Jern och Ljungdahl i delad Clio Cup-ledning efter premiären

Joel Jern från Skara vann det andra Renault Clio Cup-racet i STCC-premiären på Ring Knutstorp. Därmed klättrade han till delad ledning i mästerskapet – på samma poäng som fredagens segrare Julius ”Julle” Ljungdahl från Norrtälje.
Trea i tabellen är Jerns teamkompis i STC Racing, Anthon Caldana, som efter fredagens fjärdeplats tog revansch med plats nummer två i premiärhelgens andra heat i Skåne.

– Jag har vunnit JSM-segrar tidigare, men det här var min första raceseger totalt i mästerskapet. Skönt, sa 16-årige Jern, som därmed är den yngste heatvinnaren någonsin i klassen.
Tidigare rekordman var ”Julle” – från race ett i premiären!
Jern var tvåa i starten, men tog sig förbi finländaren Ilmari Korpivaara och kunde rycka åt sig en ganska komfortabel ledning.
Sedan hände det saker bakom Jern. Bland annat fick Ilrmari Korpivaara problem med bilen, blev stående på ”fel” ställe och säkerhetsbil kallades ut på banan. Den samlade ihop fältet och med ett varv kvar att köra hade Jern alla konkurrenter i backspegeln.
– Säkerhetsbil i ledning är inget man vill ha. Det var tur att jag hade Anton bakom mig, speciellt som jag bromsade på mig i den första kurvan efter omstarten, sa Jern.

Nästa lika glad som segraren var ovan nämnde Caldana. Andraplatsen var skön revansch för den tuffa starten på säsongen. Det första heatet tvingades nämligen västgöten inleda från sjätte och sista startruta eftersom tamet inte hann byta till regndäck och få till rätt däcktryck i tid.
– Pallen var målet i dag och jag hade lite tur när Ilmari Korpivaara och Johan Carlström körde ihop, medgav Anthon.
Den kollisionen ställde bland annat till det för ”Julle” Ljungdahl som fick bromsa in och åka runt Carlström för att undvika kontakt.
– Där tappade jag mycket tid, men sedan tyckte jag att vi kom tillbaka starkt. Tredje plats ger bra poäng det också, sa Ljungdahl.

Bakom topptrion blev Clio Cup-debutanten, finländare Aleski Kalsta, fyra med stockholmaren Johan Carlström efter sig. Carlström såg ut att vara på väg mot sin första pallplats i Clio Cup när han och Korpivaara körde ihop.
Finländaren, och titelfavorit inför premiären, tvingades bryta och blev helt utan poäng.

Resultat Renault Clio Cup JTCC. Ring Knutstorp 5-6 maj.
Race 2.

1) Joel Jern, STC Racing, Lidköping KK, 15.13,507
2) Anthon Caldana, STC Racing, Lidköping KK, + 1.501
3) Julius Ljungdahl, Ljungdahl Racing, Karlskoga MF, + 2,148
4) Aleksi Kalsta, Karty In Club Driving Academy, Finland, + 3,692
5) Johan Carlström, Carlström Racing, KAK, + 5,277
Ilmari Korpivaara, Kart In Club Driving Academy, Finland, bröt

Mästerskapet efter 1 delt.
1) Joel Jern, STC Racing, Lidköping KK, 41 poäng
2) Julius Ljungdahl, Ljungdahl Racing, Karlskoga MF, 41
3) Anthon Caldana, STC Racing, Lidköping KK, 30
4) Aleksi Kalsta, Karty In Club Driving Academy, Finland, 22
5) Ilmari Korpivaara, Kart In Club Driving Academy, Finland, 20
6) Johan Carlström, Carlström Racing, KAK, 18