Svensk trio kör Porsche Mobil1 Supercup på Spa

Tre förare provade lyckan på Hungaroring i juli månad.
Nu är det dags för en ny trio från Porsche Carrera Cup Scandinavia att mäta sina krafter mot toppförarna i Porsche Mobil1 Supercup.
Henric Skoog, Kenneth Pantzar och Pontus Fredricsson – samtliga gör ett intressant gästspel på Spa-Francorchamps 26-28 augusti.

Tidigare i år nappade ”Snickar-Matte” Karlsson, Lukas Sundahl och Anssi-Jukka Kasi på erbjudandet från Porsche att i stjärnglansen från Formel 1 köra Supercupen på Hungaroring i Ungern.
Nu gör sig nästa trio startklar. Redan i morgon, fredag, väntar träning på banan. På lördag är det kval och på söndag race.
– Det känns otroligt spännande. Vi blir det första helsvenska teamet som startar i Supercupen, säger Marcus Fasth, teamchef för PFI Racing.
Henric Skoog och Kenneth Pantzar kör båda för teamet från Torshälla. På Spa kommer också Pontus Fredricsson från Huddinge att husera under PFI Racings tälttak.

På Hungaroring hade bara ”Snickar-Matte” tävlat tidigare. För Sundahl och Kasi var det första besöket på banan. I Belgien-trion har alla tidigare erfarenhet av Spa. Skoog och Fredricsson har till och med tävlat på banan. Skoog i Clio Cup Central Europé, Fredricsson i Formel Renault 1,6.
– Redan i vintras, när vi fick besked från Porsche-organisationen att det fanns möjlighet att köra Supercupen på Spa, bestämde vi oss för att anta utmaningen. Det var också därför vi stod över ett att vårens testpass här hemma för att köra på Spa i stället, berättar Fasth.
Från början var det bara tänkt att PFI Racing skulle ställa upp med Henric Skoog, men för bara ett par veckor sedan anslöt dessutom Kenneth Pantzar.
– Jag berättade för Thomas Johanson, sporting director för den skandinaviska serien, att jag tänkte åka ner till Spa för att följa tävlingen från åskådarplats. Eftersom det fanns en plats ledig i startfältet tyckte han att jag skulle köra i stället och så blev det, säger Pantzar, som i en del i förberedelserna inför tävlingen, tillsammans med Skoog, kört Spa på Svenska Bilsportförbundets simulator på Bosön.

Pantzar gör resan till Spa i första hand för upplevelsen. Ungdomarna Fredricsson och Skoog, 19 och 20 år gamla, är självklart mer tävlingsinriktade och hoppas på bra resultat i den hårda konkurrensen. Spa är en populär bana vilket inte minst märks på startfältets storlek. Ett 30-tal Porsche 911 GT3 Cup kommer till start!
– Vi har fått mycket positiv respons från Supercuporganisationen och vi vill gärna visa att vi har en bra serie här hemma, konstaterar Fasth, som tror och hoppas mycket på Henric Skoog.
– Förra helgen tävlade han i VLN på Nürburgring för att hitta fartkänslan inför den här helgen. Kan han nå en placering på den övre halvan i startfältet har han gjort det bra. Med lite flyt och tur kan det kanske till och med bli en poängplats.

Superscupen på Spa blir inte PFI Racings sista utlandsäventyr den här säsongen.
– Vi har planerat in ytterligare en tävling i VLN och dessutom ska vi åka den sista deltävlingen i det tyska Carrera Cup-mästerskapet, avslöjar Fasth.
På Hockenheim kommer teamet till start med dubbla upplagor Skoog. Jämte Henric är hans far, teamägaren Patrik, anmäld.

Söndagens race i Porsche Mobil 1 Supercup livesänds i Viasat Motor kl 11.30-12.30.

Tidsschema Porsche Mobil1 Supercup, Spa, Belgien, 26-28 augusti
Fredag 26 augusti

Kl 16.45-17.30: Fri träning

Lördag 27 augusti
Kl 12.15-12.55: Kval

Söndag 28 augusti
Kl 11.35-12.10: race