Dahlgrens superhelg på Ring Knutstorp

Etta, etta och tvåa. Förhandsfavoriten Robert Dahlgren, PWR Racing Team , levde upp till förväntningarna under STCC:s premiärhelg och vann två av tre race.
— Det känns superbra, jag är tacksam för helgen, sammanfattade Dahlgren premiären på Ring Knutstorp.
Det var även premiär för både nytt tekniskt och sportsligt reglemente för STCC.

Inför premiären pekades Dahlgren ut som klar favorit av konkurrenterna i startfältet. Och efter årets tre första heat ser det ut som tipsen pekar åt rätt håll. Dahlgren körde smart under alla tre heaten och även om han kanske inte hade den snabbaste bilen, plockade han mest poäng.
— Killarna i teamet har gjort ett fantastiskt jobb. Det var för mig att ut och leverera och det gick bra. Vi hade mycket flyt med oss också, saker och ting föll rätt, medgav han.

Bland annat i andra racet då Fredrik Ekblom såg snabbare ut och uppvaktade hårt men då ”räddades” Dahlgren av att säkerhetsbilen kom ut efter att två bilar kraschat.
En detalj som var avgörande var att Dahlgren startade bra medan Ekblom startade mindre bra.
— Starterna var viktiga men det är också mycket mer viktigt arbete som man inte ser. Vi har jobbat mycket med bilen under helgen, sade han.
Dahlgren fick frågan om han kommer att ta sin efterlängtade STCC-titel i år.
— Vi har bara betat av första helgen. Vi har många helger kvar och vi kommer att få se sjukt tajt racing. Träffar vi inte rätt är vi inte med, sade han.

Fredrik Ekblom, Volkswagen Dealer Team, vann det tredje racet och var tvåa i de två första. Han var glad över segern men besviken över andraplatserna.
— Bilen har funkat skitbra, den har varit snabb hela helgen. Lite synd att vi inte kunde plocka ihop det bättre när vi haft snabbaste varv i alla heat, summerade Ekblom.
Ekblom var inhoppare under premiärhelgen och är inte bekräftad för fler race. Han ersätter ordinarie förare Johan Kristoffersson och han fick frågan om känslan att åka från premiären som mästerskapstvåa, utan att veta om han får köra fler race.
— Det är klart man kan tycka det är tråkigt. Men jag är jätteglad att jag fick komma hit, det var jätteroligt att jobba med Kristoffersson Motorsport (KMS) och Volkswagen igen. En kul helg.

Daniel Haglöf, PWR Racing Team, blev fyra, fyra respektive trea och ligger trea totalt i mästerskapet.
— Jag är jätteglad över resultatet. I dag hade jag farten för att bli trea och jag är helnöjd, framförallt med att min nya teampolare och nyrekryterade kompis (Robert Dahlgren) skött sig så bra. Han passar in i vår familj och vi är superglada över helgen, sade Haglöf och fortsatte:
— Extra kul att vi fick spöa vår fule kusin, sade Haglöf och log. Kusinen är förstås Volkswagen, Seat ingår i Volkswagen-gruppen.
Och Haglöf försökte kuppa in Fredrik Ekblom i sitt Seat-team.
— Vi har en bil över, sade han och vände sig till Ekblom.

Hemmaföraren Tobias Brink, Brink Motorsport, blev bästa skåning och är totalfyra i tabellen efter resultatraden fem, tre och fem.
— Fantastiskt härligt att få vara med att kriga med de stora etablerade teamen KMS och PWR. Och det på en bana som inte borde passa vår Audi så bra, sade han.
Både Brink och teamkamraten Micke Ohlsson hade lite problem att få bilen att vara snabb hela racedistansen.
— Vi hade bra kvalpace men lite svårt att få det att hålla i racen. Vi behöver bygga erfarenhet så vi inte överhettar däcken, sade han.

Men det var bara en anmärkning i kanten den här premiären, då Brink bland annat tog sin första pallplats i STCC.
— Vi har visat att vi kan vara med i toppen av STCC och utmana de stora grabbarna och det är ett bra kvitto.

Det var, som nämnts, första tävlingen för STCC med TCR-reglementet för bilarna men också ett nytt tävlingsformat med bland annat tre race. Och Fredrik Ekblom hyllar det nya upplägget.
— Det är en bra tanke att man får köra mycket. Alla nya, unga förare får mycket tid i bilen, sade han.
Ekblom framhöll vikten av att publiken gillar det den ser.
— Det är jätteviktigt att vi kan bjuda på bra race men det är svårt för mig att avgöra vad publiken tyckte idag. Och det blir ännu mer spännande nästa gång, då har vi färre nya däck och det blir mycket strategi. Jag tycker det var toppen, sade han.

 

Resultat, race 1:

1) Robert Dahlgren, PWR Racing Team, Seat Leon, 13 varv
2) Fredrik Ekblom, Volkswagen Dealer Team, Volkswagen Golf, +0.471
3) Fredrik Blomstedt, Volkswagen Dealer Team, Volkswagen Golf, +8.840
4) Daniel Haglöf, PWR Racing Team, Seat Leon, +9.329
5) Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi RS3, +9.421

Race 2:

1) Dahlgren
2) Ekblom, +1.271
3) Brink, +2.356
4) Haglöf, +2.771
5) Dennis Strandberg, Lestrup Racing Team, Volkswagen Golf, +3.273

Race 3:

1) Ekblom
2) Dahlgren, +2.010
3) Haglöf, +4.794
4) Blomstedt, +7.971
5) Brink, +8.905

Kompletta resultat

Poängställning