Nykomlingen Skoog övertygar i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Henric Skoog är nykomlingen som imponerat stort hittills i Porsche Carrera Cup Scandinavia. 20-åringen från Torshälla har klarat av övergången från framhjulsdriven Renault Clio till bakhjulsdriven Porsche 911 på ett sätt som gjort intryck på många.
Tre pallplatser har det blivit hittills och inför helgens deltävling i Karlskoga har Skoog lika många poäng som tredjeplacerade Jocke Mangs.

Henric Skoog slog till redan i premiären i Skövde. Två tredjeplatser i Västergötland var över förväntan. Även för Skoog själv.
– Premiären var bra, men säsongens höjdare hittills tycker jag ändå är andra racet i Falkenberg där jag också blev trea. Där körde jag lugnt och stabilt – men ändå snabbt, säger han.
Att Skoog värdesätter sin insats i Falkenberg (där han också var fyra i det inledande heatet) högre än den i Skövde beror bland annat på att han känner att han är en bättre förare nu än då. Hans utvecklingskurva har pekat brant uppåt.
På frågan om han tycker att omställningen gått bättre än väntat svarar han ändå ”både ja och nej”.
– Det har gått bra, men jag har också gjort misstag som jag inte trodde att jag skulle göra, snurrningar som inte får hända.
”Henke” tänker bland annat på att han var av banan i båda racen på Mantorp Park och vid ytterligare ett tillfälle i Anderstorp.
– Egna misstag allihop, medger han.
Ovanan vid bakhjulsdriften och tyngden bak i Porschen är självklart den främsta orsaken till de piruetterna och avåkningarna.
– Det är svårt att snurra med en framhjulsdriven Renault, säger fjolårets mästare i Clio Cup och ler.

Inför de tre avslutande deltävlingarna i mästerskapet är Henric Skoog, som kör för proffsiga familjeteamet PFI Racing, fyra i tabellen på samma poäng som tredjeplacerade exmästaren Jocke Mangs. Upp till andreplacerade Philip Morin skiljer det bara elva poäng, men samtidigt skuggas Skoog och Mangs av Robin Hansson, som endast är tre poäng bakom.
Morin och Hansson är i Skoogs ålder och därför blir det naturligt att han jämförs med dem. Båda påbörjade emellertid sina Porsche-karriärer redan en bit in i fjolårets serie.
– Och det tycker jag märks. Generellt sett tycker jag att de har varit snabbare hittills den här säsongen, säger han.

Henric Skoog låter sig inte påverkas av sitt gynnsamma utgångsläge i mästerskapstabellen inför de återstående deltävlingarna i Karlskoga, på Solvalla och Ring Knutstorp.
– Det går inte att tänka på tabelläget och göra någon kalkyl över hur jag skulle behöva placera mig i racen för att exempelvis bli trea i mästerskapet. Jag fortsätter med att fokusera på ett race i taget och inställningen inför Kanonloppet är i stort sett den samma som alltid – göra mitt bästa, plocka poäng och se till att få allt att flyta, rulla på.

Henric Skoog har sin ungdom till trots hunnit skaffa sig en hel del internationell erfarenhet. Bland annat har han kört Dubai 24-timmars, VLN i Tyskland och Clio Cup Central Europe där han under fjolåret blev juniormästare och trea totalt.
Sista helgen i augusti tar han för första gången Cup-Porschen med sig utomlands för att tävla. Skoog är en av tre förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia som nappat på erbjudandet att som gästförare starta i Porsche Mobil1 Supercup, supportklass till Formel 1, på Spa-Francorchamps i Belgien.
– Spa passar mig bra. Jag körde en del där med Clion och i våras testade vi där inför säsongen i Carrera Cup. Det ska bli roligt att tävla i de här sammanhangen och få en värdemätare hur man ligger till.