Heta juniorer siktar uppåt i Clio Cup

Liten men naggande god. En passande beskrivning på Clio Cup JTCC 2017.
Startfältet är inte det största, men kvalitén på förarna är hög och publiken kan se fram emot spännande och tät racing.
Kampen om titeln lär bli intensiv – kanske med alla förare inblandade!

Medan några valde att sluta tog mästaren Marcus Annervi och toppkonkurrenterna Nicklas Oscarsson och Albin Wärnelöv steget upp i STCC. Därför är årets startfält i Clio Cup långt ifrån lika stort som de senaste säsongerna.
Men så väljer inte Julius ”Julle” Ljungdahl, 2015 års juniormästare och fjolårets JSM-tvåa bakom Joel Jern, att se på situationen. Tvärt om.
– Bättre än tre bilar förra året. Det blir fler att åka mot än innan, säger Norrtälje-förare som fyller 17 år i höst.

I fjol avgjordes JSM med äldre Renault Clio RS3. En trio förare körde hela mästerskapet: Jern, Ljungdahl och Anthon Caldana. Fler juniorer blir de inte den här säsongen, men skillnaden är att i år tävlar samtliga förare i Clio Cup i samma bilmodell, RS4.
– Alla har samma förutsättningar och det ger oss juniorer möjlighet att även vara med och konkurrera om guldet i Clio Cup och NEZ-serien, North European Zone. Med den gamla bilen hade vi inte en chans, konstaterar ”Julle” och tillägger:
– Därför siktar jag på att vinna tre titlar i år – Clio Cup, NEZ och junior-SM.

Men det är inte bara Ljungdahl som siktar högt. 16-årige Joel Jern från Skara vill självklart försvara sitt JSM-guld och konkurrera högt upp även totalt. Jern har genomfört en hel del tester under försäsongen och kommit in bra i körningen i den nya bilen.
– Till att börja med tyckte jag att det var ganska stor skillnad på bilarna, men efter att ha provat olika inställningar känns det bättre och bättre, säger Jern som självklart ser fram emot premiären i Skåne, men som mest av allt längtar till deltävlingen på Solvalla.
– Det är en bana jag trivs på och jag kvalade riktigt bra där förra året. Dessutom är det inspirerande att köra inför all publik.

Joel Jern kör för STC Racing. Där är han teamkompis med bästa vännen, ett år äldre Anthon Caldana från Lidköping. Anthons fjolårssäsong kantades dessvärre av tekniska bekymmer. De hoppas han slippa i den RS4 han ska köra i år.
– Att alla kör med samma bilmodell innebär att det finns en chans att komma först över mållinjen. Jag hoppas att allt fungerar och att jag hittar farten som krävs. Jag är taggad och har höga mål, säger han.
Både Caldana och Jern vill givetvis vara bäst i teamet, men än viktigare är att hålla konkurrenterna bakom.
– Vi är två bilar i teamet, vilket ger oss fördelar gentemot flera av de andra förarna. Samarbete blir viktigt för bådas våra möjligheter till framgång, säger Caldana.

Clio Cup 2017 har ytterligare ett tvåbilsteam, finländska Cart In Club Driving Academy med Ilmari Korpivaara och Aleksi Kalsta. Som nykomling i klassen var Korpivaara stark trea bakom Annervi och Oscarsson i mästerskapets topp 2016.
Finländaren ”står på tur” att erövra titeln och har heller inga andra tankar inför premiären. Han var snabbast på den officiella testen i Karlskoga tidigt i april och får gälla som förhandsfavorit till titeln.
Nykomlingen Kalsta var inte långt efter och kommer säkert att blanda sig i toppen han också. Det samma gäller för Johan Carlström, som i sin tredje säsong i mästerskapet självklart siktar uppåt.

Tidsschema Ring Knutstorp 4-6 maj
Torsdag 4 maj

Kl 11.30: Test Clio Cup 30 min
Kl 13.45: Test Clio Cup 30 min

Fredag 5 maj
Kl 10.10: Kval Clio Cup 15 min
Kl 14.10: Race 1 Clio Cup 15 min

Lördag 6 maj
Kl 10.05: Warm Up Clio Cup
Kl 14.45: Race 2 Clio Cup

STCC i Sveriges Television
Ring Knutstorp lördag 6 maj.

SVT1 kl 13.30-16.30, direktsändning
SVT Play kl 13.30-16.30, direktsändning