Oscarsson tillbaka i Clio Cup-toppen efter dramatik i Finland

Efter kraschen i Falkenberg var Nicklas Oscarsson tillbaka i Clio Cup vid helgens gästspel i Alastaro. På finländsk mark blev det seger, en andraplats och återtagen ledning i mästerskapet.
– Skön revansch, konstaterade Oscarsson, som var den förste att beklaga att främste konkurrenten Marcus Annervi blev påkörd och tvingades bryta det andra heatet.

Historien är välkänd vi det här laget: Oscarsson rullade flera varv i juli månads tävling i Falkenberg, men undkom den otäcka och spektakulära kraschen utan allvarliga skador.
I finländska Alastaro var stockholmaren tillbaka. Och det med besked.
– På de första testpassen fick jag det inte att stämma på banan, men sedan började det regna och då lossnade det, berättar Oscarsson.
Han var snabbast i kvalet och såg med sina tider där till att han fick starta lördagens båda race från pole position.
– I det första heatet tog Albin Wärnelöv starten, men jag lyckades ta mig om honom i slutet på det första varvet och efter det kändes det ganska lugnt, säger Oscarsson, som vann före Wärnelöv och Ilmari Korpivaara.
Nye finländaren Aarni Salminen, som gjorde sin första tävling serien, slutade fyra och närmast efter sig hade han Johan Carlström, som tangerade sitt personbästa i Clio Cup.
Marcus Annervi fick det inte riktigt att stämma utan fick nöja sig med sjätte plats.

Om det första heatet var relativt lugnt blev det andra mer dramatiskt. Åtminstone inledningsvis.
– Då var jag snabbast i starten, men det var inte roligt att i backspegeln se hur Annervi fick stopp och Johan Carlström, som inte hann bromsa, flög över honom. Jag förstod att racet tog slut för båda två där, vilket var synd. Det är alltid roligare att göra upp på banan, säger Oscarsson, som i omstarten efter rödflagg tappade ledningen till Korpivaara.
– Jag försökte hänga på honom, men han var för snabb helt enkelt, medger Oscarsson, som tack vare insatsen i Finland återtagit ledningen i mästerskapet. Till Solvalla kommande veckoslut, 2-3 september, kommer han med en ledning på 13 poäng.
– Det trodde jag inte när vi åkte hit, men 13 poäng är ett bra utgångsläge inför de avslutande två deltävlingarna i mästerskapet.

Ilmari Korpivaaras seger i det andra racet var välförtjänt. Han var snabbast på banan den här helgen. Finländaren noterade bästa varvtid i båda racen och hade det inte varit för en avåkning i det första heatet hade han troligtvis utmanat om segern redan då. På grund av en bestraffning från Falkenberg startade han från sjunde ruta, körde upp sig till tredje och hade alltså mer på gång.
Finländarens poängskörd gjorde att han tog in på mästerskapstrean Albin Wärnelöv. Inför deltävlingen i Alastaro skiljde det 12 poäng mellan de båda. Nu är avståndet bara tre. Detta trots att Wärnelöv också fick ihop ett fint facit i Finland. Andraplatsen i det första heatet följde han nämligen upp med en tredjeplacering i det andra.
– Det kommer att bli en hård fight mellan mig och Korpivaara i de tävlingar som återstår. Bortsett från kvalet är jag supernöjd med min insats, sammanfattade Wärnelöv.

Aarni Salminen blev fyra även i det andra racet där Axel Mörner körde till sig femteplatsen strax före juniorerna Julius Ljungdahl och Anthon Caldana.
Insatsen i det andra heatet var skön revansch för de sistnämnda. I det första körde de nämligen ihop och tvingades bryta. Där segrade Joel Jern, som fick kämpa sig i mål som trea med trasig styrservo i det andra heatet. JSM-tabellen toppar västgöten alltjämt, nu 19 poäng före Ljungdahl. Caldana är trea.

Marcus Annervi, vars stopp i starten berodde på tekniska bekymmer, fick föras till sjukhus med smärtor i nacke och rygg efter kraschen.
– Jag är omtöcknad, öm i ryggen, men har inte ådragit mig några frakturer, sa han när han var tillbaka på banan lördag kväll.
– Hur det är med bilen vet inte. Den ser inte så illa skadad ut, men man vet aldrig förrän man börjar skruva i grejerna. Förutom skadorna som kraschen skapade har vi under hela helgen haft något fel som gjort att vi haft svårt att hitta rätt inställningar. Vi måste komma till rätt med det också innan vi åker till Solvalla på torsdag. Det blir en kamp mot klockan, säger Annervi och låter ganska optimistisk trots allt.
Att han tappade ledningen i mästerskapet och är 19 poäng efter inför kommande helgs övningar i Stockholm var inget han funderade speciellt mycket över efter tävlingen i Finland.
– Jag räknar inte poäng redan. Vårt mål är att vara bäst och mycket talar väl för att det här inte kommer att avgöras förrän i finalen på Ring Knutstorp.

Resultat (preliminära)
Clio Cup, Alastaro, Finland 27 augusti.
Race 1.

1) Nicklas Oscarsson, Team A/Brovallen Design, 12 varv
2) Albin Wärnelöv, Experion Racing Team, + 1,030
3) Ilmari Korpivaara, Finndrive, + 4,557
4) Aarni Salminen, Salminen Racing, + 9,018
5) Johan Carlström, Carlström Racing, + 12,111
6) Marcus Annervi, Rent A Wreck Racing, + 16,779
7) Joel Jern, STC Racing, + 26,242
8) Mark Eckerström, PFI Racing, + 29,389
9) Emelie Moe, Office Racing, + 29,623
10) Axel Mörner, Magic Racing, + 41,554
Anthon Caldana, STC Racing, bröt
Julius Ljungdahl, Ljungdahl Racing, bröt
Peter Larson, Magic Racing, bröt

Race 2.
1) Ilmari Korpivaara, 12 varv
2) Nicklas Oscarson, + 3,238
3) Albin Wärnelöv, + 6,479
4) Aarni Salminen, + 16,670
5) Axel Mörner, + 30,758
6) Julius Ljungdahl, + 31,535
7) Anton Caldana, + 31,834
8) Emelie Moe, + 36,740
9) Mark Eckerström, + 45,416
10) Joel Jern, + 47,860
11) Peter Larsson, + 50,636
Marcus Annervi, ej till start
Johan Carlström, ej till start

Mästerskapet efter 5 av 7 deltävlingar
1) Nicklas Oscarsson, 189
2) Marcus Annervi, 176
3) Albin Wärnelöv, 133
4) Ilmari Korpivaara, 130
5) Anders Gustavsson, 75
6) Peter Larsson, 73
7) Axel Mörner, 69
8) Johan Carlström, 45
9) Julius Ljungdahl, 40
10) Joel Jern, 32
11) Aarni Salminen, 24
12) Emelie Moe, 12
13) Anthon Caldana, 10
14) Mark Eckerström, 8
15) Linda Johansson, 8
16) Klas Ekstrand, 0

Junior-SM efter 5 av 7 deltävlingar
1) Joel Jern, 202
2) Julius Ljungdahl, 183
3) Anthon Caldana, 114
4) Klas Ekstrand, 24