Tätt i toppen i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Det tätnade i toppen på Porsche Carrera Cup Scandinavia när årets femte deltävling avgjordes i Karlskoga.
Fredrik Larsson, som vann det första heatet, är visserligen kvar i ledning, men avståndet till andreplacerade Philip Morin krympte till 15 poäng.
Ny trea i den jämna tabellen är Robin Hansson, segrare i race två.

Det började bra för Fredrik Larsson i det inledande heatet på Gelleråsbanan. Team bennys-föraren tog målflagg som överlägsen segrare sedan Robin Hansson bromsat på sig och tappat ledningen redan på det första varvet.
I det andra racet kom emellertid halläningens första nolla för säsongen.
– Det är så när man inte kvalar tillräckligt bra. Man ligger i ledet och in i andra kurvan missade jag spåret med en halvmeter och det räckte för att det skulle understyra ut i spenaten. Jag kom upp, men bilen var snudd på okörbar, säger Larsson, som körde av igen, fick bromsplattor och tvingades i depå med sviktande vattentryck.
– Jag bjöd in de andra och det var inte meningen. Ner till Hansson på tredje plats är det en bit, men till Morin krympte avståndet till 15 poäng. Håller han ihop det i resten av heaten så… Men jag trivs på Solvalla och än leder vi.

Morin körde upp sig
Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, hade ett mindre bra kval, men i racen imponerade han. Norrlänningen blev dubbeltrea i efter att ha kört upp sig i båda heaten.
– Att ta två pallplatser från sjätte och åttonde startruta får vi helt klart vara nöjda med. Dessutom studsade det lite min väg i dag, konstaterade Morin, som också ser fram emot nästa deltävling.
I fjolårets framträdande i Stockholm slutade han på andra plats.
– Solvalla var en bana jag verkligen trivdes på och tyckte om förra året. Det är ju lite gokartkörning på den och det är något jag har mycket erfarenhet av.

Revansch för Hansson
Robin Hansson var lördagens man på Gelleråsen. I kvalet erövrade han nämligen pole position i tävlingens båda race. I det första lyckade han inte förvalta sitt fina utgångsläge. Hansson, som tävlar för Fragus BR Motorspoprt, tog visserligen ledningen, men bromsade på sig redan på det andra varvet och fick nöja sig med femte plats i mål.
I det andra tog han revansch.
– Det var skönt att slå tillbaka. Jag fick en bra start och att det blev lite grötigt bakom mig kändes skönt. Sedan blev det lite tight i första kurvan och jag åkte av lite. Men jag brukar ha min styrka i inledningen på racen så jag körde max de första sex varven för att få en lucka. De nio sista tog jag det lugnt för att inte göra något misstag, sa han.
Hansson avancerade till tredje plats i den jämna tabellen. Han är två poäng före Jocke Mangs och har ytterligare en poängs försprång till Henric Skoog.
– Det känns kul att vara på medaljplats, säger Hansson, som varit formstarkast i mästerskapet sedan premiären i Skövde.
Några stora förhoppningar om att vara med och slåss om titeln har han ändå inte. Eller..?
– Att komma ikapp Larsson och Morin ser jag inte som sannolikt i dagsläget. Där måste något hända i så fall och kanske kan fighten om titeln komma att gynna mig? Man vet aldrig.

Palm tvåa bakom teamkompisen
Fragus BR Motorsport tog en dubbelseger i det andra heatet där Hanssons teamkompis Oscar Palm rullade i mål som tvåa. I det första heatet hade han också vittring på en pallplats när han hamnade utanför banan och trillade ner till åttonde plats.
– Det hade kunnat bli ett bra resultat även där, men jag överladdade lite, medgav han.
– Men jag är nöjd att jag kunde glömma det heatet, fokusera på nytt och köra till mig en pallplats det andra, sa Palm, som är sexa i tabellen.

Missade i starten
Ovan nämnde Jocke Mangs slutade tvåa bakom teamkompisen Fredrik Larsson i det första heatet. Även i det andra låg han tvåa när han tvingades i depå för ett så kallat drive trough-straff. Orsak? Tjuvstart.
– Jag kände själv att jag rullade och blev inte förvånad när skylten om bestraffning kom upp, berättar Mangs, som blev sjua till slut.
– Men andra racet var ändå roligare att köra än det första för nu hade vi samma fart i bilen som under kvalet. I det första racet var det något med däcken som gjorde att jag inte kunde puscha.
Mangs tappade visserligen från tredje till fjärde plats i tabellen, men avståndet till Larsson krympte han.
– Det är en bit upp, men kampen går vidare. Det är fortfarande tre race kvar.

Bara nära
Henric Skoog, PFI Racing, är också inblandad i kampen om tredjeplatsen i tabellen. Något pallbesök blev det inte för honom i Karlskoga, men väl en stabil fjärde och femte plats.
– Mitt problem den här helgen var egentligen inte racen utan kvalen där jag inte fick till det, speciellt inte i Q2. Det är så jämnt i det här mästerskapet att startar man lite längre bak är det svårt att avancera, säger Skoog.
Ett bra kval gjorde däremot Luskas Sundahl. Smålänningen krigade sig till en tredje- och en fjärdeplats, men i racen hade han inte lyckan med sig. Sundahl bokfördes för dubbla sjätteplatser efter att han blivit knuffad av banan i båda heaten och var inte alls nöjd efteråt. Han hade hoppats kunna erövra säsongens första pallplats.

Dubbel för Sundkvist
I Porsche GT3 Cup Challenge blev det dubbla segrar för Robin Sundkvist, vilket innebär att han nu är en hack i häl på ledande Thomas Solberg inför finalen på Mantorp Park första helgen i oktober.

I Porsche Carrera Cup Scandinavia körs nästa deltävling på Solvalla 2-3 september och mästerskapet avslutas på Ring Knutstorp 23-24 samma månad.

Resultat.
Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Karlskoga, 12-14, augusti.
Race 1.

1. Fredrik Larsson, bennys, 1:05.224
2. Jocke Mangs, bennys, +8.650
3. Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, +11.113
4. Henric Skoog, PFI Racing, +17.318
5. Robin Hansson, Fragus BR Motorsport, +18.384
6. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +19.802
7. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, +21.380
8. Oscar Palm, Fragus BR Motorsport, +21.869
9. Magnus Öhman, Mtech Competition, +31.805
10. Pontus Fredricsson, Ricknaes Motorsport, +34.235
11. Kenneth Pantzar, PFI Racing, +42.811
12. Robin Sundkvist, Haksun Racing, +44.214
13. Kasi Anssi-Jukka, Steber Racing, +51.167
14. Thomas Solberg, Jaffa Racing Norge, +54.058
15. Peter Eriksson, Hyllinge MS, +55.491
16. Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, +1 varv
17. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +4 var
Ingvar Mattsson, Mattssons Fasteners, utesluten

Race 2.
1. Robin Hansson, Fragus BR Motorsport, 1:05.755
2. Oscar Palm, Fragus BR Motorsport, +2.429
3. Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, +2.899
4. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, +3.713
5. Henric Skoog, PFI Racing, +5.534
6. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +10.376
7. Jocke Mangs, bennys, +17.176
8. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +21.937
9. Robin Sundkvist, Haksun Racing, +27.960
10. Thomas Solberg, Jaffa Racing Norge, +48.040
11. Peter Eriksson, Hyllinge MS, +48.595
12. Pontus Fredricsson, Ricknaes Motorsport, +53.806
13. Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, +1:02.477
14. Kasi Anssi-Jukka, Steber Racing, +1:05.749
15. Kenneth Pantzar, PFI Racing, +1 varv
16. Fredrik Larsson, bennys, +4 varv
17. Magnus Öhman, Mtech Competition, +6 varv
Mattsson, Mattssons Fasteners, ej till start