Tre titlar för Linus Lundqvist efter säsongens tuffaste race

Mästare i Formula STCC Nordic, junior-SM och NEZ.
Linus Lundqvist var självklart lördagens man när han säkrade tre racingtitlar i finländska Alastaro.
– Vilken helg! Vilka race! Det här är bland det värsta och bästa jag varit med om, jublade Lundqvist över insatsen som ledde fram till den mäktiga trippeln.

Linus Lundqvist visste att han kunde avgöra säsongens alla mästerskap i Formula STCC Nordic när han tog färjan till Finland i onsdags kväll. Att leverera på beställning är aldrig lätt, men 17-åringen från Tyresö lyckades.
Men han fick verkligen kämpa för framgången.
– Det här var utan konkurrens säsongen tuffaste heat, medger Lundqvist.

Hemmaföraren Juuso Puhakka var den ende som kunde hindra Lundqvist från att säkra mästerskapstitlarna i Finland. Och han gav sig inte utan kamp. Lundqvist och Puhakka racade tufft mot varandra. Så tufft att båda bestraffades med 20 sekunders tidstillägg av tävlingsledningen i det första heatet. Lundqvist var först över mållinjen, men flyttades ner till tredje plats. Puhakka körde punktering, bröt och var besviken sexa i resultatlistan.

I det andra heatet fortsatte kampen mellan de heta titelrivalerna.
– Det racet var ännu galnare, säger Lundqvist, som bland annat höll på att bli ett offer för en sen inbromsning av Hugo Nerman.
– Han flög över mig!
Puhakka ledde länge racet, men på de sista varven tog sig Lundqvist förbi. Finländaren försökte kontra, men fick nöja sig med andra plats – som blev en ny sjätteplats efter ännu en bestraffning.

– Vi hade en fantastisk speed den här helgen och det känns självklart underbart med tre titlar i bagaget. Nu kan vi åka till årets sista deltävling och bara njuta.
Linus Lundqvist blev fyra i STCC:s formelbilsklass förra året, placeringen bakom Juuso Puhakka. Med de meriterna fick duon dela på favoritskapet inför årets säsong. Båda hade som självklart mål att vinna. Det blev Lundqvist som lyckades.
– Vad som avgjort till vår fördel? En av nycklarna bakom titlarna är att vi som team fungerat fantastiskt bra. Sedan var det viktigt att jag började säsongen bättre än Puhakka och fick ett psykologiskt övertag på honom redan i premiären i Skövde.

Nu var det inte bara Linus Lundqvist som hade anledning att jubla i Alastaro under lördagen. Skåningen Philip Hall tog sin första seger i Formula STCC Nordic och Edward Jonasson från Karlskrona slutade tvåa i heat ett, hans första pallplats i mästerskapet.
I det första, stökiga racet, blev det dessutom personbästa för unga danskan Amalie Wichmand när hon korsade mållinjen som fyra.
I det andra, lika händelserika racet, erövrade Robin Fredriksson och Hall pallplatserna bakom Lundqvist. Jonasson var fyra och Emma Svensson, som tvingades bryta det första heatet med trasigt grenrör, slutade femma.

Hugo Nerman, som kom till Finland som trea i mästerskapet och tvåa i JSM var inte lika glad som ovan nämnda. I det första heatet var han inblandad i en krock och tvingades bland annat i depå för att byta däck. Femteplatsen där var inte vad Nerman hade hoppats på, men tyvärr gick det inte bättre i andra. Det var där han bromsade på sig, flög över Lundqvist och hamnade i en sandfålla och bröt.

Även om Lundqvist körde hem samtliga tre titlar i Finland finns det fortfarande många kamper att se fram emot i den sista deltävlingen, som avgörs på Ring Knutstorp 23-24 september. I Formula STCC Nordic har Hall grepp om tredjeplatsen bakom Lundqvist och Puhakka, men en revanschsugen Nerman skuggar och kanske kan även Fredriksson blanda sig i striden.
I junior-SM är det samma trio som är hetast i kampen om medaljerna bakom guldgossen Lundqvist.

Resultat (preliminära)
Formula STCC Nordic, Alastaro, Finland, 27 augusti
Race 1.
1) Philip
Hall, KAK, Ward WestCoast Junior Team, 12 varv
2) Edward Jonasson, Kalmar MK, Trojnar Racing, + 4,826
3) Linus Lundqvist, KAK, LL Motorsport, + 18,396
4) Amalie Wichmand, Danmark, Ward WestCoast Junior Team, + 32,812
5) Hugo Nerman, Helsingborgs KK, Ward WestCoast Junior Team, + 21,688
6) Juuso Puhakka, Finland, Finndrive, – 2 varv
Emma Svensson, Karlskoga MF, LL Motorsport, bröt
Robin Fredriksson, SMK Örebro, Fredriksson Racing, bröt

Race 2.
1) Lundqvist, 12 varv
2) Fredriksson, + 2,287
3) Hall, + 2,477
4) Jonasson, + 4,394
5) Svensson, + 15,188
6) Puhakka, + 21,876
Wichmand, bröt
Nerman, bröt

Formula STCC Nordic efter 6 av 7 deltävlingar
1) Lundqvist, 265 poäng
2) Puhakka, 178
3) Hall, 150
4) Nerman, 142
5) Fredriksson, 132
6) Jonasson, 118
7) Svensson, 93
8) Wichmand, 64
9) Rasmus Ericsson, 30

Junior-SM efter 6 av 7 deltävlingar
1) Lundqvist, 265
2) Hall, 174
3) Nerman, 167
4) Fredriksson, 152
5) Jonasson, 132
6) Svensson, 110
7) Ericsson, 41

NEZ, North European Championship, slutställning
1) Lundqvist, 90
2) Hall, 70
3) Puhakka, 54
4) Jonasson, 48
5) Fredriksson, 34
6) Nerman, 34
7) Wichmand, 20
8) Svensson, 18
9) Ericsson, 10