Rantzow och Mangs slog till i Porsche Carrera Cup i Falkenberg

Två nya vinnare presenterade sig när Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Falkenbergs Motorbana. Både Lars-Bertil Rantzow och Jocke Mangs slog nämligen till med säsongens första triumf.
För Mangs var segern speciellt efterlängtad. Han var nära flera gånger i fjol utan att lyckas.
– Men nu var det äntligen min tur, sa stockholmaren med darr på stämman efteråt.

Jocke Mangs hade dubbla pole positions i Västkustloppet. Han tog starten i båda racen, men i det första blev han först passerad av Rantzow och var därefter inblandad i ett par tidskrävande incidenter.
Nionde plats var långt sämre än vad han och team bennys hade hoppats på.
Men i det andra heatet kom den efterlängtade framgången. Mangs var snabbast i starten och släppte därefter aldrig tätpositionen ifrån sig.
– Jag var på hugget i starten och kontrollerade racet, men jag fick ta i allt jag hade på varje varv. Det är otroligt hård konkurrens i klassen. Man får stå upp och köra, sa en mycket uppskattad vinnare efteråt och fortsatte:
– Jag kände att jag måste vinna snart. Det är det som varit jobbigt, speciellt hela förra året när Johan Kristoffersson vann alla race och jag var nära många gånger. Men nu var det min tur.

Jämte Rantzow och Mangs kunde mästerskapsledande Fredrik Larsson känna sig som en vinnare efteråt. Detta trots att han inte blev bättre än 13:e man efter en kollision i det andra heatet.
– Det kan inte studsa rätt hela tiden, men jag drygade ändå ut min ledning till Philip Morin i mästerskapet. Det var positivt, sa Larsson som var säker tvåa bakom Rantzow i det första racet.

Morin noterades för dubbla sjätteplatser. Med det var han både besviken och nöjd. I det första heatet kanade han av med bromsproblem och inför det andra såg det länge ut som om han inte ens skulle komma till start. Säkerhetsburen blev skadad i heat ett och det var först sedan teamkompisen i Cirkus Karlsson Racing, TV-profilen ”Snickar-Matte” Karlsson, lånat ut sin bil som han kunde starta.
Morin blev sexa efter att ha kört upp sig från sista startposition.
– Det gick väl så bra som det kunde gå med tanke på förutsättningarna. Stort tack till Matte som lånade ut bilen, sa den unge norrlänningen efteråt.

Någon pallplats blev det inte för Morin. Andra lyckades i stället. Robin Hansson var trea i det första heatet (och fyra i det andra) medan Oscar Palm och Henric Skoog tog målflagg som tvåa och trea efter Mangs i det andra heatet.
– En bra helg för min del. Fyra och trea. Nu känns det som jag är tillbaka på den nivå jag var i Skövde där jag blev trea i båda racen. På Mantorp Park och i Anderstorp gick det inte lika bra. Jag gjorde misstag och känner fortfarande att jag har mer att lära i den här bilen, säger 20-åringen från Torshälla.

Några år äldre smålänningen Oscar Palm var också nöjd med sin helg. Efter en femte- och andraplats konstaterade han:
– Förutom snurrningen i kvalet är jag nöjd med helgen även om resultat i det första racet självklart kunde varit bättre. Tyvärr fick jag huvudvärk strax innan starten på det andra heatet och hade lite svårt att fokusera.
Robin Hansson, teamkompis med Palm i Fragus BR Motorsport, kunde också vända hemåt med ett bra resultat i bagaget.
– Skönt med pallplatsen. Det kändes bra att få ta igen lite från den olyckliga premiären i Skövde, sa Hansson, som kammade noll i premiären.

Lars-Bertil Rantzow var givetvis också en av förarna som stod i centrum i Västkustloppet. Segern i det första heatet tog veteranen från Båstad på regnvåt bana från tredje startposition.
– Jag hade en fantastisk bra bil, speciellt under den första halvan av racet. Mot slutet koncentrerade jag mig på att inte bromsa på mig och lägga bort segern på ett dumt misstag, sa han.
Rantzow var het även i det andra heatet och var tvåa bakom Mangs när han tog i lite för mycket i en kurva och hamnade utanför banan.

Både heaten på Falkenbergs Motorbana var mycket sevärda och händelserika. Tempot i klassen är ordentligt uppskruvat och fighten om platserna på banan stenhård.
En som trivs i den miljön, och som var på väg mot en fin femteplats i det första heatet, var ”Snickar-Matte” Karlsson. Men han, liksom så många andra den här dagen, hamnade utanför banan i regnet.
– Jag älskar att köra bil och blött och livet var bra till det återstod sju varv, konstaterade ”Snickar-Matte” med ett leende.

Resultat
Porsche Carrera Cup Scandinavia, Falkenberg 10 juli.
Race 1.

1) Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, 23 varv
2) Fredrik Larsson, bennys, + 0,198
3) Robin Hansson, Fragus BR Motorsport, + 6,664
4) Henric Skoog, PFI Racing, + 8,234
5) Oscar Palm, Fragus BR Motorsport, + 10,662
6) Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, + 13,082
7) Magnus Öhman, Mtech Competition, + 15,354
8) Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, + 24,026
9) Jocke Mangs, bennys, + 25,051
10) Anton Marklund, Marklund Motorsport, + 25,593
11) Thomas Karlsson, Mtech Competition, + 26,239
12) Ingvar Mattsson, Mattsson Fasteners, + 33,387
13) Anssi-Jukka Kasi, Steber Racing, + 41,762
14) Peter Eriksson, Hyllinge MS, – 1 varv
15) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, – 5 varv
Pontus Fredricsson, Riknaes Motorsport, bröt
Kenneth Pantzar, PFI Racing, bröt
Johan Andersson, PFI Racing, ej till start

Race 2.
1) Mangs, 24 varv
2) Palm, + 0,590
3) Skoog, + 2,811
4) Hansson, + 3,267
5) Sundahl, 4,553
6) Morin, + 5,277
7) Öhman, + 13,878
8) Eriksson, + 26,861
9) Mattsson, + 27,604
10) T. Karlsson, + 31,149
11) Kasi, + 39,575
12) Marklund, + 51,312
13) Larsson, +- 1 varv
Rantzow, bröt
Fredricsson, bröt
M. Karlsson, ej till start
Pantzar, ej till start
Andersson, ej till start