Korpivaara snabbast i kvalet

Det var extremt tätt mellan topptrion i Renault Clio Cup-kvalet på Anderstorp. Ilmari Korpivaara var snabbast före Nicklas Oscarsson och Albin Wärnelöv
Det skiljde bara 81 hundradelar mellan Korpivaara och Wärnelöv och finländaren står i pole position i söndagens båda race.
– Riktigt skönt med min första dubbla pole position i Clio Cup, sade  Korpivaara.

Anderstorp är den längsta banan som Clio Cup-förarna tävlar på under säsongen. Att det bara skiljer 81 hundradelar mellan de tre bästa på en åktid på 1 minut och 47 sekunder visar hur tätt det är i klassen.
Ilmari Korpivaara har haft en blandad inledning av säsongen. Ibland blixtrande snabb och ibland misstag som kostat tid och placeringar. Men kvalet på Anderstorp hanterade han förstklassigt.
– Inga problem, allt gick bra, sade finländaren som har bra minnen från Anderstorp.
– Jag vann ett av racen i Formel Renault 1,6 här förra året, sade han och berättade hemligheten med att köra snabbt på den forna Formel 1-banan.
– Det är viktigt att komma rätt i de långa kurvorna, ett litet misstag gör att man tappar tid, sade han.

Inte som planerat

Totalledaren Nicklas Oscarsson var tvåa och startar tvåa i båda racen.
– Inte riktigt det jag planerat, men jag är nöjd så länge jag är före Marcus Annervi, jag ser honom som den värsta konkurrenten om titeln, sade han.
Oscarsson hade en del problem på förmiddagens test.
– Vi gjorde förändringar på bilen till kvalet och det räckte nästan.

Wärnelöv snabb

Albin Wärnelöv studsade tillbaka ordentligt efter en mindre bra insats på Mantorp senast.
– Jag gillar stora, snabba banor som Anderstorp.  Vi har jobbat hårt efter Mantorp, vi var nere riktigt i skiten där, sade Wärnelöv som tagit hjälp av rutinerade Fredrik Lestrup för att utveckla sig som förare.
– Jag har inte haft någon ingenjör eller förarcoach tidigare men nu har vi hittat ett fast samarbete, sade en nöjd Albin Wärnelöv.

Årets bästa kval

Peter Larsson var fjärde snabbast.
– Bästa kvalet i år, klart jag är nöjd med det. På Mantorp tror jag att jag var sjua-åtta, så det här är stor skillnad. Förutsättningarna är mycket bättre inför racen, sade han.

Annervi besviken

Marcus Annervi var femte snabbast, 0.658 sekunder efter Korpivaara. Och totaltvåan var inte nöjd med den insatsen.
– Jag hade förhoppningar om topplaceringar när vi åkte hit, det kändes jättebra på försäsongstesterna när vi var här, sade han och fortsatte:
– Det är något med bilen som inte är rätt. Vi tror vi vet vad som är fel och vi ska försöka fixa det till i morgon.

Moe utmanar

Emelie Moe gjorde ett bra kval och startar sexa respektive sjua i racen. Axel Mörner var snabbast på lördagens test med var inte lika framgångsrik i kvalet.
– Vi gjorde en ändring på bilen som inte alls blev bra, sade Mörner som startar åtta i båda racen.

Jern och Ljungdahl

I JSM-klassen var Joel Jern snabbast och han står längst fram av JSM-förarna i andra racet. Julius ”Julle” Ljungdahl hade bästa andratiden och står först i första racet. Även här var det extremt jämnt, det skiljde fem tusendelar mellan Jerns och Ljungdahls snabbaste tider.
– Det var skönt så jag startar före honom. Det kan bli roliga race i morgon, sade Joel Jern.
”Julle” Ljungdahl var ganska nöjd med sitt kval.
– Fem tusendelar är inte så mycket att orda om, det är ett frimärke. Jag har pole i första och så får vi rejsa om det i andra, sade han.
Anthon Caldana var trea av JSM-förarna, han var cirka fyra tiondelar efter Jern och Ljungdahl.

Komplett kvalresultat

Startuppställning race 1:
1) Ilmari Korpivaara, 2) Nicklas Oscarsson, 3) Albin Wärneölv, 4) Peter Larsson, 5) Marcus Annervi, 6) Emelie Moe, 7) Anders Gustavson, 8) Axel Mörner, 9) Julius Ljungdahl, 10) Linda Johansson, 11) Johan Carlström, 12) Joel Jern, 13) Anthon Caldana, 14) Mark Eckerström.

Race 2: 1) Korpivaara, 2) Oscarsson, 3) Wärnelöv, 4) Larsson, 5) Annervi, 6) Gustavson, 7) Moe, 8) Mörner, 9) Johansson, 10) Jern, 11) Ljungdahl, 12) Carlström, 13) Caldana, 14) Eckerström.

STCC Anderstorp, Foto: Daniel Ahlgren - STCC
Ilmari Korpivaara Foto: Daniel Ahlgren – STCC
STCC Anderstorp, Foto: Daniel Ahlgren - STCC
Nicklas Oscarsson, Foto: Daniel Ahlgren – STCC
STCC Anderstorp, Foto: Daniel Ahlgren - STCC
Albin Wärnelöv, Foto: Daniel Ahlgren – STCC
STCC Anderstorp, Foto: Daniel Ahlgren - STCC
Joel Jern, Foto: Daniel Ahlgren – STCC