Mangs väljer titeljakt före hjälpryttarroll när Porsche Carrera Cup Scandinavia ska avgöras

Jocke Mangs vann i Falkenberg och tog in på mästerskapsledande teamkompisen Fredrik Larsson i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Inför Kanonloppet i Karlskoga 12-14 augusti, och med totalt tre deltävlingar kvar i mästerskapet, har team bennys därför två stekheta förare med i toppen. Båda är ute efter titeln, ingen vill agera hjälpryttare.

I fjol gjorde Jocke Mangs comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Med två titlar i bagaget var han självklart ute efter en ny. Och racesegrar.
Den blev en tredjeplats till slut – men inte en enda heatvinst. Även om han var nära flera gånger.
Men i Västkustloppet i Falkenberg innan sommaruppehållet var det äntligen Jocke Mangs tur att stå överst på pallen igen. Framgången var efterlängtad och Mangs var rörd efteråt.
– Det var kul att vinna, hade börjat tvivla på att jag någonsin skulle segra i Porsche Carrera Cup igen, medger han och tillägger:
– Det var en av mina bästa segrar, absolut.

Med första triumfen bärgad vill Stockholmaren ha mer. Den saken är klar.
– Jag har fått smak på det här igen, och dessutom har jag kommit i form. Sedan Falkenberg har jag gått ner fem kilo och nu ska jag in och ta ett till, säger han från entrén till gymmet.
Med fem race kvar i årets mästerskap är Mangs trea i tabellen som toppas av Fredrik Larsson. Någon roll som hjälpryttare åt den meriterade hallänningen tänker emellertid inte Jocke Mangs ta. Inte ännu i alla fall.
– Jag har hjälpt så många genom åren. Nu kör jag för mitt eget bästa, säger han.
– Självklart är jag mån om att teamet ska vinna, men jag kommer inte att göra något för att hjälpa till ännu så länge.
– Vi fortsätter väl som vi gjort hittills den här säsongen – kör våra egna race utan att vara i vägen eller ställa till det för varandra, säger Larsson, som jagar sin första titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Larsson och Mangs är två av Sveriges främsta racerförare. De har stor respekt för varandra, kommer bra överens och har inga problem att samarbeta.
– Men när det är race ger sig varken jag eller Fredrik. Klart att det är en intern fight mellan oss i teamet, inget snack om saken.
– Så är det, medger Larsson. Vi försöker hjälpa varandra på ett positivt sätt, men som racerförare vill man alltid vara snabbare än sin teamkompis.

Ännu så länge är det fördel Fredrik Larsson i mästerskapet. Som nykomling från STCC har han levt upp till favoritskapet i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Hittills har han tre segrar och lika många andraplatser på åtta race. Enda egentliga plumpen är 13:e plats i det race Mangs vann i Falkenberg.
– Han ligger bra till och behöver nog bryta något race för att jag ska kunna komma ikapp, men å andra sidan är det svårt att köra en hel serie och ta sig i mål på poängplats i samtliga heat, konstaterar Mangs.
– Just nu ser jag inte Jocke som min svåraste motståndare. Det är Philip Morin, han som är närmast mig i tabellen. Men visst kan det vända snabbt, det vet vi om, men jag fick nästan en nolla i det andra racet i Falkenberg. Det var ingen bra helg för mig, säger Larsson.

Teamchefen Rolf Andersson ser ut att gå en tuff höst till mötes. Med båda sina toppförare i kamp om mästerskapsguldet kan det bli ytterligare något grått hårstrå på hans huvud innan finalracet på Ring Knutstorp 23-24 september.
På en rak fråga vad Mangs tror att Andersson tycker och tänker om den situation som kan uppstå svarar Mangs med ett garv:
– Han supportar mig till hundra procent.
Något snack om stallorder har inte förekommit i team bennys. Ännu.
– Det har inte funnits någon anledning och för Rolfs skull är det bäst att jag drygar ut mitt försprång till Jocke i Karlskoga i helgen, kontrar Larsson med ett leende.