret är Swedish GT en del i STCC:s klassflora och bjuder på ett lite annorlunda format jämfört med övriga klasser. Med obligatoriska depåstopp ungefär mitt i tävlingarna ges möjlighet för två förare att dela bil.
– Hos oss är det inte ett krav. Den som vill köra ensam får göra det – och då blir det mycket körning under en helg.

Varje tävlingshelg inleds med ett 60 minuter långt testpass, därefter kvalificering för de båda loppen, följt av ett timslångt race lördag eftermiddag. Den andra TV-sända deltävlingen är betydligt kortare – 30 minuter – men fortfarande med depåstopp.
– Jag tror det kan bli riktigt bra TV-underhållning med depåstoppen som extra och kanske också avgörande delmoment.

Swedish GT är indelat i två klasser – GTA och GTB. På startlinjen finns de märken vi ofta kallar ”drömbilar” med bland annat Ferrari, Lamborghini, Porsche, Lotus, Maserati och BMW. Bland förarna kan nämnas fjolårsmästarna Daniel Haglöf och Poker Wallenberg, som delar en Lamborghini Huracàn, Fredrik Larsson/Ingvar Mattsson i Porsche 991 och Daniel Roos/Erik Behrens som kör nya Porsche Cayman i GTB-klassen. Intressant start gör Trofeo Abarth Europa-mästaren Niklas Lilja i en Maserati.

Premiär för Swedish GT blir det på Anderstorp Raceway den 18-19 juni.