Chans på trippel för Lundqvist när Formula STCC Nordic gästar Finland

I dag anlände Linus Lundqvist till Finland.
På lördag kan han återvända hem – med tre titlar i bagaget!
– Klart att jag har tänkt tanken och räknat på hur det ska gå för att jag ska kunna säkra rubbet i helgen. Har vi chans på vinst finns det inte en cell i min kropp som inte kommer att ta den, säger årets dominant i Formula STCC Nordic.

Linus Lundqvist leder Formula STCC Nordic, junior-SM och NEZ, North European Championship. I årets näst sista deltävling, som avgörs i finska Alastaro 26-27 augusti, har 17-åringen från Tyresö chans att säkra titeln i samtliga mästerskap.
– Det är mycket som kan avgöras i helgen. Därför är inte det här en tävling som alla andra, konstaterar Linus, som toppat tabellen hela säsongen – från premiären i Skövde till helgens gästspel i Finland.
Att Lundqvist skulle vara en toppförare i mästerskapet är ingen överraskning, snarare helt väntat. Som fjolårets fyra gick han in i serien som en av två, heta titelkandidater. Den andre var 2015 års bronsmedaljör, finländaren Juuso Puhakka.
Lundqvist och Puhakka har mycket riktigt dominerat årets serie, med Lundqvist hela tiden i tätposition. Inte ens efter uteslutningen på grund av en teknisk tabbe i det andra heatet på Mantorp Park släppte han ledningen ifrån sig. Detta trots att en seger förbyttes till noll poäng.

Inför helgens tävling i Finland är Lundqvist 63 poäng före Puhakka i Formula STCC Nordic. Lämnar han Finland mer än 54 poängs försprång är saken klar. Då spelar det ingen roll hur det går i den avslutande deltävlingen på Ring Knutstorp 23-24 september.
– Det är klart att jag har koll på det, men inställningen inför den här tävlingen är den samma som inför alla de vi redan kört – jag går för seger, säger Lundqvist.
– Men beroende på hur racen utvecklar sig kommer jag självklart värdera eventuella omkörningsmöjligheter eller annat utifrån min situation i mästerskapet.

Lundqvist kommer givetvis inte att ta några onödiga risker i tävlingen i Finland. Att bjuda in Puhakka i titelfighten nu vore mindre smart.
Ändå hoppas Lundqvist att det kan bli en fight mellan honom och finländaren.
– Det vore roligt om Juuso och jag kunde bjuda publiken på en riktigt rolig kamp. Det har inte varit så många dueller av det slaget mellan oss hittills i år. I de race jag vunnit har jag fått en ganska stor lucka tidigt, och lika dant har det varit när Juuso tagit sina segrar.
Hittills har Lundqvist sju förstaplatser i mästerskapet. Puhakka har tre. Svensken är tydlig favorit inför lördagens båda race i Alastaro, men…
– I motorsport kan allt hända. Dessutom är det här hemmaplan för Puhakka. Jag vet inte i vilken omfattning han tävlat på banan i Alasatro tidigare, men för mig blir det första gången. Upplägget med tre testpass innan kvalet på fredag känns därför bra. Jag får möjlighet att köra in mig på banan och hitta rätt inställningar på bilen.

I NEZ, där bara deltävlingarna i Anderstorp och Alastaro räknas in, är det betydligt jämnare mellan Lundqvist och Puhakka. Lundqvist vann visserligen båda heaten på Anderstorp Raceway, men Puhakka var tvåa och är bara 14 poäng efter i tabellen. Om rollerna blir ombytta i Finland tar Puhakka NEZ-titeln på bättre resultat i det sista heatet.
I junior-SM är Lundqvists ledning till andreplacerade Hugo Nerman hela 70 poäng med fyra race kvar i kalendern. Där får nog Nerman och kompani rikta in sig på att slåss om medaljerna bakom årets dominant. Det är i och för sig en duell som kan bli nog så intressant. Samma gäller för bronsduellen i Formula STCC Nordic. Nerman skaffade sig ett bra utgångsläge men en stark insats i Karlskoga senast och har 18 poängs försprång till Robin Fredriksson som på sin fjärdeplats bara är fyra poäng före Philip Hall.
I NEZ, som är en öppen affär rakt igenom, har Hall bäst utgångsläge bakom Lundqvist och Puhakka, tätt följd av Nerman, Edward Jonasson och Fredriksson.

Tidsschema Formula STCC Nordic, Alasatro, Finland 26-27 augusti (finsk tid)
Fredag 26 augusti.

Kl 11.20: Test 1
Kl 12.40: Test 2
Kl 14.00: Test 3
Kl 15.50: Kval

Lördag 27 augusti
Kl 09.45: Warm up
Kl 13.40: Race 1
Kl 15.30: Race 2

Formula STCC Nordic efter 5 av 7 deltävlingar
1) Linus Lundqvist, KAK, LL Motorsport, 223
2) Juuso Puhakka, Finland, Finndrive, 160
3) Hugo Nerman, Helsingborgs KK, Ward WestCoast Junior Team, 132
4) Robin Fredriksson, SMK Örebro, Fredriksson Racing, 114
5) Philip Hall, KAK, Ward WestCoast Junior Team, 110
6) Edward Jonasson, Kalmar MK, Trojnar Racing, 88
7) Emma Svensson, Karlskoga MF, LL Motorsport, 83
8) Amalie Wichmand, Danmark, Ward WestCoast Junior Team, 52
9) Rasmus Ericsson, Malmö AK, Lyran Racing, 30

Junior-SM efter 5 av 7 deltävlingar
1) Lundqvist, 225
2) Nerman, 155
3) Hall, 134
4) Fredriksson, 126
5) Jonasson, 102
6) Svensson, 90
7) Ericsson, 41

NEZ, North European Championship efter 1 av 2 deltävlingar
1) Lundqvist, 50
2) Puhakka, 36
3) Hall, 30
4) Nerman, 24
5) Jonasson, 18
6) Fredriksson, 16
7) Ericsson, 10
8) Svensson, 8
9) Wichmand, 8

STCC Anderstorp,  Foto: Daniel Ahlgren - STCC
STCC Anderstorp, Foto: Daniel Ahlgren – STCC
STCC Karlskoga. Foto: Jerry Karlgren
STCC Karlskoga. Foto: Jerry Karlgren