Nordiskt så det förslår i Formula STCC Nordic

Fem, svenskar, fyra finländare och en norrman.
Det är nordiskt så det förslår i Formula STCC Nordic 2017.
Philip Hall och Hugo Nerman, trea och fyra i fjol, får bära favoritskapet men duon kommer knappast sakna utmanare.

Premiären i Formula STCC Nordic på Ring Knutstorp 5-6 maj lockar tio unga och intressanta formelbilstalanger. Hall och Nerman har, liksom Edward Jonasson och Rasmus Ericsson, varit med i mästerskapet tidigare. Finländaren Konsta Lappalainen körde fjolårets finaltävling, men övriga är helt nya bekantskaper för den svenska racingpubliken.
Lappalainen har fått med sig tre snabba kompisar i finländska Cart In Club Driving Academy den här säsongen, kartingjuniorerna Mi Maijala, William Alatalo och Jesse Salmenautio.
14-årige Emil Heyerdahl ska försvara de norska färgerna och ny i sällskapet är även Jacob Palm, 22-årig debutant från Lidingö med racingpåbrå. Jacob är nämligen son till Torsten Palm som i början på 1970 bland annat vann två SM-guld i Formel 3, slog banrekord på Gelleråsen och, inte minst, gjorde två inhopp i Formel 1. Till debuten i Monaco 1975 lyckades han inte kvala in, men i Anderstorp senare samma säsong slog han sin in i startfältet och blev tionde man i en Hesketh-Ford.

Nu är det Torstens yngste son Jacob som ska prova på racing.
– Jag har alltid haft ett intresse för motorsport och var på farsan lite när jag var yngre. Men längre än till att träna lite motocross för skojs skull har det inte blivit. Jag har till exempel aldrig tävlat i gokart, berättar Palm den yngre.
Men nu ska det bli åka av. Palm har köpt dem bil Emma Svensson tävlade med i 2016 och han har genomfört två testdagar inför premiären.
– Jag är inte anmäld till hela säsongen ännu, men planen är jag ska köra samtliga tävlingar. Premiären blir mer som ett test. Det är mycket att lära sig nu i början, inte minst när det gäller alla saker runt omkring körningen, säger Jacob.
– Jag känner ingen press över att jag måste prestera direkt. Vi kör för att det är kul och jag ska göra så gott jag kan.

Anmälningslista Formula STCC Nordic 2017
#11 Emil Heyerdahl, Heyerdahl Racing, Norge
#15 Mi Maijala, Cart In Club Driving Academy, Finland
#22 William Alatalo, Cart In Club Driving Academy, Finland
#25 Jacob Palm, MK Scandia
#27 Edward Jonasson, Trojnar Racing, KAK
#30 Philip Hall, Ward WestCoast Junior Team, KAK
#33 Jesse Salmenautio, Cart In Club Driving Academy, Finland
#44 Rasmus Ericsson, Lyran Racing, Malmö AK
#69 Hugo Nerman, Ward WestCoast Junior Team, Helsingborgs KK
#77 Konsta Lappalainen, Cart In Club Driving Academy, Finland

Bild.
Foto: Jerker Johansson/STCC
Jacob Palm tillsammans med pappa Torsten inför starten i Formula STCC Nordic på Ring Knutstorp.