”Julle” vässade tekniken hos racingguru

Clio Cup-säsongen närmar sig med stormsteg. Flera förare har redan luftat sina bilar och 9 april är det officiellt test i Karlskoga.
Till Gelleråsbanan kommer fjolårets JSM-tvåa ”Julle” Ljungdahl med färska kunskaper som han är sugen på att testa. Förra veckan var han i England och drillades i körteknik av racinggurun Rob Wilson.

”Julle” Ljungdahl är inte den förste svensk att göra resan till England för att gå racingskola hos Rob Wilson. För ett par säsonger sedan tog Marcus Annervi och Linus Lundqvist flyget över Nordsjön för att drillas i körteknik på det nerlagda flygfältet i Rugby. I år debuterar Annervi i STCC och helgen som gick körde Lundqvist sin första tävling i det brittiska Formel 4-mästerskapet.

– Den praktiska delen började med att jag fick åka med Rob i en Vauxhall Astra runt banan. Sedan bytte vi plats. Jag fick visa hur jag kör och han satt hela tiden med och gav mig tips. Totalt blev det närmare sex timmars körning och det gav verkligen mycket. Bland annat lärde jag mig mycket nytt om bland annat kurvtagning och inbromsning, berättar ”Julle”, som förbättrade sig mycket tidsmässigt under den intensiva kursdagen.
– Nu var det visserligen en högerstyrd bil som det tog ett tag att vänja sig vid, men från första rundan till den sista lyckades jag förbättra mina varvtider med sex sekunder, berättar han.

Rob Wilson är en mycket aktad, välkänd och flitigt anlitad instruktör. Många av dagens Formel 1-förare har gått kurs hos honom och både unga och etablerade förare söker sig till Rugby för att ta del av guruns kunskaper. Dagen efter Ljungdahls besök hade VM-stjärnan i rally, norrmannen Mads Østberg, bokat in sig.

”Julle” Ljungdahl ser fram emot att praktisera sina nya kunskaper på banan och i tävlingssammanhang. April är testmånad, men redan 5-6 maj kör tävlingssäsongen igång med premiär på Ring Knutstorp i Skåne.
16-åringen från Norrtälje ser fram emot premiären och sin första säsong i Renault Clio RS. Hittills har han kört den äldre modellen, RS3.
– Fjolåret var inte min säsong. Jag lyckades inte försvara mitt JSM-guld från 2015 så i år siktar jag på revansch, säger han.
Men det är inte bara JSM-titeln ”Julle” är ute efter. Han vinner gärna hela cupen och den NEZ-titel som också står på spel i Clio Cup 2017.

Bild.
Foto: Jörgen Ljungdahl