Jakten på Jern fortsätter på Solvalla

Joel Jern har vunnit tre av fyra race i Renault Clio Cup den här säsongen. Inför tredje deltävlingen, som avgörs på Solvalla fredag-lördag, har han ryckt åt sig en ganska stor ledning i mästerskapstabellen.
Bakom jagar bland annat Julius Ljungdahl och finländaren Ilmari Korpivaara. Båda måste få stopp på Jerns segersvit om de vill ha fortsatt titelchans.

Tre segrar av fyra möjliga – och stor ledning i mästerskapet. Den som vill vara med och konkurrera om Clio Cup-titeln måste snart få stopp på 16-åringe Joel Jern från Skara.
– Det gäller att inte släppa ifrån honom ytterligare, medger ”Julle” Ljungdahl, som vann årets första race, men som efter det inte lyckats utmana om segrarna.
– Vi har inte riktigt fått till bilen och därför är vi inte där vi ska vara ännu. I NEZ-tävlingen på Rudskogen senast visade vi emellertid att vi hittat farten.
Tempot från den tävlingen tänker ”Julle” ta med sig till Solvalla på fredag. Stockholm är nästan hemmaplan för den unge racingtalangen. Han bor bara några mil bort, i Norrtälje.

Hemmaplan eller inte. ”Julle” ser mer fram emot de avslutande tre deltävlingarna: Falkenberg, Anderstorp och Mantorp Park.
– Mästerskapet inleds på Jerns favoritbanor, men avslutas på de jag tycker bäst om, säger ”Julle”, men rättar sig snabbt:
– Fast Solvalla är nog inte mer hans än min egentligen.
Ljungdahl var som sexa och sjua placeringen efter Jern i båda racen i Stockholm förra året. Men han hade lite jobbigt med farten och ställde dessutom till det för sig.
– I år ska jag fokusera på att inte snurra, säger han med ett leende.

Clio Cup-klassen är inte stor, men förarna har på tre tävlingar (två i Clio Cup och en i NEZ) hittills den här säsongen, blivit riktiga publikfavoriter. De bjuder ofta på täta och omväxlande race fulla av platsbyten och med en hel del plåtskrammel.
– Alla åker i princip lika fort vilket gör racen roliga för oss som kör och de som tittar på. Det har varit jämna race och relativt justa, säger ”Julle” som varit inblandad i flera incidenter.
Bland annat har han och Ilmari Korpivaara bytt målarfärg några gånger.
– Vi kanske inte bästa vänner så vi kommer knappast att bilda någon kartell för att komma åt Jern. Det behöver han inte oroa sig över, säger ”Julle” och skrattar.

Ilmari Korpivaara tog sin första seger för säsongen i NEZ-deltävlingen i Norge för två veckor sedan och ser självklart fram emot tävlingen på Solvalla. Där var han nämligen överlägsen samtliga konkurrenter förra året.
Blir det en ny finländsk dubbel i år?
Förlänger Joel Jern sin segersvit?
Får ”Julle” Ljungdahl ordentlig snurr på sin Clio och närmar sig toppen i mästerskapet?
Kan Anthon Caldana, Aleksi Kalsta och Johan Carlström utmana om pallplatser?
På lördag har vi svaren.

Clio Cup, Solvalla, 16-17 juni
Fredag 16 juni

Kl 13.00-13.30: Test 1
Kl 15.40-16.10: Test 2
Kl 18.20-18.35; Kval

Lördag 17 juni
Kl 09.00-09.10: Warm Up
Kl 10.35: Race 1
Kl 15.15: Race 2

Ställningen i Clio Cup JTCC efter två av sex deltävlingar
1) Joel Jern, STC Racing, 95
2) Julius Ljungdahl, Ljungdahl Racing, 64
3) Ilmari Korpivaara, Kart In Club Driving Academy, 56
4) Anthon Caldana, STC Racing, 52
5) Aleksi Kalsta, Kart In Club Driving Academy, 49
6) Johan Carlström, Carlström Racing/Brovallen Design, 36