Fredrik Larsson och Philip Morin i het titelkamp när Porsche Carrera Cup Scandinavia ska avgöras

Fredrik Larsson mot Philip Morin.
På lördag ska Porsche Carrera Cup Scandinavia avgöras på Ring Knutstorp i Skåne.
Larsson och Morin spelar huvudrollerna i guldkampen. Men de gör bäst att se upp. Bakom skuggar en trio förare som gärna vill blanda sig i fighten om titeln.

De toppade Porsche Carrera Cup Scandinavia efter premiären i Skövde för snart fem månader sedan. Och de gör det fortfarande. Men det är tätt i toppen. Inför finalen på Ring Knutstorp är Larsson bara två poäng före 20 år yngre Morin.
– Jag ser fram emot duellen. Det ska bli spännande och kul. Jag längtar, försäkrar veteranen från Falkenberg.
Morin välkomnar också en sista strid om titeln.
– Skitkul. Spännande. Under förutsättning att inget oförutsett inträffar så handlar det i stort sett om att den utav oss som är först i mål också tar hem det, säger norrlänningen entusiastiskt.

Lika segervissa
Både Larsson och Morin hyser stor respekt för varandra och övriga konkurrenter i serien. Men samtidigt är båda lika segervissa.
– Jag är inte det minsta orolig över att vi inte kommer att klara av det här. Jag kan banan i Skåne och vi vet hur vi ska ställa in bilen. Våra förutsättningar att vara snabbast på lördag är goda, säger Larsson.
Morin saknar självklart inte argument för varför han – och inte Larsson – kommer att kunna titulera sig mästare efter målgång i säsongens sista race.
– Jag har en bra känsla inför Knutstorp, har presterat bra på slutet och kommer till finalen med gott självförtroende, säger han.

Bättre koll i år
Titeln har varit bådas klart uttalade målsättning ända sedan Larsson blev klar för team bennys och Morin skrev på för Cirkus Karlsson Racing i våras. För Morin är det första chansen att bli Porsche Carrera Cup-mästare. Han debuterade visserligen i klassen förra året, men körde inte tillräckligt många race för att kunna blanda sig toppstriden.
– I fjol hade vi inte riktig koll om jag ska vara ärlig. Då fick jag lära mig både bil och banorna under tiden som jag tävlade. Till årets säsong kom vi bättre förberedda och med tanke på hur konkurrenskraftiga vi var på försäsongen tycker jag att vår målsättning var realistisk. Jag har alltid varit självsäker när det gäller min egen förmåga och resultaten jag gjort hittills bevisar att jag har hög kapacitet, säger Morin.

Tredje gången gillt?
Fredrik Larsson gör sitt tredje försök att bli mästare i Porsche Carrera Cup. Han var trea 2009 och säsongen därpå var han den store segerherren i klassen med tio segrar på 16 race. Men dessvärre nollade han en gång vilket blev avgörande med den poängskala som då användes i mästerskapet. Larsson fick nöja sig med silver.
– Med tanke på hur nära var jag var Porsche-titeln 2010 är jag självklart revanschsugen och min målsättning är att vara med och fightas om totalsegern, sa han redan i början på april.
Det uttalandet gäller självklart även i dag.

Erfarenheten i centrum
Titelkampen mellan Larsson och Morin är också en kamp mellan två generationer förare, mellan erfarenhet och talang i kraftig utveckling.
Ordet erfarenhet är också centralt när båda får frågan om vilken av konkurrentens egenskaper de skulle vilja ha inför avgörandet 23-24 september.
– Larssons erfarenhet, säger Morin.
– Den erfarenhet Morin ännu inte har, kontrar Larsson klurigt.
Larsson har kört många säsongsavslutningar och vet att allt kan hända. Kanske är det en fördel att sakna just den erfarenheten i det läge som väntar på lördag?

Trio hotar bakifrån
Att det oväntade, sensationella ska inträffa är något trion bakom Larsson och Morin hoppas på. Framförallt tredjeplacerade Robin Hansson, Fragus BR Motorsport, som med 44 poäng kvar att köra om är 18 efter Larsson. Fyran Jocke Mangs, teamkompis med Larsson i team bennys, har 24 poäng upp och femman Henric Skoog, PFI Racing, 27.
Larsson är medveten om hotet bakifrån.
– De kommer naturligtvis att försöka vinna racen och har inte lika mycket att förlora som jag och Morin, säger han.
Den unge Luleå-killen verkar inte ha studerat tabelläget alls.
– Jag är inte den som blickar bakåt. När jag rullade i mål som vinnare på Solvalla fick jag besked om att jag är två poäng efter Fredrik Larsson inför finalen. Det är all information jag behöver och vet ärligt talat inte hur det ser ut bakom mig i tabellen, konstaterar han.

Har ingenting att förlora
Robin Hansson nollade i premiären, men har sedan dess hela tiden närmat sig toppduon i mästerskapet. På Ring Knutstorp har han självklart förhoppningar om att ta in det som återstår.
– Mitt utgångsläge att vinna titeln kunde varit bättre, men jag är tävlingsmänniska, tror fortfarande på möjligheten och har definitivt inte gett upp hoppet, säger Hansson och försäkrar att det är guldet han är ute efter på lördag – inte att säkra bronsplatsen.
– Jag tittar framåt och har ingenting att förlora.

Dramat direkt i SVT1
Den spännande upplösningen i Porsche Carrera Cup Scandinavia följer du bäst på plats i Skåne. För er som inte har möjlighet att ta er till Ring Knutstorp rekommenderas Sveriges Televisions livesändning i SVT1 kl 12.45 till 16.40 lördag 24 september. Finaldramatiken visas även i SVT Play och söndag 25 september sänds ett sammandrag av tävlingen i STCC Magasin i SVT1 kl 17.00.

Fakta Larsson vs Morin

Fredrik Larsson
Ålder: 40 år
Bor: Falkenberg
Klubb: Falkenbergs MK
Team: bennys
Tävlingsbil: Porsche 911 GT3 Cup (991)
Racesegrar 2016: Fyra

Philip Morin
Ålder: 20 år
Bor: Luleå
Klubb: Luleå MS
Team: Cirkus Karlsson Racing
Tävlingsbil: Porsche 911 GT3 Cup (991)
Racesegrar 2016: Tre