Morin tillbaka i Falkenberg som het titelkandidat i Porsche Carrera Cup Scandinavia

I Västkustloppet 2015 gjorde Philip Morin sin första start i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I helgen återvänder han till banan utanför Falkenberg. Han gör det som stekhet titelutmanare.
Före sig i tabellen har 20-åringen från Luleå bara guldfavoriten Fredrik Larsson. Ännu så länge.

Från debutant till etablerad toppförare på sju tävlingar. Philip Morin har verkligen gått framåt sedan Västkustloppet förra året då han tävlade i en Porsche 911 GT3 Cup för första gången.
Han imponerade redan i fjol – var dubbelfyra i Karlskoga och slutade tvåa bakom Johan Kristoffersson i det klassiska racet på Solvalla – men det är i år, som teamkompis till ”Snickar-Matte” Karlsson i Cirkus Karlsson Racing, han tagit det avgörande steget till toppen. Det började redan i premiären i Skövde där han följde upp dubbla poleplatser i kvalet med en andraplats och en seger.
I kvällsracet på Mantorp Park var han på väg mot en ny triumf i det andra heatet när en sammanstötning med Robin Hansson tog honom av banan och förpassade honom till tredje plats.
Andra segern kom i stället i Anderstorp där han agerade iskallt från täten när säkerhetsbilen släppte iväg fältet med ett varv kvar att köra. Morin uppvaktades hårt bakifrån men lät sig inte påverkas.
– När jag kom till Falkenberg i fjol hade jag haft ett långt tävlingsuppehåll och ville ut på banan igen. Vi visste inte vilken väg vi skulle gå, men Porsche var ett attraktivt alternativ av flera skäl och vi bestämde oss för att prova ett race.
– Jag kom till debuten helt utan erfarenhet av biltypen och banan. Inför den här säsongen hann vi med tester både utomlands och här hemma. Jag har fått mer tid i bilen, vet hur den reagerar på inställningar och hur jag ska använda nya däck.
Inför premiären i Skövde var Morin inte bara mer bekväm i situationen. Från första metern kände han också av de utvecklingssteg han tagit.
– Det flöt på mycket, mycket bättre än förra året, konstaterar han belåtet.

Morins säsongsstart är stark och från teamets utländska ingenjörer, som i vanliga fall jobbar med etablerade förare och team på internationell nivå, har den unge norrlänningen fått idel lovord.
– Jag känner själv att jag kommit en lång bit på väg i min utveckling, men det finns fortfarande mycket mer att ge, säger han.
Morin har både talangen och snabbheten som krävs för att gå riktigt långt. Men han har också vinnarskallen och viljan att hela tiden göra det som krävs för att han ska utvecklas. Han strävar alltid efter att bli bättre.
När vi ber honom sammanfatta säsongen så här långt låter det så här:
– I det stora hela positivt, men jag saknar fortfarande lite erfarenhet och gör lite misstag. Dessutom har vi haft lite missflyt. På resultatfronten är jag väl inte helt nöjd, men om man ser till farten och utvecklingen jämfört med fjolåret så är jag rät så nöjd, säger han, gör en kort paus och rättar sig:
– Eller nöjd kanske är att ta i. Vi vill vinna i år, men är bara tvåa än så länge så helt nöjd är jag inte.
Framgångarna till trots har Morin, precis som han säger, gjort sig skyldig till några misstag. I Anderstorp senast förlorade han en säker pallplats i det första heatet på grund av lite för offensiv körning.
– Kostsamma misstag om man ser till mästerskapet. Jag har velat lite för mycket i vissa situationer där jag kanske skulle ha tagit det lite lugnare. Men gjort är gjort, jag har lärt mig av dem så jag kommer inte att göra om dem, säger han.

Trots en förkylning kommer Morin både laddad och motiverad till Falkenberg där tävlingshelgen inleds med testdag redan på torsdag.
– Falkenberg är en banan som jag tyckte om från första början förra året. Jag var med rätt bra fartmässigt redan då. När jag kommer dit nu och verkligen vet hur jag ska använda grejerna så tror jag det kan bli riktigt bra.
Morin är tvåa i mästerskapet, 19 poäng bakom Fredrik Larsson. Den rutinerade 39-åringen är från Falkenberg något som unge Morin uppenbarligen inte haft superkoll på. Eller också försöker han psyka mästerskapsledaren.
Så här säger han i alla fall:
– Sedan är Falkenberg Fredrik Larssons hemmabana har jag fått höra, men det ska nog inte ha någon betydelse utan det kommer nog att bli en tuff kamp som vanligt tror jag. Det ska bli kul att återkomma till banan nu när man har lite mer koll på läget.

Philip Morin har självklart stor respekt för Larsson, team bennys. Hallänningen har imponerat stort i sin comeback i klassen. Tre segrar och två andraplatser säger det mesta. Enda, lilla plumpen i protokollet är sjätteplatsen i det första racet på Mantorp Park.
Larsson och Morin har varit vassast hittills, men konkurrensen i klassen är hård, vilket är ett skäl till att Morin valde just Porsche Carrera Cup Scandinavia efter gokartkarriären och ett kortare inhopp i Formula Renault 2,0.
– Den som varit med bäst rent fartmässigt så här långt är Robin Hansson, säger Morin, men nämner också tidigare mästarna Jocke Mangs och Oscar Palm.
Det finns fler, men den mogne 20-åringen från Luleå är inte så intresserad av att prata om sina konkurrenter.
– Jag försöker inte fokusera på de andra förarna allt för mycket. Jag vill prestera tävling för tävling och förhoppningsvis ta ikapp och köra om Larsson i mästerskapet. Det är det jag framförallt siktar på.

Från STCC i Falkenberg, med Porsche Carrera Cup Scandinavia som supportklass, visas live på SVT Play söndag 10 juli kl 12.30-16.40. Dagen därpå visar SVT2 ett timslångt sammandrag, STCC Magazine, från tävlingarna med start kl 18.00.

Porsche Carrera Cup Scandinavia, Falkenberg 9-10 juli.
Lördag 9 juli

Kl 11.30: Test
Kl 15.20: Kval, Q1
Kl 15.42: Kval, Q2

Söndag 10 juli
Kl 10.00: Race 1
Kl 15.10: Race 2