Kämpainsatser i STCC-kvalet på Gelleråsen

Två ”sjuklingar” var kvalets utropstecken på Gelleråsen utanför Karlskoga idag. En ryggskadad Linus Ohlsson och en bakteriedrabbad Robert Dahlgren var i veckan inte ens säkra på om de skulle komma till start. Men start blev det och båda slog till med topp-3 placeringar i båda kvalen.

Bäst lyckades Robert Dahlgren som var snabbast i första kvalet och säkrade 25 välbehövliga mästerskapspoäng, och i det andra tog han en andraplats. Han startar därmed tvåa i det första heatet i morgon och start blir det.
– Jag är väldigt stolt över min insats och nu går jag självklart för seger imorgon, säger en glad Dahlgren.

Efter förra helgens deltävling i VM för standardvagnar, WTCC, i Argentina drabbades Robert av bakterier som tvingade honom till sjukhus. I onsdags var hans start i helgen fortfarande osäker och teamet hade reservalternativ, men Dahlgren bestämde sig till sist för att göra ett försök och vilket försök det blev.
– I onsdags trodde jag inte det fanns en chans att jag skulle vara här och jag bad teamet titta på alternativ. Men man vill inte ge upp och nu använder jag reservkrafterna för att ta mig igenom. Just nu är jag riktigt glad att jag ändå åkte hit och nu är det bara att satsa. Vi har en bra bil efter testerna så jag ser fram emot morgondagen efter lite vila ikväll.

En annan i behov av vila är Linus Ohlsson som i veckan skadade ryggen illa. Även hans start var osäker in i det sista och han är fortfarande inte säker på om han klarar av racen imorgon. Men två tredjeplatser i kvalet har gett honom extra motivation.
– Jag trodde inte ens jag skulle kunna köra idag och ännu mindre att jag skulle klara av och prestera något. Jag är jättenöjd med resultatet idag, säger Linus.

Linus skadade ryggen under veckan och har fått specialbehandling för att kunna klara av att köra. Men en racerbil är inte bästa platsen för en skadad rygg och för Linus har dagen handlat om att kämpa sig igenom smärtorna.
– Det är ganska ok när jag kör men så fort jag sitter still i bilen och när jag kliver ut gör det väldigt ont och det blir hela tiden värre. Nu handlar det bara om att försöka få ordning på ryggen ikväll för jag vill verkligen starta imorgon. Efter en strulig säsong vill jag försöka utnyttja det här resultatet. Vi får ta det som det kommer.

Johan Kristoffersson var den som utmanade Robert Dahlgren och Kristoffersson startar i pole i det första racet imorgon. Han kvalade snabbast av alla i det andra kvalpasset och i det första kvalpasset var han tvåa.

En som hade en tyngre dag, i dubbel bemärkelse, var mästerskapsledande Richard Göransson. Med maximal extravikt i bilen efter framgångarna i Falkenberg, 60 kg, gick det som väntat tyngre den här gången. En fjärde och femteplats blev det för Göransson.

Resultat – STCC kval 1, Gelleråsen:

 1. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, 1:04.669
 2. Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +0.068
 3. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +0.273
 4. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +0.431
 5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.590
 6. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +0.758
 7. Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +0.824
 8. Reuben Kressner, Flash Engineering, +0.824
 9. Emma Kimiläinen, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +1.025
 10. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +1.111
 11. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +1.262

 

Resultat – STCC kval 2, Gelleråsen:

 1. Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, 1:04.838
 2. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +0.399
 3. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +0.405
 4. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.571
 5. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +0.663
 6. Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +0.708
 7. Reuben Kressner, Flash Engineering, +0.864
 8. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +1.218