Mästerskapstrion gör upp på Falkenberg

Västkustloppet på Falkenberg är traditionsenligt sista racet inför sommaruppehållet, och en tävlingshelg fylld av nerver. Inte minst för de som slåss om mästerskapet för här kan titelstriden ändras och alla vill gå på semester med ett bra resultat i ryggen. Falkenberg bjuder också på överraskningar, inte minst ifjol när prins Carl-Philip vann sitt första STCC-race.

Det märks hos mästerskapstrion. Volvoförarna Robert Dahlgren och Richard Göransson är nu utmanade av SEAT:s Johan Kristoffersson efter dennes succéhelg i Anderstorp.

Alla tre har en plan inför den snabba, rytmiska Falkenbergsbanan som är en favorit bland både förare och publik.
– Det är alltid spännande här och jag gillar banan, säger mästerskapsledande Robert Dahlgren. Det brukar bli överraskningar som ifjol när Carl-Philip vann och det är alltid otroligt jämnt. Det är inte särskilt lätt att köra om så kvalet kommer bli superviktigt och ganska avgörande, och det är ofta små marginaler. Det gäller att vara lite kylig och få en bra start på helgen. Jag har tyngst bil men det har känts bra hela säsongen. Jag ser fram emot en bra helg inför sommaruppehållet!

Robert jagas av teamkamraten Richard Göransson som samlat pallplatser och har två segrar hittills i år. Han har lättast bil av de tre i täten och är hungrig på seger efter att ett tekniskt problem hindrade honom från seger i Anderstorp.
– Det är så klart inte negativt att ha lättast bil av oss tre men det tror jag inte kommer vara avgörande, säger Richard. Jag var lite brydd efter Anderstorp men vi hittade ett tekniskt fel som förklarade varför jag saknade lite fart och trots det blev det ändå två pallplatser. Jag är nöjd med inledningen på säsongen så här långt. Det känns väldigt bra just nu och jag är taggad inför helgen. Jag ska bara fokusera på mitt och sikta på seger och pallplats.

Bakom de båda har Johan Kristoffersson seglat upp som Volvos främsta utmanare. PWR SEAT Dealer Team hade en stark helg i Anderstorp och för Johan blev det pole, seger och en tredjeplats som gör att han nu är tre totalt en dryg raceseger från Volvoförarna.
– Det kommer bli intressant i helgen, tycker Johan. Jag har lite mer vikt i bilen nu men jag tror inte det påverkar så mycket. Desto viktigare är att vi kan upprepa vad vi gjorde i Anderstorp och komma till Falkenberg väl förberedda och redan under träningarna börja finslipa på detaljerna. Det är extra viktigt på Falkenberg där det blir väldigt tight i kvalet och det verkligen gäller att få ut det allra sista ur bilen för att vara med. Jag gillar banan och baksidan är väldigt intressant. Om vi kan vara riktigt bra förberedda igen och jag kommer ihåg några av knepen jag fick av Fredrik Ekblom när vi var teamkamrater blir det här bra.

Falkenbergs Motorbana:

Banlängd: 1843 meter
Banrekord: 43,283 av Fredrik Ekblom från 2014
Snabb kort bana med många högersvängar och hög medelhastighet. En långsam chikan efter start mål följts av ett snabbt parti innan man är tillbaka på start och mål igen.

STCC-mästerskapet topp 5:

1: Robert Dahlgren 161 poäng

2: Richard Göransson 151 poäng

3: Johan Kristoffersson 124 poäng

4: Daniel Haglöf 96 poäng

5: Björn Wirdheim 79 poäng

 

Tävlingarna avgörs över lördag och söndag med söndagens tävlingar direktsänt i SVT Play, och i ett sammandrag i SVT.