Porsche-kvartett mästare när Swedish GT avslutades på Mantorp Park

Efter en händelserik finallördag i Swedish GT på Mantorp Park stod Mattsson Fasteners med Fredrik Larsson och Ingvar Mattsson som slutsegrare i GTA medan ALFAB:s Daniel Roos och Erik Behrens tog hem GTB-klassen. Porsche i båda kategorierna medan de italienska favoriterna i form av PWR:s Lamborghini och Niklas Lilja´s Maserati fick nöja sig med andra platserna i respektive klass.

Det började annars bra i det första heatet för Daniel Haglöf som tog ledningen i Lamborghini´n med Fredrik Larsson jagande ett par sekunder bakom. Men en teknisk flagg för Haglöf – på grund av läckande bränsle – förstörde dagen och möjligheterna till att försvara titeln från i fjol. Ett längre depåbesök gjorde att man föll tillbaka och hamnade varvet efter Mattsson-Porsche´n – som också tappat mark efter en punktering.

I ledningen totalt efter depåstoppen befann sig plötsligt två GTB-bilar. Daniel Roos i klar ledning när han lämnade över till Erik Behrens. Niklas Lilja tvåa trots problem med styrväxeln och Håkan Ricknäs strax bakom. När Behrens tog målflaggan var det första gången en GTB-bil vann totalt och man tog också ett bra grepp om totalsegern i mästerskapet. I det andra 50-minutersloppet gällde det bara att ta sig i mål för Alfab-duon, vilket man också gjorde genom en taktisk körning till tredje plats i klassen. Håkan Ricknäs, som i likhet med Niklas Lilja körde loppen ensam, tog starten och höll sedan undan ända in i mål. Detta trots hård uppvaktning från Lilja som i sin jakt satte loppets snabbaste varv i GTB.

I GTA gällde det bara för Ingvar Mattsson/Fredrik Larsson att ta sig i mål, så var man klara mästare. Något man också gjorde utan att ens försöka ta upp kampen med Poker Wallenberg/Daniel Haglöf som vann loppet men förlorade mästerskapet.
För Fredrik Larsson var triumfen extra njutbar, eftersom den kom bara en knapp vecka efter att han tagit hem tuffa Porsche Carrera Cup 2016. Men vad han ska göra nästa år är inte klart.
– Det blir knappast Carrera Cup igen. Efter att ha slutat trea, tvåa och nu etta så finns inte mer att göra i klassen. GT-racing är lite annorlunda och kanske det blir mer sådant, sa Fredrik efter målgång.

Daniel Roos och Erik Behrens har tävlat tillsammans flera år i GT-racing – med bilar som Audi R8, Aston Martin Vantage och i år Porsche Cayman. De senaste åren mest utomlands men 2016 främst hemma, förutom en utflykt till Paul Ricard 24-timmars där Alfab-teamet tog en klasseger.
Och en fortsättning i GT blir det.
– Swedish GT är intressant och vi vill gärna göra en ny satsning nästa år, säger teamchefen Erik Behrens. Förhoppningsvis blir vi fler som väljer denna klass och då kan det bli riktigt bra.

Planeringen för 2017 är i full gång och helt klart är att Swedish GT åter blir en del av STCC-paketet.

Behrens-Ros åk